Az Év legjobbjait díjazták a Bálnában

A gyorsasági számokban Kozák Danuta, Lakatos Zsanett Kammerer Zoltán és Vajda Attila lett a 2014-es esztendő legjobbja a magyar kajak-kenu sportban - többek között őket is köszöntötték a kajak-kenu sportág hétfő esti évzáró bálján, amelyet a Bálnában rendeztek meg.

Csillogó, színvonalas bállal búcsúztatta a 2014-es esztendőt a magyar kajak-kenu sport, és volt mit ünnepelni, volt mire koccintani, hiszen kajakosaink és kenusaink ezúttal is halmozták a sikereket, versenyzőink több mint 180 érmet nyertek az idei világversenyeken és ennek köszönhetően rendre az éremtáblázat élén zárt a magyar válogatott az idény nagy viadalain.

Elképesztő, parádés, rekord közeli adatok ezek, amelynek köszönhetően ismét a legeredményesebb sportág lett hazánkban a kajak-kenu.

„Hihetetlen eredményeket produkált az idén sportágunk, méltán lehetünk büszkék versenyzőinkre, akik több mint száznyolcvan érmet szereztek ebben az idényben. A sportág folyamatosan fejlődik, a sikeres felnőtt generációhoz felzárkózott egy nagyon tehetséges utánpótlás korosztály is. És nem csak a vízen értünk el kimagasló eredményeket, az állami támogatásoknak köszönhetően például az idén ötven vízitelepünk újult meg, számos fejlesztés zajlik, amely mind-mind sportágunk hosszú távú eredményességét biztosítja – mondta köszöntőjében Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. A sportág eredményességéről, a kimagasló teljesítményekről Fábián László, a MOB szakmai igazgatója is megemlékezett köszöntőjében, majd következett a fő szám, vagyis az esztendő legjobbjainak díjazása.

A gyorsasági szakágban a felnőtteknél női kajakban a moszkvai világbajnokságon két aranyérmet nyerő Kozák Danuta, kenuban a szintén világbajnok Lakatos Zsanett, férfi kajakban a férfi négyessel világbajnoki bronzérmes Kammerer Zoltán, míg kenuban a Moszkvában egy ezüst- és egy bronzérmet begyűjtő szegedi kenus, Vajda Attila lett a legjobb. Az Év edzője díjat Somogyi Béla kapta, aki Kozák Danutával együtt Portugáliában edzőtáborozik.

A maratoni szakágban az Év női kajakosa címet az oklahomai világbajnokságon 14. és 15. világbajnoki címét is begyűjtő Csay Renáta nyerte el, míg férfi kajakban a váciak fiatal tehetsége, Havas Balázs, kenuban pedig Kövér Márton lett a legjobb. A szakág legjobb edzője pedig Csay Renáta trénere, Sztanity László lett.

A paraszakágban is kiválóan szerepelt csapatunk az idei világversenyeken: a legjobb parasportolónk természetesen a Moszkvában világbajnoki címet szerző, a Paralimpiai Szövetség által az Év parasportolójának választott Rozbora András lett, míg a nőknél Váczi Anita vehette át a kitüntető címet. A legjobb parakenus edző pedig a sportágban hosszú ideje áldozatos munkát végző Pruzsina István lett. Az utánpótlás korosztályban a nanjingi Ifjúsági Olimpián ezüstérmes Homonnai Luca, kenuban a sportág nagy reménysége, Molnár Rebeka, kajakban a szegedi ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerző Nádas Bence, kenuban pedig a két ifjúsági világbajnoki arany- és egy ezüstérmet begyűjtő Hajdu Jonatán lett a legjobb. Utóbbi edzője, Molnár Gergely kapta a legjobb utánpótlásedzőnek járó kitüntetést. Az este folyamán két Arany Érdemérmest is köszöntött a sportág: pályafutása elismeréseként a kajak-kenu sport korábbi szövetségi kapitányát (kilenc olimpiai aranyérem fűződik a nevéhez) Angyal Zoltán, valamint az olimpiai ezüstérmes, egykori ifjúsági kapitány, Giczy Csaba vehetett át díjat.

A hagyományoknak megfelelően az MKKSZ ezúttal is kiosztotta a médiadíjakat: online-kategóriában az utanpotlassport.hu (a díjat Roska Emese, a portál kajak-kenu szakújságírója vette át), nyomtatott sajtó kategóriában a Kisalföld sportrovata (a díjat Papp Győző, rovatvezető vette át), míg a televíziós és rádiós kategóriában a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságot közvetítő SPORT TV (a díjat Máté Pál főszerkesztő vette át) kapta.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók