Mégse

Aranyvasárnap

Legyalúlta vasárnap az ifi vébé mezőnyént a magyar válogatott. A mieink az 500 méteres döntők során öt világbajnoki címet, valamint további négy dobogós helyezést szereztek. Aranyérmes lett ifi kajak egyesben Kőhalmi Emese, Redl András, valamint az U23-as mezőnyben Pupp Noémi. Kőhalmai Emese ráadásul duplázott, hiszen nyerni tudott Rendessy Eszterrel párosban, és ez a bravúr összejött a Biben Karina, Bakó Olga duónak is, akik ezzel megvédték világbajnoki címüket.

Hír

Kőhalmi Emese sokkal nehezebben nyerte meg az itthoni válogatót Rendessy Eszterrel szemben K-1 500 méteren, mint a világbajnoki címet Pitestiben, az ifjúsági és U23-as vb-zárónapján. A magyar versenyző főleg a táv második felében volt tarthatatlan, 250 méternél még “csak” kb. egy másodperccel vezetett, a végére mégis 4,7 másodperc volt az előnye a mögötte befutó fehérorosz versenyzővel szemben.

Nagyon erős volt a második 250 métere Pupp Noéminak is az U23-as női kajakos mezőnyben, amivel bedarálta ellenfeleit, a második helyen befutó lengyel Pulawskat, és a harmadik dán Iversent.

A női kajakosok teljesítménye mögött Redl András sem maradt le. Ifi K-1 500 méteren az első rajt nem sikerült a mezőnynek és a magyar versenyző a megismételt startot sem kapta el jól, de ez sem zavarta meg igazán, taktikus, érett versenyzéssel, az ellenfeleket felőrölve lett világbajnok a kanadai és a cseh versenyző előtt.

Ahogy egyesben, úgy K-2 500 méter is “agyonverte” a mezőnyt Kőhalmi Emese Rendessy Eszter partnereként. A lányok végig vezetve, több mint 3 másodperccel győztek egy cseh és egy fehérorosz duó előtt.

A világbajnokság slusszpoénjaként az U23-as női párosok között is Magyarország lett a legjobb! Biben Karina Klaudiának és Bakó Olgának tehát összejött a címvédés K-2 500 méteren, mögöttük a spanyol hajó lett a második, a fehérorosz duó pedig harmadik.

A mieink a vasárnapi öt aranyérem mellé szereztek két ezüstérmet, valamint két harmadik helyezést is.

Ifjúsági K-4 500 méteren az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence összeállítású egység lett második a német hajó mögött, női C-2-ben, szintén az ifik között pedig az Opavszky Réka, Gönczöl Laura duó lett ezüstérmes.

Az U23-as korosztályban a Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor, Koleszár Mátyás alkotta kajaknégyes csak egy hajszállal maradt le a második helyről. A döntőt az ausztrálok nyerték, a dánok és a mieink előtt.

U23-as női kenuban pedig Kisbán Zsófia és Bragato Giada lett harmadik, nagyszerű versenyzéssel az orosz és az üzbég hajó mögött.

A ifjúsági és U23 magyar válogatott az idei világbajnokságon összesen 10 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett, ezzel toronymagasan nyerte az éremtáblázatot.

“Pénteken az 1000 és ma az 500 méteres futamokban a várakozásnak maximálisan megfelelve, illetve sokszor azon is felül teljesített a csapat, 200 méteren szerepeltünk kissé gyengébben, de Lucz Anna azért a szombati napunkat is széppé tette – kezdte értékelését Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Női kajakban ki kell emelnem Kőhalmi Emesét, aki három aranyérmet nyert az olimpiai távon, egyesben raádásul valami elképesztő fölénnyel. A férfi kajakosoknál meg kell említeni Redl Andrást, aki lemásolva Kós Benedek tavalyi teljesítményét, 500 méteren, és 1000 méteren is győzött K-1-ben, de nagyon tetszett Németh Viktor és Koleszár Mátyás produkciója is az U23-as mezőnyben. Női kenuban Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát illeti nagy dícséret, hiszen a lányok még serdölők, ennek ellenére olimpiai távon szereztek ezüstérmet C-2 500 méteren, de a férfi kenusok is értek el értékes helyezéseket, mondhatjuk, hogy ők is kitettek magukért. Tehát az egész csapattal elégedettek lehetünk, maximálisan elismerés jár a gyerekeknek és az őket felkészítő edzőknek is.”

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.

Kamera is előad az utánpótlás-konferencián

Világklasszis sportolók, köztük háromszoros olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán, és a sporttudomány legjobbjai is előadnak november 28-án az utanpotlassport.hu hagyományos, Egy nap az utánpótlásért című konferenciáján. A Magyar Edzők Társaságának szakmai együttműködésével, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fővédnökségével megvalósuló esemény helyszíne a fővárosi Lurdy Ház lesz.

Hír

Minden, amit a bajnokká válás legfontosabb időszakáról, a gyerek- és fiatalkorról tudni kell – ez a mottója a szakportál által már kilencedik alkalommal megszervezett konferenciának, melynek programjában különleges előadások és klasszis előadók sora várja az érdeklődő edzőket, testnevelőket, sportszakembereket, nem utolsó sorban a szülőket.

A MediaBook Kiadó égisze alatt működő utanpotlassport.hu szerkesztősége a nemrégiben megjelent – és a karácsonyi könyvpiac slágerének ígérkező – Így lettünk bajnokok című, harminc jelenlegi klasszis sportolónak a felnőtté válásig tartó időszakát felölelő portrékötet vezérfonalára fűzte fel a konferencia témáit.

Hogy miképpen csinálták, milyen gondokkal küzdöttek, hogyan élték meg a sikereket és a kudarcokat gyerekkorukban azok, akik eljutottak a világsikerig. Honnan indultak és milyen út vezetett számukra a nagy győzelmekig? Mit tanulhatnak az egyes történetekből a pályájuk elején most járó fiatal sportolók, a szüleik, az edzőik?

Az egész napos konferencián

elmondja gondolatait Kammerer Zoltán,

a világbajnok öttusázó Marosi Ádám és az olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó Ungvári Miklós. A résztvevők beszélgetést hallhatnak az ötkarikás aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és a nyíltvízi úszó vb-első Rasovszky Kristóf édesanyjával, valamint a párosvilágbajnok teniszező, Babos Tímea édesapjával. Előadást tart Földesiné dr. Szabó Gyöngyi sportszociológus, Lénárt Ágota pszichológus és Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára mellett a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Gergely István, a Budapesti Honvéd jelenlegi elnöke, valamint Vajda Zsuzsanna, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelés-munkaközösségének vezető tanára is.

Részletes program, részvételi feltételek és jelentkezés itt.