Mégse

Az idei masters vb-n ismét vízre szállnak a legendák

Augusztus végén az ICF Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokságot követően rendezik meg az ICF Masters Kajak-Kenu Világbajnokságot Szegeden, a felújított Maty-éri versenypályán. Két bajnokunkat is megszólaltattuk, akik ismét vízre szállnak a Masters VB-n.

Hír

Első ízben Vaskuti Istvánnal, olimpiai bajnok kenusunkkal, edzőnkkel, sportvezetőnkkel beszélgettünk legbüszkébb eredményeiről, valamint arról, hogyan készül a világbajnokságra.

Kezdjük egy kis visszaemlékezéssel. Tizenkilencszeres magyar bajnok vagy, tíz alkalommal voltál világelső, aranyérmeid közül egyet Foltán Lászlóval, Moszkvában az olimpián nyertél. Melyik versenyedre vagy a legbüszkébb? Melyik volt a legemlékezetesebb?

Sok nagy versenyen indultam, a legkedvesebbek ezek közül azok, ahol nem csak jó eredményeket értünk el, hanem tényleg nagyon jól sikerült az evezés. Az első világbajnokságunk során Foltán Lacival tökéles pályát versenyezhettünk. Nagyon szeretem a hosszú távokat, ott minden technikai elemet és furfangot be lehet mutatni a kenuban. A nottingham-i világbajnokság is ilyen volt Budai Tamással 10.000 méteren. Szakmai ártalom, hogy nem csak az eredmény számít, hanem hogy mennyire vagyok megelégedve magammal, tényleg tökéletesen sikerült-e, amit csináltam.

Melyik díj, elismerés a legkedvesebb számodra?

Büszke vagyok az olimpiai aranyérmemre, hiszen azért a sportban ez a legkiemelkedőbb eredmény, amit el lehet érni, legalábbis a kajak-kenuban. Erre lehet azt mondani, hogy ezt nem adják, hanem meg kell szerezni. Én megszereztem magamnak, erre nagyon büszke vagyok. Ezen kívül nagyon sok elismerést kaptam, többek között egy nemzetközi fairplay díjat, azaz egy sportszerűségi díjat. Erre nem úgy gondolok, hogy nagy dolgot cselekedtem volna, de mindenképpen nagyon megtisztelő ez a fajta elismerés.

Visszavonulásodat követően rendszeresen vízre szállsz, mivel jelenleg is egy komoly megmérettetésre készülsz, az ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságra. Milyen számban indulsz és hogyan készülsz a versenyre?

Igazából még nem döntöttem el, de azt hiszem, hogy mind a négy versenyszámban indulni fogok, tehát egyesben és párosban is. Az érdekessége a dolognak, hogy a párosban a volt edzőmmel, Szántó Csabával tervezzük az indulást. Egyelőre még nem edzettünk sokat együtt, de két évvel ezelőtt már nyertünk egy hosszú távú, maratoni Masters világbajnokságot. Szerintem jól fogunk felkészülni és szerepelni.

Mit vársz a versenytől? Milyen eredményekre számítasz?

Nehéz ezt megbecsülni előre, nem tudom, hogy kik fognak indulni. Biztos lesznek a hazai és nemzetközi mezőnyből is erős riválisok. Egy felnőtt világbajnokságon ez jól kiszámítható, hiszen lassan változnak a mezőny szereplői, ritka esetben fordul elő, hogy egy fiatal hirtelen betör az élmezőnybe. Egy Masters világbajnokság ezzel szemben más, sokszor alkalomszerű, hogy hogy áll össze egy páros. A legtöbb esetben azért számít, hogy valamilyen kapcsolat legyen a partnerek között. Nekünk ez a jó kapcsolat megvan Csabával.

Ki az, akit barátodként fogsz köszönteni?

Partneremet, Szántó Csabát. A résztvevők listáját nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan régi nagy nevek is, akikkel találkozni fogok. Ilyenkor mindig nagy örömmel fogadjuk egymást, bízok benne, hogy sokan eljönnek.

Mohácsi Ferenc, olimpiai bronzérmes kenusunk szintén indulni fog a 2019-es Masters világbajnokságon.

Az 1956. évi nyári olimpiai játékokon a férfi kenu kettes 1000 méteres versenyszámában Wieland Károllyal bronzérmet szereztetek. Az olimpiát megelőzően a kajakválogatott tagja voltál, télen pedig a síválogatott tagjaként készültél. Elmeséled hogyan váltottál kajakról kenura?

1946-ban kezdtem kajakozni, 1948-ban felnőtt magyar bajnokságot nyertem kajak négyes 10.000 méteren és ’48-ban már olimpiai kerettag voltam, mint kajakos. 1948-tól ’55 végéig, mint kajakos szerepeltem és utaztam a válogatottként, közben több magyar felnőtt bajnokságot nyertem, elsősorban csapathajóban, egyéniben második-harmadik helyeket sikerült szereznem. 1955-ben Bécsben voltunk egy nemzetközi versenyen, kajakosként váltóban nyertük a versenyt. Erről a versenyről Wieland- Halmai kenupárosnak a Halmai része lekéste a vonatot, amit azóta se talált meg. Wieland hazajött egyedül, aztán próbálkozott a kenusokkal. 1955-ben Magyarországon rendezték a Magyar-Svéd kajak versenyt. Én még a 4×500 váltó befutó embereként szerepeltem, és elég jól sikerült; megvertük a svédeket, akik addig veretlenek voltak. A verseny végén a kenus válogatott edzője, Szabó Ferenc odajött hozzám és azt mondta, hogy térdeljek össze Wielanddal. Mondtam neki, hogy légy észnél, én az életemben nem kenuztam, egészen más térdelni, én ezt eddig nem csináltam. Erre azt mondta, hogy fog az nekem menni, mert annyi minden sportban jól szerepeltem. Közben a síválogatott tagja voltam, háromtusa magyar bajnokságot nyertem, jól céllőttem. Civilben testnevelő tanár voltam, vagyok. A következőre gondoltam: mi történhet, megpróbálom, fog az menni. És akkor megállapodtunk, hogy megpróbálunk 2-3 hetet, ha megy maradok, ha nem akkor visszaszállok kajakra. Két hét után megbeszéltük mi a helyzet, és elég jól mentünk. 1956-ban volt Csehszlovákiában egy verseny, ott megnyertük a tízezret, ezren másodikak lettünk; Moszkvában az ezret nyertük, tízezren másodikak lettünk. A románok ellen is versenyeztünk, azt is megnyertük 1000 méteren. Na, így lettem kenus. Az olimpián harmadikak lettünk, legyőztük a cseheket, franciákat. Megfogadtam, ha olimpiára megyek, akkor dobogóra állok, és hát végül dobogón álltam. Ezután nem kenuztam többet, visszaültem a kajakba és visszajátszottam magam a válogatott keretbe.

Idén Te is részt veszel az ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságon. Milyen számban nevezel?

Az én kategóriámban egy versenyző van, Varga Ferenc, aki idősebb nálam négy évvel, de ő már nem indul versenyen. Négyesbe és kettesbe is szoktam fiatalabbakkal összeülni kajakozni, egyest párost és négyest szoktam menni a magyar bajnokságon. De ezen a világbajnokságon én egyedül vagyok, szóval nagy valószínűséggel egyesre aspirálok. Nem ismerem a nemzetközi mezőnyt, mindenesetre nekem ez egy játék.

Számomra a Masters versenyek Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versének mondanivalóját jelentik, amelyet egy kicsit átírtam:

„Hol vagytok, ti régi játszótársak?

Közületek csak egyet is lássak!

Foglaljatok helyet itt mellettem,

Hadd felejtsem el, hogy öreg lettem

Hogy vállamon kilencben év van már…

„Cserebogár, sárga cserebogár.””

Örülök, ha egy-egy régi ellenféllel újra „összeakasztjuk a bajszunkat”, utána pedig egymásba kapaszkodva emlékezünk fiatalságunkra. Ezek a versenyek emlékekről, régi barátságokról, nagy küzdelmek felelevenítéséről szólnak. Nagyszerű dolog a régi barátságok ápolása és újak kialakítása, kialakulása.

Duplázás mindkét számban

Szolnokon kettős győzelemmel kezdte a szezont férfi kajakpárosban 1000 méteren a Noé Zsombor, Dombvári Bence duó, a kenusoknál pedig hibátlan teljesítmény nyújtott Adolf Balázs Fejes Dániellel. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint már az első edzésverseny sok kérdést megválaszolt.

Hír

A “zártkapus” szolnoki tesztversenyen nézők természetesen nem, újságírók viszont annál többen jelentek meg, a célban legalább három-négy fotós, valamint hat-hét tévéstáb várta, hogy elinduljon minden idők legfurcsább kajak-kenu szezonja, amelyben az első tétversenyeket a koronavírus járvány miatt augusztus végén bonyolítják le.

Férfi kajak párosban ezen a viadalon versenyzett először Kammerer Zoltán Varga Ádámmal. A háromszoros olimpiai bajnok az első tesztversenyen tavalyi párjával, Gál Péterrel ült volna össze, de a szolnoki kajakos balesete miatt nem állt rajthoz, így Varga Ádám debütált a legrutinosabb magyar versenyző mögött.

Ígéretesen is kezdett a friss páros, de féltávnál robbantott a Noé Zsombor, Dombvári Bence kettős, szereztek egy hajó előnyt, amiből néhány centit a célig meg tudtak tartani, így megnyerték az első fordulót Kammererék előtt. A második futamon a cél előtt 200 méterrel még több mint egy hajónyival vezetett a Kammerer, Varga duó, Dombváriék pedig a harmadik-negyedik helyről óriásit hajrázva nyertek, ismét néhány centivel.

“Ezekkel a tesztversenyekkel fent tudjuk tartani a normális ütemet, annak ellenére, hogy egyelőre nincs túl nagy tétje a dolognak. Két taktikát is kipróbáltunk ma Zsomborral, folytatjuk a munkát” – mondta Dombvári Bence.

“Még jobb lett volna, ha többet készülünk együtt Zolival, összesen három közös edzésünk volt eddig” – mondta Varga Ádám, aki Kammerer Zoltánnal együtt hisz abban, hogy ennek az egységnek van jövője.

C-2 1000 méteren a rutinosabb egységek legnagyobb kihívója Adolf Balázs és Fejes Dániel volt. A két fiatal kenus tudatosan készült az elmúlt hónapokban a párosra annak ellenére, hogy mindketten a jobb oldalon eveznek, így kevesen hittek bennük. Ma az első és a második futamban is simán győztek a Sáfrán, Bakó duó előtt, az első 1000 méteren a rutinos Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros lett a harmadik, a másodikon pedig a tavaly válogatót nyerő Kiss Balázs, Dóri Bence futott be a harmadik helyen.

“Edzéseken is próbálgattuk a balos szelet, mert számítottunk arra, hogy ez várhat ránk – mondta a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerző Adolf Balázs. – Megoldottuk, igyekeztem segíteni Daninak a kormányzásban. Ha együtt maradhatunk, és továbbra is lelkiismeretesen dolgozunk, akkor bízom abban, hogy

a sors majd megjutalmaz bennünket

egy jobbos hátszéllel. Olyan viszonyok között még gyorsabbak is lehetünk, mint a klasszikus párosok.”

“A kenusoknál ez

a fiatal duó kivívta az elismerésem,

szépen versenyeztek, kimagaslottak a mezőnyből, a második 500 méteren esélyt sem adtak a többi egységnek. Férfi kajakban két hajó lógott ki a mezőnyből felfelé. Nem mindig jó jel, ha két egyforma párosunk van, de a következő hónapokban még variáljuk az összeállításokat. Terveim szerint Dombvári Bencét legközelebb összeültettem mással, a Kammerer, Varga duót elindítom ugyanígy, hogy meglegyen a viszonyítási alap, aztán a harmadik próbán megnézzük a Kammerer, Dombvári egységet.”

A tesztversenyek Szolnokon egy hét múlva női C-1 200, C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren folytatódnak.

Nincsenek látványos különbségek

Egyéni indításos felmérést tartott szombaton Makrai Csaba. Az utánpótlás szövetségi kapitány a teljes ifjúsági keretet meghívta Szolnokra, ahol két óra alatt kétszer teljesítették a versenyzők az 5000 métert egyesben, időre.

Hír

“Hivatalosan ma kezdődött újra az élet a járvány után a keret számára – mondta Makrai Csaba. – Azért szerveztem meg ezt az időre menést, hogy tájékozódjak a gyerekek aktuális állapotáról és ambicionálni is akartam őket, hiszen még közel három hónapig nem lesz versenyük.”

Hetekkel ezelőtt kiderült, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) törölte az idei utánpótlás világbajnokságot, az ifjúsági korosztály számára két fontos verseny maradt a naptárban, a magyar bajnokság augusztusban, és a szeptember végi szegedi Olimpiai Reménységek Versenye, amelyen idén először az utolsó éves ifik is rajhoz állhatnak.

“Örülök, hogy több időm van idén a felkészülésre, így a fontos versenyeken még gyorsabb lehetek, mint tavaly” – mondta Rendessy Eszter, aki hozzátette, hogy az ORV-n is szívesen rajthoz áll majd. Párja, és egyben legnagyobb riválisa Kőhalmi Emese közben arról beszélt, hogy szeretett volna idén újra versenyezni ifi világbajnokságon, mert most is jól csúszik alattuk a K-2-es.

A női kajakos mezőnyben éppen a két egyéni világbajnok teljesített legjobban az időre menésen. Az első 5000 métert az UTE versenyzője, Rendessy Eszter nyerte meg 22.11-es idővel, a másodikat pedig KSI-s Kőhalmi Emese 22.23-al. Mögöttük Szellák Szabina, Rugási Csilla, és Zupkó Vanda következett.

A férfiaknál K-1 5000 méteren a nagykanizsai színekben rajtoló Kurucz Levente nyerte mindkét mérést. Az elsőben 20.49-et, másodikra még ennél is jobbat, 20.31-et ment, összeségében a második leggyorsabb a PRO Rekreation kajakosa, Kövesdi Patrik, a harmadik pedig a győri Takács Zsigmond volt.

Női kenuban a Pacs-Pacs versenyzője, Gönczöl Laura teljesített a legjobban mindkét mérésen, másodszorra ment jobb időt, 26.17-et, mögötte két UTÉ-s versenyző, a 18 éves Horányi Dóra, és az egy évvel fiatalabb Seres Fanni következett.

Még Gönczöl Lauránál is jobban kimagaslott saját mezőnyéből férfi kenuban Vass Zoltán. A Lágymányosi Spari versenyzője mindkét 5000 métert több mint egy perces különbséggel nyerte meg, a jobbik ideje 22.55 lett. A második leggyorsabb ezúttal a nála közel jóval fiatalabb Böszörményi Bendegúz volt, közel másfél perccel rosszabb időjével.

“Összeségében elégedett vagyok, a vártnál jobban teljesítettek a gyerekek, látszik, hogy a klubok a nehéz helyzet ellenére is komoly munkát végeztek az elmúlt hónapokban – folytatta Makrai Csaba. – Látványos különbség három szakágban nem volt a versenyzők között, egyedül férfi kenuban látszik a lemaradás.A női kajakosok legjobbjai fél perccel megverték a leggyorsabb férfi kenust, ráadásul Vass Zoltán mögött hatalmas volt az űr, tehát ebben a szakágban még van hova fejlődni. Nem állunk meg, két hét múlva 2000 méteren zajlik majd hasonló időmérés, aztán július közepén a rövidebb távokon pályákat fogunk menni” – tette hozzá az utánpótlás kapitány, aki egy hét múlva a serdülő kerettagoknak tart majd hasonló felmérést Szolnokon.

Eredmények letöltése (XLS)