Mégse

A szegedi vb a 18 éves Nagy Bianka célkeresztjében

Nagy Bianka az ifjúsági világbajnokságon C1-200 méteren ezüst-, C2-500 méteren Molnár Csengével bronzérmet nyert, de életükben először kijutottak a felnőtt vébére is párosban. A mindössze 18 éves versenyző ezzel negyedszer érdemelte ki az év legjobb ifjúsági női kenusa díjat, az idén azonban már az U23-as korosztályban fog versenyezni. Legfőbb célja, hogy párosban a szegedi vébére is kvalifikálják magukat Molnár Csengével.

Hír

Milyen érzés volt, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy az év ifjúsági versenyzője lettél?

Őszintén szólva számítottam rá, hogy ismét megkapom a díjat, így annyira nem lepődtem meg. Viszont rendkívül boldog voltam, hiszen olyan emberekkel ülhettem egy asztalnál, mint Balla Virág vagy Kárász Anna. Tényleg ott volt a gálán a kajak-kenu sportág színe-java, nagyszerű érzés volt ezek előtt a klasszis versenyzők előtt felmenni a színpadra, és átvenni a díjat.

Negyedszer kaptad meg ezt az elismerést, hova sorolod a mostanit a négy közül?

Ez a legértékesebb.

Egyrészt azért, mert ez volt az utolsó díjam ifi korú kenusként, másrészt ezt annak köszönhettem, hogy párommal, Molnár Csengével először kijutottunk a felnőtt világbajnokságra.

Ha tavaly ilyenkor felajánlották volna, hogy olyan idényed lesz, mint amilyen végül lett 2018-ban, akkor előre aláírtad volna?

Igen is, meg nem is. Tavaly ilyenkor úgy futottam neki a szezonnak, hogy ifi vébét szerettem volna nyerni. Nem panaszkodom, mert szerintem a legjobbamat nyújtottam, de sajnos ez csak az ezüstéremre volt elég. Viszont arról álmodni sem mertem, hogy 18 évesen ki tudok jutni a felnőtt vb-re.

Negyedszer kapta meg az év legjobb ifjúsági női kenusa díjat

Ez a világbajnokság volt a legemlékezetesebb pillanatod 2018-ban?

Igen, egyértelműen. Persze versenyezni mentem ki, de emellett nagyon jó volt a helyszínen látni és együtt örülni Kozák Danutáék sikereinek, fantasztikus érzés volt a magyar válogatott klasszisaival egy helyen lenni, és együtt versenyezni velük.

Hogy néz ki a téli felkészülésed?

Télen nem voltunk külföldi edzőtáborban, itthon készültünk, de én ezt nem bánom,

nagyon szeretek itthon edzeni.

Ezzel együtt március közepén két és fél hétre Japánba utazunk, ahova edzőm, Kása Péter ugyan nem tud velünk tartani, de öt versenyzőtársammal és egy kísérővel elrepülünk melegebb éghajlatra. Európán kívül még nem voltam, és mivel szeretek más kultúrákat megismerni, így nagyon várom már az utazást. Egyedül az étkezéstől tartok egy kicsit, én mindig kerülöm az olyan ételt, amihez nem vagyok hozzászokva, de lesz kint egy magyar család, tőlük biztos számíthatunk majd hagyomáynos, európai ízekre is.

Mik a céljaid 2019-re?

A cél az, hogy a számomra új, U23-as korosztályba beleerősödjek, és

egyesben kijussak a korosztályos világbajnokságra.

A felnőtt vb-t Szegeden rendezik az idén, hatalmas dolog lenne, ha oda is tudnánk kvalifikálni magunkat Csengével, aki még ifi korú, így vele U23-ban nem fogok versenyezni. Az U23-as vébén egyesben a dobogó még nem reális, de ha az első ötbe kerülnék, valamint 200 párosban Csengével kijutnánk a felnőtt világbajnokságra, akkor abszolút elégedett lennék a szezon végén.

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.