Mégse

A versenyzők közel 100 százaléka munkába állt

Túl vagyunk az első hét tapasztalatain, a járványügyi helyzet ellenére minden általunk megkérdezett klubnál rendben zajlanak az edzések. Az egész sportágban szigorú szabályok mentén indult újra az élet, de a rendeletek betartásában a versenyzők, és a szülők is együttműködnek. Az edzéseken a részvétel sehol sem kötelező, az igazolt sportolók nagy része mégis munkába állt, így komoly lemorzsolódásról sem lehet beszélni.

Hír

A magyarországi sportklubok közül elsőként az UTE jelentette be március 13-án, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárja az összes létesítményét. A döntés természetesen a kajak-kenu szakosztályt is érintette, a Tímár utcai vízitelepet közel két hónapig senki sem használhatta. A klub az újranyitás után is nagy óvatosságot követel meg a szakosztályoktól. 

“Sportolóink a telepre ötösével, 15 percenként érkeznek meg, előbb

ellenőrizzük a testhőmérsékletüket,

aztán az alapos kézmosást is – mondta Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályvezetője. – Arra kértük a gyerekeket, hogy már átöltözve érkezzenek, és az öltözőket minél kevesebbet használják. A vízitelepre belépés után 15 perccel minden sportolónk vízre száll, edzés után pedig minél előbb távozniuk kell a létesítményből. Mindenkit nyilatkoztatunk a saját egészségi állapotáról, és arról is, hogy nincs beteg a családjában. A szigorú szabályok ellenére a versenyzők lelkesnek járnak az edzésre.”

A kényszerszünet alatt a szakosztály vezetése új hajókat szerzett be. Háromoldalú megállapodás kötöttek a portugál NELO céggel, és a kajak.hu-val, így a lila-fehérek flottája 11 vadonatúj sporteszközzel bővült. 

Az újranyitással kapcsolatban hasonló tapasztalatokat szereztek az NKM Szegedi VE-nél is, amely 2019-ben az ország legeredményesebb egyesülete lett.

“A versenyzőink közel 100 százaléka edzésbe állt – mondta Sík Márton, az egyesület szakmai vezetője. – A múlt héten fokozatosan indítottuk újra az életet, először csak a nagyobbakat fogadtuk, de most már a legkisebbek is jöhetnek edzésre,

délután telt ház van a telepen.

A gyerekek átöltözve érkeznek az edzésre, a szülők a kapuig hozhatják őket. Onnan az edzőké a felelőség, ellenőrzik a kézfertőtlenítést, majd a füves területen eligazítást tartanak, és utána kezdődhet a vízi munka. A klubházat, az öltözőket, és a konditermeket zárva tartjuk. A tréningek csúsztatva kezdődnek, és az edzők kizárólag csak a saját csoportjukkal foglalkozhatnak.”

A szegedi egyesület dolgozói sem unatkoztak az elmúlt hetekben. Kihasználva a kötelező zárva tartást, csiszoltak, festettek, takarítottak, és a csónakház rámpáját is felújították. 

Nagyon szigorúak a járványügyi intézkedések a Dunaferr SE-nél is. A szokásos előírások, mint például a másfél méteres távolság megtartása, és a fizikai kontaktusok kerülése mellett előírás a lapátok folyamatos fertőtlenítése is. Dunaújvárosban tilos a tanmedence használata, ugyanakkor a konditeremben engedélyezett a munka, de az eszközöket a versenyzőknek és az edzőknek folyamatosan fertőtleníteni kell.

A koronavírus terjedése elleni rendeleteknek megfelelt a Szarvasi Kajak-Kenu Club is, annak ellenére, hogy a vízi edzések csak két hétre álltak meg a Kákafoki-holtágon. A vízitelep március közepétől május 7-ig zárva volt, a hajókat azonban kiosztották, és magánnyaralókból, vagy nyílt partszakaszokról egyénileg vízre tudtak szállni a klub tagjai, az edzők pedig a partra kikötött motorcsónakból vigyáztak a versenyzők biztonságára.

“Egy hete nyitottunk a vízitelepen, így már a legkisebbeknek is tudunk újra edzést tartani – mondta Szűcs Mihály, az egyesület elnöke. – A létesítmény területére nem engedünk be szülőket, az edzések előtt és után pedig

nem maradhatnak a gyerekek játszani,

beszélgetni, hanem mindenkit, amilyen gyorsan csak lehet, hazaküldünk. Szerencsére nálunk sem morzsolódott le senki, a csoportok teljes létszámmal működnek az újranyitás után is.”

A telepen rövidesen befejeződik egy régóta tervezett fejlesztés, a régi lapos tetős csónakházat felújítják, tetejére EU-s forrásból új szint került, amelyben vendégszobákat alakítanak ki. Az ország egyik legszebb fekvésű vízitelepén így 18-20 fős csoportok is edzőtáborozhatnak majd.

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

Közvéleménykutatást készített a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A megkérdezett versenyzők közel 50 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt nem tudna megfelelően felkészülni az idei világbajnokságra, ennek ellenére többségük támogatja az idei versenyek megrendezését, és 64 százalékuk szívesen vár június végéig a 2020-as versenynaptárral kapcsolatos döntésekre.

Hír

Az ICF Sportolói Bizottságának kutatásából az is kiderült, hogy a válaszoló sportolók 14 százaléka egyáltalán nem tudott edzeni a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Ennek ellenére közel 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy sikerrel tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

A közvéleménykutatásban 65 ország több, mint 1100 sportolója vett részt, a kajak-kenu összes szakágát képviselve. A megkérdezett versenyzők több, mint 60 százaléka férfi, 41 százalékuk 18-23 éves, 25 százalékuk 23-30 év közötti, míg a maradék 34 százalék a harminc felettieket képviselte. 

A sportolók kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy pályafutásuk finanszírozására hatással lehet a koronavírus.

„Egy dolog biztosnak tűnik: ha lesz verseny,

a sportolók örömmel rajthoz állnak,

de csak akkor, ha a rendezők garantálni tudják az esemény biztonságát, és a mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást” – mondta Tim Lodge, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke. 

„Ezt azok a sportolók is úgy gondolják, akik várhatóan idén nem versenyezhetnek majd az őket érintő korlátozások miatt. Tisztán látszik, hogy mindenki azt szeretné, ha a lehető leghamarabb újraindulnának a versenyek, még akkor is, ha egyelőre nem lehet teljes a mezőny.”

„Tisztáznunk kell, hogy kik vehetnek és kik nem vehetnek részt a versenyeken az utazási korlátozások miatt, és ez alapján tudjuk majd csak a versenyek rangját és rendszerét meghatározni” – tette hozzá Tim Lodge.

A sportolói közvéleménykutatás eredményeit az ICF Elnöksége is megkapta, a nemzetközi szervezet az év második felében további közvéleménykutatásokat tervez.

Bryn Price, a brit maratoni válogatott csapatvezetője is kutatást készített, amiből kiderül, hogy 5-7 százalékkal csökkent azoknak a sportolóknak a sebessége, akik 80 napig karanténban voltak.

Price minden korosztályt érintő vizsgálatában több mint 40 sportoló teljesítményét hasonlította össze, és megállapította a sebességcsökkenés okát. A versenyzők teljesítményét az rontotta le, hogy evezni nem tudtak, és csak otthon tréningezhettek.

Price a következő hetekben azt vizsgálja majd, hogy a sportolók mennyi idő alatt tudják visszaszerezni a járványhelyzet előtti gyorsaságukat, és fizikai állapotukat.

 

Helycserék után is papírforma

Csak egy embert cserélt le a négyesben Hüvös Viktor edző, ennek ellenére a hajóban senki nem ott ül, ahol tavaly. A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összeállítású egység az új felállásban is gyors volt, és mindkét futamot megnyerte a szolnoki edzésversenyen, K-4 500 méteren. Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső pedig simán győzött NC-2 500 méteren, kétszer is.

Hír

Férfi kajak négyesben tavaly kvótát szerzett Magyarország, miután a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István-egység ötödik lett a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Hüvös Viktor csapatához azóta visszatért Molnár Péter, aki idén tavasszal Birkás Balázst váltotta, de a hajóban nem ez volt az egyetlen változás.

Kuli István leghátulról legelőre ült, Nádas Bence került a második lyukba, Molnár Péter evez harmadiknak, Tótka Sándor pedig a második helyről az utolsóba ült át. A húzás bejött, az egység ma mindkét futamot megnyerte 500 méteren. 

“Kívülről úgy tűnhet, hogy össze-vissza variáljuk a beülési sorrendet, de ez nem így van, a változtatásokat biomecianikai mérések, és más fontos szakmai szempontok befolyásolják” – mondta a hajó legrutinosabb tagja, Molnár Péter, aki tavalyi műtétje után tért vissza a négyesbe.

“Jó érzés, hogy hosszú kihagyás után újra versenyszituációba kerülhettem, sok energiámat elvitte, hogy mentálisan összerakjam magam, amiben rengeteget segítettek a társaim is. Két győzelemmel térhettem vissza, ami fantasztikus érzés, annak ellenére, hogy

az első pályánk végére én kiszálltam a buliból,

mert az utolsó 100-150 méter érzése egy év szünet után még idegen volt nekem. A második futamban már tudtam, hogy mire számíthatok” – tette hozzá Molnár Péter. 

Az első 500 méteren kiválóan rajtolt a főleg sprinterekből álló Birkás Balázs, Balaska Márk, Dombvári Bence, Csizmadia Kolos összeállítású négyes, Kuliék csak 100 méter után érték őket utol, a táv második felében viszont alaposan elhúztak a kihívóktól, és simán nyertek 1,21.73-as idővel. Az U23-as világbajnokságon tavaly bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Varga Ádám, Koleszár Mátyás összeállítású négyes harmadik lett. 

A második futamban egy ideig úgy nézett ki, hogy meglepetés születhet, vezettek Balaskáék (Márk egyébként helyet is cserélt Birkás Balázzsal), a rutinosabb négyes csak az utolsó 100 méteren került az élre, és győzött 1,25.16-os idővel. 

Női kenu párosban 500 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső a várakozásoknak megfelelően simán nyert (1,58.97 és 2,05.61-os idővel). A tavalyi vb-n ezüstérmes egység mindkét futamban több hajóval verte a Bragato Giada, Kisbán Zsófia-duót.

“Idén még nem láttam komplett bójasort,

izgalmas volt újra versenyezni, de az izmaim kicsit elfáradtak a negyedik pálya végére – mondta Balla Virág, aki kedden C-1 200 méteren is rajthoz állt. – Párosban próbáltunk megszökni minél hamarabb a másik egységtől, és a végén indítani még egyet, sikerült jó időket eveznünk.”

Délelőtt a komplett magyar felnőtt női kenus mezőny is versenyzett C-1 200 méteren. Az első futamban Balla Virág nyert saját párja, Devecseriné Takács Kincső előtt, a második futamban pedig helyet cseréltek a győri kenusok. 

A felnőtt válogatott edzésverseny-sorozata jövő héten a férfi kenusok számaival folytatódik C-1 1000 méteren, Szolnokon.