Átugrani a magasra tett lécet

évzárás

Az év ifjúsági női kajakosa Rendessy Eszter, férfi kajakosa pedig Kós Benedek lett 2018-ban. Tavaly ilyenkor egyikőjük sem számított arra, hogy ilyen kiváló szezont futnak majd. Rövid évértekelőre és előretekintésre kértük a két tizenéves tehetséget.

Rendess Eszter ifjúsági olimpiai bajnok lett egyéniben, valamint serdülő létére ifjúsági világbajnoki címet is szerzett K1-500 méteren. A világbajnokságon való indulás jogát úgy érte el, hogy a tavalyi egyéni világbajnokot kellett legyőznie a hazai válogató versenyen.

Kós Benedekkel már kétszeres egyéni ifjúsági világbajnokként beszélgettünk, hiszen K1-500 és 1000 méteren, a klasszikus versenyszámokban lett győztes az ifi vb-n – ezt utoljára Kammerer Zoltán tudta megcsinálni.

Hogy telt a karácsony?
Rendessy Eszter: Kevés edzéssel. Utoljára 24-én edzettünk, a két ünnep között pedig nem volt vezetett edzésünk. Mozogni persze kellett, de egyénileg futottunk. Legközelebb január 2-án találkozunk.

Kós Benedek: Mi is 24-én edzettünk utoljára, reggel kondiztunk egyet, de a két ünnep között mi már edzettünk. Sőt, még 31-én reggel is lesz egy kondink, de az elsejét megkaptuk pihenőnapnak. Másodikán aztán ismét belecsapunk a munkába.

Kós Benedek karácsonykor két napot pihenhetett

Milyen érzés volt, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy az év ifjúsági versenyzője lettél?
RE: Nem hittem el, álmomban sem gondoltam volna, hogy olyan versenyzők mellett állhatok majd, mint akik nyerték a különböző kategóriákat. Az ifjúsági olimpiai bajnoki címem ellenére sem számítottam rá.

KB: Én sem számítottam rá, hogy nyerni fogok, de titkon azért reménykedtem benne. Külön örültem annak, hogy edzőm, Nyerges Attila lett a legjobb ifjúsági edző. Ott van a díj a többi kupám között, pont középen.

Rendessy Eszter (balról a második) nem gondolta, hogy ilyen illusztris társasásba kerül

Ha tavaly ilyenkor felajánlották volna, hogy olyan idényed lesz, mint amilyen végül lett 2018-ban, akkor előre aláírtad volna?
RE: Hát, ha valaki nekem tavaly ilyenkor ezt mondja,

biztos, hogy körbenevetem,

és közlöm vele, hogy az lehetetlen. Hogy minek köszönhető mégis ez a jó év? Nem tudok nagy titkot elárulni, a megfelelő szakemberek és a rengeteg edzés lehet a válasz.

KB: Örültem volna, ha valaki ezt előre megmondja, de nem hittem volna el neki. Szerencsére a világbajnokság hétvégéjén minden összejött. A felkészülésem is nagyon jól sikerült, annak is köszönhető, hogy kicsit változtattunk rajta. Én észre se nagyon vettem, edzőm, Attila mondta, hogy úszásban, futásban és kondiban apróságokat változtatott, többet is spinningeltünk.

Melyik volt a legemlékezetesebb pillanat 2018-ban?
RE: Amikor kijutottam a világbajnokságra.

KB: Amikor 1000 méteren világbajnok lettem, ugyanis akkor nyertem először vébét. Az 500 méteren aratott győzelemre pedig azért emlékszem vissza szívesen, mert vert helyzetből tudtam felállni, nagyot küzdve nyerni.

Kós Benedek két aranyérme az ifi vébén:

Mik a céljaid 2019-re? Át lehet ugrani azt a lécet, amit az idén ilyen magasra tettél?
RE: Biztos, hogy át lehet, de azt még nem tudom, hogyan. Ehhez azonban mindenben fejlődnöm kell, és az eddigieknél is keményebben kell edzenem.

KB: Az biztos, hogy az idén is változtatunk egy kicsit a felkészülésen, de még nem beszéltük meg Attilával, hogy milyen célokkal vágunk neki az évnek. Mindenesetre nagyon várom már a szezont, kíváncsi vagyok, hogy milyen érzés lesz az U23-as korosztállyal versenyezni. Elsősorban fizikailag kell sokat fejlődnöm, de mentálisan is. Hiába, hogy idősebbek és erősebbek az ellenfeleim, de el kell hinnem, hogy oda lehet érni ebben a korosztályban is a legjobbak közé.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók