Alakulnak a négyesek is

Délután négy döntővel folytatódott a világ- és Európa-bajnoki válogatóverseny a Maty-éren, ahol a legnagyobb figyelem a férfi K-2 500 méter összecsapását kísérte, amelyet Nádas Bence és Tótka Sándor párosa nyert meg. A kenusoknál duplázott Korisánszky Dávid és Mike Róbert, míg női kajakban 200 méteren Hagymási Réka és Szabó Ágnes, 1000 méteren Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika győzött.

Válogató
Hír

A szegedi Világkupa-bronzérme után újabb jelentős sikert könyvelhetett el Hagymási Réka és Szabó Ágnes! A két fiatal könnyedén nyerte meg a K-2 200 méter döntőjét, amellyel helyet szereztek maguknak a plovdivi Európa-bajnokságra. Hogy mennyire volt papírforma ez a siker?

„Papírforma nincs kétszázon – mondta Szabó Ágnes. – Igyekeztünk a legtöbbet kihozni magunkból. A felkészülés során mentünk hosszabbakat, rövidebbeket, úgy érzem, sikerült jól felépítenünk ezt a pályát.”

„Bár a Világkupán már találkoztunk a nemzetközi mezőnnyel, azt nem tudom, hogy mire leszünk képesek az Európa-bajnokságon. Bízom benne, hogy ott is sikerül majd eredményesen szerepelnünk” – tette hozzá Hagymási Réka.

Női K-2 1000 méteren Farkasdi Ramóna már a harmadik döntőjében szállt vízre a nap során, s az 500 páros második helye után 1000 méteren nem találtak legyőzőre Medveczky Erikával. Csipes Ferenc tanítványai érezhetően nagyon egymásra találtak, abszolút meglepetésemberei lettek az első válogatónak. Medveczky Erika ráadásul 500 egyesben is ott volt a dobogón, így számára a négyes szereplés is terítékre kerülhet a kontinensviadalon.

„Nagyon jól megy a párosunk Ramival, amikor először beültünk a hajóba már akkor érezhető volt, hogy passzolunk. Egyértelműen az ötszáz méterre koncentrálunk, az ezer afféle bónusz szám nekünk” – mondta Medveczky Erika, aki hat kilót fogyott és saját bevallása szerint élete legjobb formájában van.

„Az ötszáz párosra fektetjük a fő hangsúlyt, mindössze két és fél tizedes hátrányban vagyunk Takács Tamaráékhoz képest, vagyis nem lefutott az a szám sem. Csak előre nézünk, jó állapotban vagyunk, s bármi kisülhet ebből” – tette hozzá Farkasdi Ramóna.

Férfi K-2 500 méteren Nádas Bence és Tótka Sándor zsebelte be az első helyet, s ahogyan Tótka Sándor fogalmazott: félúton találkoztak Bencével.

„Az én esetemben már nem sprinterről, inkább ötszázas versenyzőnkről beszélhetünk, Bence pedig ezer méterről lépdel visszafelé, vagyis mondhatjuk, hogy a mi utunk egy köztes ponton, ötszáz méteren találkozott” – mondta Tótka Sándor.

Nádas Bence tavaly már megtapasztalta, hogy milyen ötszáz méteren dobogóra állni világversenyen, most azonban más jelentősége van ennek a távnak, hiszen úgy tűnik, a következő olimpián a K-4 500 méter kerülhet fel a programra.

„A páros egy állomás a négyesbe kerüléshez, reménykedünk benne, hogy ezzel az eredménnyel tagjai lehetünk majd a csapathajónak is” – tette hozzá Nádas Bence.

A férfi kenusok C-2 500 méteres döntőjében gyakorlatilag megismétlődött az 1000 méteres finálé forgatókönyve, vagyis Korisánszky Dávid és Mike Róbert ezúttal sem talált legyőzőre, Sarudi Pál és Fekete Ádám a második, Vasbányai Henrik és Kiss Tamás a harmadik helyen zárt.

Utóbbiak azt mondták, hogy csalódottak az eredmény miatt, főként azért, mert véleményük szerint ennél több van az egységükben, így a jövővel kapcsolatban még nem döntöttek.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.