Az összesítettben is Magyarország nyert

#Nyertünk

Ezüstérmet szerzett a kajak párosok versenyében 200 méteren Horváth Bence és Szomolányi Máté. A győri duó ezzel a magyar válogatott hetedik olimpiai számban szerzett érmét nyerte meg. C-1 5000 méteren pedig Kiss Tamás parádézott, szinte végig vezetve lett Európa-bajnok, győzelmével Magyarország végzett az éremtáblázat élén.

A magyar válogatott nyerte az olimpiai éremtáblázatot is az Európa-bajnokságon. A mieink 3 arany- 2 ezüst- és 2 bronzérmet begyűjtve győztek ebben a különversenyben és összesen 46 olimpiai ponttal zártak Moszkvában.

Az olimpiai versenyszámokban a slusszpoént Horváth Bence és Szomolányi Máté szolgáltatta K-2 200 méteren. Jó szereplésük főleg ahhoz képest óriási meglepetés, hogy Horváth Bence tegnap még gyomorrontással és hőemelkedéssel küzdött. A magyar páros 195 méternél ehhez képest még vezetett, csak a végén csúszott be eléjük a szerb duó, amelyik tavaly a világbajnokságon bronzérmes lett. A mezőny kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy az első négy helyen befutó hajó, a szerbek, a magyarok, a németek és az oroszok egytized másodpercen belül értek a célba.

„Nagyon jó pálya volt, ahhoz képest, hogy tegnap még beteg voltam – mondta Horváth Bence. – Végre leeshet rólam kicsit a teher, mert idén ötödszörre kellett formába kerülnöm és már nagyon nem esik jól versenyezni, szeretnék pihenni néhány napot, a hátralévő hetekben pedig nyugodtan készülni az olimpiára.”

„Tegnap reggel még azt hittem, hogy nem tudunk rajthoz állni, mert Bencének hőemelkedése volt. Szerencsére az előfutamra jobban lett, mára meg szinte teljesen meggyógyult. Nagyon örülök, hogy teljesítettük az elvárást és dobogóra tudtunk kerülni” – tette hozzá Szomolányi Máté.

Miután Horváth Bence ezen a hétvégén a párosra koncentrált és arra, hogy túl legyen a gyomorrontásán, K-1 200 méteren Birkás Balázs képviselte Magyarországot. A fiatal szegedi sprinter kihozta magából amit tud és ötödik lett, a számot az angol Heath nyerte a svéd Manning előtt.

„Jó pályát mentem, ez volt az idei legjobbam, pedig egész héten fáradtnak éreztem magam. Jövő hétvégén U23-as válogatónk lesz, szeretném mindkét 200 méteres versenyszámot, az egyest és Balaska Márkkal a párost is megnyerni” – árulta el rövidtávú terveit Birkás Balázs.

Női kajak egyesben Douchev-Janics Natasa ezúttal hatodik helyet szerzett, majd amint célba ért, már rohant is, hogy Homonnai Lucával is rajthoz álljon a legrövidebb távon. A páros nem rajtolt jól, de a táv második felében folyamatosan dolgozta le hátrányát és csak néhány centire maradt le a dobogóról.

„Nem voltam itt fejben ezen a hétvégén, talán azért, mert idén már rengeteget versenyeztünk, de nem akarok kifogásokat keresni. Párosban belehúztam a rajtba és az egyes sem sikerült tökéletesen, az olimpián ennél szeretnék előrébb végezni. Hiányzik nekem a mennyiségi munka, most neki kell állni hosszúkat evezni” – mondta a háromszoros olimpiai bajnoknő. Párja, Homonnai Luca pedig a döntő után arról beszélt, örül, hogy ismét a felnőtt válogatott tagja lehetett, de az év hátralevő részében az ifjúsági versenyekre fog koncentrálni.

Jól versenyzett C-1 200 méteren Hajdu Jonatán is, aki hatodik lett. Az aranyérmet a hazai közönség örömére az orosz Andrej Krajtor nyerte meg. A Dunaferr SE 20 éves kenusa a döntő után arról beszélt, hogy a cél előtt egy kis szembeszél zavarta meg.

„Úgy éreztem, hogy harcban vagyok a dobogóért, aztán a végén a szél sajnos kibillentett a ritmusból. Ettől függetlenül elégedettnek kell lennem, úgy érzem, hogy bekerültem idén a legjobbak közé” – mondta Hajdu Jonatán.

C-2 200 méteren nem rajtolt jól a Lantos Ádám, Nagy Péter összetételű páros, pillanatok alatt jelentős hátrányba kerültek, így nem is volt esélyük a dobogóra és végül ötödikként értek célba.

A női kajakosok 5000 méteres versenyszámában papírforma eredmény született, győzött a fehérorosz Marina Litvincsuk, viszont mögötte alig lemaradva Bodonyi Dóra végzett a második helyen, az orosz Salakova pedig harmadik lett. Ez a hármas élboly körökön keresztül haladt együtt, főleg a rendkívül rutinos Litvincsuk vezetett, mégsem sikerült őt lehajráznia a riválisainak.

„Beragadtam a rajtban, de hamar utolértem a mezőnyt, ettől megnyugodtam. A tavalyi világbajnokság első hat helyezettje rajthoz állt ma, ezért izgultam a verseny előtt, mégis nagyon jól ment minden. Egyedül a Litvincsukkal nem tudtam tartani a lépést a végén, de nagyon elégedett vagyok ezzel második hellyel is” – nyilatkozta a Közgép SE versenyzője, Bodonyi Dóra.

Még Litvincsuknál is nagyobbat vállalt C-1 5000 méteren Kiss Tamás. Ludasi Róbert tanítványa az első 500 méter után az élre állt, csak a német versenyző tudott neki vízen maradni. Ferch végig vizezte az egész versenyt a magyar kenus mögött, mégsem tudta őt lehajrázni. Kiss Tamás az ötödik magyar aranyérmet szerezte meg, ezzel eldőlt, hogy az olimpiai pontverseny után az Európa-bajnokság éremtáblázatát is Magyarország nyeri meg.

„Futam közben kétszer is hibázott a német fiú, ezt megpróbáltam kihasználni, de nem tudtam ledobni vízről, mert nagyon résen volt. Az utolsó előtti körben azon gondolkodtam, hogy én indultam 500 egyest, ő viszont nem, tehát valószínűleg gyorsabb vagyok és meg tudom verni az utolsó 200 méteren és ez bejött” – mondta Kiss Tamás.

Furcsa rajttal kezdődött a zárószám, vagyis a férfi kajak egyesek 5000 méteres versenye, a fél mezőny már a startjel előtt evezett, így Solti László hátrányból vágott neki a küzdelemnek, mégis hamar felzárkózott az élbolyhoz. A legjobbak között végig együtt haladt a dán Poulsennel, a portugál Pimentával, a fehérorosz Jureniával és a német versenyzővel is, csak az utolsó forduló után szakadt le a világsztárokról és végül ötödik lett.

A magyar válogatott 5 arany- 5 ezüst és 4 bronzérmet szerzett a moszkvai Európa-bajnokágon, így a házigazda Oroszországot legyőzve lett első az éremtáblázaton. A csapat ezzel messze túlszárnyalta Storcz Botond szövetségi vezetőedző előzetes elvárásait és bizakodva várhatja az év fő versenyét, az riói olimpiai kajak-kenu regattát.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók