Az olimpia helyszínére repülnek kajak-kenusaink

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség igyekszik minél körültekintőbben felkészülni a tokiói olimpiára, ezért két hétre kiutaztat nyolc versenyzőt és egy stábot Japánba. A csapat dolga az lesz, hogy felmérjék, mennyi idő kell az akklimatizálódáshoz, és hogyan lehet majd a helyi körülményekhez a leghatékonyabban alkalmazkodni a tokiói olimpia ideje alatt.

„Egy olyan helyre indulunk, ahonnan csak részben van tapasztalatunk – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Ugyan voltunk már ifi világbajnokságon és maraton világbajnokságon Japánban vagy Szingapúrban, tudjuk, hogy milyen ott a klíma, de le szeretnénk tesztelni, hogy a 80-90 százalékos páratartalom és a 35-40 fok hogyan befolyásolja az akklimatizálódást. Meg kell találnunk azt a legkisebb időintervallumot, amennyit majd kint fogunk tölteni az olimpián, ugyanis az ottani klímában történő edzések folyamatosan amortizálják a versenyzőket.”

A szövetségi kapitány vezetésével a kajak-kenusok közül Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Tótka Sándor, Molnár Péter, Kopasz Bálint, Balla Virág és Takács Kincső megy Japánba, de velük lesz három edző, valamint egy személy, aki a mérésekért felel, egy orvos és egy masszőr is. Az olimpiai pályán nem engedélyezett az edzés, ezért egy másik helyszínen mérik majd fel a körülményeket.

„Tíz napot töltünk a Fuchu Lake-en, az utolsó két napra pedig átmegyünk Tokióba, hogy megnézzük a szállást, az étkezést és az olimpiai pályát. Az a cél, hogy jövőre, az előolimpiára már úgy tudjunk kiutazni, hogy felkészültünk minden adódó nehézségre” – mondta Hüttner Csaba.

A kéthetes “edzőtábor” helyszíne (további fotók a Lake Fuchuról ide kattintva)

A világbajnok Tótka Sándor, a férfi kajak négyes tagja csak a következő héten kezdte volna el az edzéseket, de nem bánja, hogy korábban rajtol a felkészülés. „Voltam már edzőtáborban Szingapúrban, amelynek hasonló az éghajlata, így nagyjából tudom, hogy öt nap kell nekem az akklimatizálódáshoz. Egyébként sem keletre, sem nyugatra nem szokott bajom lenni az átállással. Japánban még nem voltam,

nagyon várom már, hogy magamba szippantsam azt a kultúrát.

A cselgáncsozó Ungvári Miki mesélte, hogy rengetegszer volt már Japánban, és felsorolta, hogy mit kell feltétlenül megnéznem, szóval konkrét tervvel érkezem, hogy a szabadidőmben milyen nevezetességet látogassak meg, milyen étteremben egyek. Egyébként pont két hete próbáltuk ki a barátnőmmel Budapest egyik legfelkapottabb japán éttermét, és nagyon szuper volt, szóval nagyon kíváncsi vagyok a helyi gasztronómiára.”

Nagyon hosszú út vár a csapatra, hiszen szerda reggel hat órakor indul a gép, egy frankfurti átszállás és 12 óra repülés után egy nyolcórás várakozás és városnézés következik Tajpejben, ahonnan még mintegy három óra Japán – helyi idő szerint csütörtökön este érkezik meg a magyar csapat

Igyekszünk majd a helyszínről is jelentkezni, érdemes lesz tehát nézni a Facebook-oldalunkat és az Instagramunkat.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók