Mégse

Az idei masters vb-n ismét vízre szállnak a legendák

Augusztus végén az ICF Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokságot követően rendezik meg az ICF Masters Kajak-Kenu Világbajnokságot Szegeden, a felújított Maty-éri versenypályán. Két bajnokunkat is megszólaltattuk, akik ismét vízre szállnak a Masters VB-n.

Hír

Első ízben Vaskuti Istvánnal, olimpiai bajnok kenusunkkal, edzőnkkel, sportvezetőnkkel beszélgettünk legbüszkébb eredményeiről, valamint arról, hogyan készül a világbajnokságra.

Kezdjük egy kis visszaemlékezéssel. Tizenkilencszeres magyar bajnok vagy, tíz alkalommal voltál világelső, aranyérmeid közül egyet Foltán Lászlóval, Moszkvában az olimpián nyertél. Melyik versenyedre vagy a legbüszkébb? Melyik volt a legemlékezetesebb?

Sok nagy versenyen indultam, a legkedvesebbek ezek közül azok, ahol nem csak jó eredményeket értünk el, hanem tényleg nagyon jól sikerült az evezés. Az első világbajnokságunk során Foltán Lacival tökéles pályát versenyezhettünk. Nagyon szeretem a hosszú távokat, ott minden technikai elemet és furfangot be lehet mutatni a kenuban. A nottingham-i világbajnokság is ilyen volt Budai Tamással 10.000 méteren. Szakmai ártalom, hogy nem csak az eredmény számít, hanem hogy mennyire vagyok megelégedve magammal, tényleg tökéletesen sikerült-e, amit csináltam.

Melyik díj, elismerés a legkedvesebb számodra?

Büszke vagyok az olimpiai aranyérmemre, hiszen azért a sportban ez a legkiemelkedőbb eredmény, amit el lehet érni, legalábbis a kajak-kenuban. Erre lehet azt mondani, hogy ezt nem adják, hanem meg kell szerezni. Én megszereztem magamnak, erre nagyon büszke vagyok. Ezen kívül nagyon sok elismerést kaptam, többek között egy nemzetközi fairplay díjat, azaz egy sportszerűségi díjat. Erre nem úgy gondolok, hogy nagy dolgot cselekedtem volna, de mindenképpen nagyon megtisztelő ez a fajta elismerés.

Visszavonulásodat követően rendszeresen vízre szállsz, mivel jelenleg is egy komoly megmérettetésre készülsz, az ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságra. Milyen számban indulsz és hogyan készülsz a versenyre?

Igazából még nem döntöttem el, de azt hiszem, hogy mind a négy versenyszámban indulni fogok, tehát egyesben és párosban is. Az érdekessége a dolognak, hogy a párosban a volt edzőmmel, Szántó Csabával tervezzük az indulást. Egyelőre még nem edzettünk sokat együtt, de két évvel ezelőtt már nyertünk egy hosszú távú, maratoni Masters világbajnokságot. Szerintem jól fogunk felkészülni és szerepelni.

Mit vársz a versenytől? Milyen eredményekre számítasz?

Nehéz ezt megbecsülni előre, nem tudom, hogy kik fognak indulni. Biztos lesznek a hazai és nemzetközi mezőnyből is erős riválisok. Egy felnőtt világbajnokságon ez jól kiszámítható, hiszen lassan változnak a mezőny szereplői, ritka esetben fordul elő, hogy egy fiatal hirtelen betör az élmezőnybe. Egy Masters világbajnokság ezzel szemben más, sokszor alkalomszerű, hogy hogy áll össze egy páros. A legtöbb esetben azért számít, hogy valamilyen kapcsolat legyen a partnerek között. Nekünk ez a jó kapcsolat megvan Csabával.

Ki az, akit barátodként fogsz köszönteni?

Partneremet, Szántó Csabát. A résztvevők listáját nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan régi nagy nevek is, akikkel találkozni fogok. Ilyenkor mindig nagy örömmel fogadjuk egymást, bízok benne, hogy sokan eljönnek.

Mohácsi Ferenc, olimpiai bronzérmes kenusunk szintén indulni fog a 2019-es Masters világbajnokságon.

Az 1956. évi nyári olimpiai játékokon a férfi kenu kettes 1000 méteres versenyszámában Wieland Károllyal bronzérmet szereztetek. Az olimpiát megelőzően a kajakválogatott tagja voltál, télen pedig a síválogatott tagjaként készültél. Elmeséled hogyan váltottál kajakról kenura?

1946-ban kezdtem kajakozni, 1948-ban felnőtt magyar bajnokságot nyertem kajak négyes 10.000 méteren és ’48-ban már olimpiai kerettag voltam, mint kajakos. 1948-tól ’55 végéig, mint kajakos szerepeltem és utaztam a válogatottként, közben több magyar felnőtt bajnokságot nyertem, elsősorban csapathajóban, egyéniben második-harmadik helyeket sikerült szereznem. 1955-ben Bécsben voltunk egy nemzetközi versenyen, kajakosként váltóban nyertük a versenyt. Erről a versenyről Wieland- Halmai kenupárosnak a Halmai része lekéste a vonatot, amit azóta se talált meg. Wieland hazajött egyedül, aztán próbálkozott a kenusokkal. 1955-ben Magyarországon rendezték a Magyar-Svéd kajak versenyt. Én még a 4×500 váltó befutó embereként szerepeltem, és elég jól sikerült; megvertük a svédeket, akik addig veretlenek voltak. A verseny végén a kenus válogatott edzője, Szabó Ferenc odajött hozzám és azt mondta, hogy térdeljek össze Wielanddal. Mondtam neki, hogy légy észnél, én az életemben nem kenuztam, egészen más térdelni, én ezt eddig nem csináltam. Erre azt mondta, hogy fog az nekem menni, mert annyi minden sportban jól szerepeltem. Közben a síválogatott tagja voltam, háromtusa magyar bajnokságot nyertem, jól céllőttem. Civilben testnevelő tanár voltam, vagyok. A következőre gondoltam: mi történhet, megpróbálom, fog az menni. És akkor megállapodtunk, hogy megpróbálunk 2-3 hetet, ha megy maradok, ha nem akkor visszaszállok kajakra. Két hét után megbeszéltük mi a helyzet, és elég jól mentünk. 1956-ban volt Csehszlovákiában egy verseny, ott megnyertük a tízezret, ezren másodikak lettünk; Moszkvában az ezret nyertük, tízezren másodikak lettünk. A románok ellen is versenyeztünk, azt is megnyertük 1000 méteren. Na, így lettem kenus. Az olimpián harmadikak lettünk, legyőztük a cseheket, franciákat. Megfogadtam, ha olimpiára megyek, akkor dobogóra állok, és hát végül dobogón álltam. Ezután nem kenuztam többet, visszaültem a kajakba és visszajátszottam magam a válogatott keretbe.

Idén Te is részt veszel az ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságon. Milyen számban nevezel?

Az én kategóriámban egy versenyző van, Varga Ferenc, aki idősebb nálam négy évvel, de ő már nem indul versenyen. Négyesbe és kettesbe is szoktam fiatalabbakkal összeülni kajakozni, egyest párost és négyest szoktam menni a magyar bajnokságon. De ezen a világbajnokságon én egyedül vagyok, szóval nagy valószínűséggel egyesre aspirálok. Nem ismerem a nemzetközi mezőnyt, mindenesetre nekem ez egy játék.

Számomra a Masters versenyek Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versének mondanivalóját jelentik, amelyet egy kicsit átírtam:

„Hol vagytok, ti régi játszótársak?

Közületek csak egyet is lássak!

Foglaljatok helyet itt mellettem,

Hadd felejtsem el, hogy öreg lettem

Hogy vállamon kilencben év van már…

„Cserebogár, sárga cserebogár.””

Örülök, ha egy-egy régi ellenféllel újra „összeakasztjuk a bajszunkat”, utána pedig egymásba kapaszkodva emlékezünk fiatalságunkra. Ezek a versenyek emlékekről, régi barátságokról, nagy küzdelmek felelevenítéséről szólnak. Nagyszerű dolog a régi barátságok ápolása és újak kialakítása, kialakulása.

Európa élmezőnyében a második vonalunk is

A zárónapon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar válogatott az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Hír

Vasárnap délelőtt az 500-as döntőket rendezték meg a csehországi Racicében. A két női kajak négyesünk, ahogy az várható volt, kiválóan szerepelt, az ifiknél a Potoniec Zsófia, Rugási Csilla, Kulcsár Csenge, Csikós Zsóka kvartett győzni tudott, megszerezve ezzel a magyar küldöttség második aranyérmét.

Az U23-as korosztályban a Biben Karina, Sólyom Dóra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nagy csatában másodikként zárt.

Biben Karina a négyes után párosban is szerzett egy ezüstérmet, miután Bakó Olgával egy hajóban a második helyen ért célba.

A harmadik vasárnapi magyar ezüstérem Máró Anna nevéhez fűződik, aki serdülő létére az ifik között remek versenyzéssel végzett a második helyen.

Ugyanezen a távon negyedik lett Molnár Csenge (ifi C1), a Molnár Csenge, Csorba Zsófia (ifi C2) páros és a Kőszegi Milán, Békési Boldizsár, Nagy Olivér, Pálla Balázs (ifi C4) négyes. A Mányi Zsófia, Boldis Csenge (ifi K2) egység az ötödik, a Majoros Mátyás (ifi K1), Katrinecz Rita (U23 K1) és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (U23 C2) duó a hatodik, Molnár Rebeka (U23 C1), valamint a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina (U23 C2) kettős pedig a hetedik helyen zárt.

A két férfi K4-es egyaránt a B döntőbe jutott, ahol a Kiss, Balogh, Takács, Nyerges ifi négyes a második, a Szendy, Radics, Erős, Törköly U23-as kvartett pedig a negyedik helyen végzett.

A délutáni 200-as versenyeken is jutott egy érem a magyaroknak, a szegedi felnőtt világbajnokságra az olimpiai számban, C1 200-on készülő Nagy Bianka az U23-asoknál harmadikként ért célba.

A sprinttávon hetedik lett Máró Anna (ifi K1) és a Molnár Rebeka, Sáling Laura (U23 C2) egység, míg Orosz Adrienn (U23 K1) és a Horányi Dóra, Mile Sára (ifi C2) páros kilencedikként zárt.

A B döntőben Kőszegi Milán ifi C1) az ötödik, Vigassy Barnabás (ifi K1) pedig a hatodik helyen végzett.

A magyar válogatott úgy szerzett két arany-, négy ezüst- és két bronzérmet az Európa-bajnokságon, hogy nagyrészt B csapattal vett részt, sok számban nem a válogatók győztesei indultak, hogy minél több fiatal versenyzőnk szerezzen nemzetközi rutint.

„Ez sokkal jobb szereplés volt, mint a tavalyi – kezdte az értékelést Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – És itt nem csak az eredményességre gondolok, egyszerűen sokkal jobban odatették magukat a gyerekek. Csak a németek és mi voltunk azok, akik nem a legjobb csapatukkal jöttek, de ez

a közvetlen második vonalunk is első vonalbeli ambícióval és akarással versenyzett.

Persze voltak néhányan, akik a vb-csapatban is szerepelnek, de sokaknak, akik csak az Eb-n bizonyíthattak, helyük lenne a világbajnoki keretben is, mert biztos vagyok benne, hogy a vébén is megállnák a helyüket. Nagyon büszke vagyok a versenyzőkre!”

Az idei korosztályos világbajnokságnak augusztus 1. és 4. között a romániai Pitesti ad otthont.

Kozák két számban indul a vébén – megvan a magyar keret

Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelölte, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége pedig jóváhagyta az ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló magyar válogatott keretet.

Hír

Kozák Danuta végül két számban, 500 egyesben és 500 párosban áll rajthoz, utóbbiban Kárász Annával, míg a női kajak négyesbe Medveczky Erika, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra mellé a fiatal Gazsó Dorka került be.

„Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen sorrendben ülnek majd a lányok, most próbálgatjuk, hogy melyik lehet a leghatékonyabb felállás – mondta Hüttner Csaba. – Mivel a cél a hat kvóta megszerzése női kajakban, így aki párost megy, az nem mehet négyest, Dana pedig inkább a 200 egyest engedte el, mert az az 500 páros előtt szerepel a vb-programban.”

Az egyetlen kérdőjel a 200 egyes a vb-keretben, itt Csipes Tamara és Lucz Dóra között szétlövés dönt majd.

A férfi kajakosoknál 1000 párosban Kammerer Zoltán és Gál Péter István állhat rajthoz. „Az Európa Játékokon és a versenyeken való hozzáállásuk alapján abszolút megérdemlik, hogy ott legyenek a vébén. A második válogató előtt állt össze a párosuk, és meggyőződésem, hogy van bennük potenciál.”

A világbajnokságon induló magyar válogatott keret:
Férfiak:
K-1 200 m Csizmadia Kolos Attila
K-1 500 m Dombvári Bence
K-1 1000 m Kopasz Bálint
K-1 5000 m Noé Bálint
K-2 200 m Balaska Márk, Apagyi Levente
K-2 500 m Noé Zsombor, Bogár Gábor
K-2 1000 m Kammerer Zoltán, Gál Péter István
K-4 500 m Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István
K-4 1000 m Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek

C-1 200 m Hajdu Jonatán
C-1 500 m Bodonyi András
C-1 1000 m Kiss Tamás
C-1 5000 m Adolf Balázs
C-2 200 m Korisánszky Dávid, Mike Róbert
C-2 500 m Hajdu Jonatán, Fekete Ádám
C-2 1000 m Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs
C-4 500 m Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás

Nők:
NK-1 200 m Csipes Tamara/Lucz Dóra
NK-1 500 m Kozák Danuta
NK-1 1000 m Csipes Tamara
NK-1 5000 m Bodonyi Dóra
NK-2 200 m Lucz Anna, Kiss Blanka
NK-2 500 m Kárász Anna, Kozák Danuta
NK-2 1000 m Hagymási Réka, Medveczky Erika
NK-4 500 m Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra

NC-1 200 m Nagy Bianka
NC-1 500 m Bragato Giada
NC-1 5000 m Lakatos Zsanett
NC-2 200 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső
NC-2 500 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső

A világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik Szegeden.