Mégse

A szegedi vb a 18 éves Nagy Bianka célkeresztjében

Nagy Bianka az ifjúsági világbajnokságon C1-200 méteren ezüst-, C2-500 méteren Molnár Csengével bronzérmet nyert, de életükben először kijutottak a felnőtt vébére is párosban. A mindössze 18 éves versenyző ezzel negyedszer érdemelte ki az év legjobb ifjúsági női kenusa díjat, az idén azonban már az U23-as korosztályban fog versenyezni. Legfőbb célja, hogy párosban a szegedi vébére is kvalifikálják magukat Molnár Csengével.

Hír

Milyen érzés volt, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy az év ifjúsági versenyzője lettél?

Őszintén szólva számítottam rá, hogy ismét megkapom a díjat, így annyira nem lepődtem meg. Viszont rendkívül boldog voltam, hiszen olyan emberekkel ülhettem egy asztalnál, mint Balla Virág vagy Kárász Anna. Tényleg ott volt a gálán a kajak-kenu sportág színe-java, nagyszerű érzés volt ezek előtt a klasszis versenyzők előtt felmenni a színpadra, és átvenni a díjat.

Negyedszer kaptad meg ezt az elismerést, hova sorolod a mostanit a négy közül?

Ez a legértékesebb.

Egyrészt azért, mert ez volt az utolsó díjam ifi korú kenusként, másrészt ezt annak köszönhettem, hogy párommal, Molnár Csengével először kijutottunk a felnőtt világbajnokságra.

Ha tavaly ilyenkor felajánlották volna, hogy olyan idényed lesz, mint amilyen végül lett 2018-ban, akkor előre aláírtad volna?

Igen is, meg nem is. Tavaly ilyenkor úgy futottam neki a szezonnak, hogy ifi vébét szerettem volna nyerni. Nem panaszkodom, mert szerintem a legjobbamat nyújtottam, de sajnos ez csak az ezüstéremre volt elég. Viszont arról álmodni sem mertem, hogy 18 évesen ki tudok jutni a felnőtt vb-re.

Negyedszer kapta meg az év legjobb ifjúsági női kenusa díjat

Ez a világbajnokság volt a legemlékezetesebb pillanatod 2018-ban?

Igen, egyértelműen. Persze versenyezni mentem ki, de emellett nagyon jó volt a helyszínen látni és együtt örülni Kozák Danutáék sikereinek, fantasztikus érzés volt a magyar válogatott klasszisaival egy helyen lenni, és együtt versenyezni velük.

Hogy néz ki a téli felkészülésed?

Télen nem voltunk külföldi edzőtáborban, itthon készültünk, de én ezt nem bánom,

nagyon szeretek itthon edzeni.

Ezzel együtt március közepén két és fél hétre Japánba utazunk, ahova edzőm, Kása Péter ugyan nem tud velünk tartani, de öt versenyzőtársammal és egy kísérővel elrepülünk melegebb éghajlatra. Európán kívül még nem voltam, és mivel szeretek más kultúrákat megismerni, így nagyon várom már az utazást. Egyedül az étkezéstől tartok egy kicsit, én mindig kerülöm az olyan ételt, amihez nem vagyok hozzászokva, de lesz kint egy magyar család, tőlük biztos számíthatunk majd hagyomáynos, európai ízekre is.

Mik a céljaid 2019-re?

A cél az, hogy a számomra új, U23-as korosztályba beleerősödjek, és

egyesben kijussak a korosztályos világbajnokságra.

A felnőtt vb-t Szegeden rendezik az idén, hatalmas dolog lenne, ha oda is tudnánk kvalifikálni magunkat Csengével, aki még ifi korú, így vele U23-ban nem fogok versenyezni. Az U23-as vébén egyesben a dobogó még nem reális, de ha az első ötbe kerülnék, valamint 200 párosban Csengével kijutnánk a felnőtt világbajnokságra, akkor abszolút elégedett lennék a szezon végén.

Vándortáborok – óvintézkedésekkel

A június 16-án induló idei vándortáborokban különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra – hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) úszóházán, a Stopperen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hír

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez Vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával. Az egyhetes nyári táborok június 16-ával indulnak.

Révész Máriusz kiemelte: még az eddigieknél is fontosabb, hogy lesznek idén vándortáborok, ugyanis március 16-tól a koronavírus-járvány miatt a gyerekek élete megváltozott, nem mehettek iskolába, nem találkozhattak társaikkal és kevesebbet mozogtak.

“A vándortábor minderre gyógyír,

a gyerekek a természetben, közösségben vannak és mozognak – mutatott rá a kormánybiztos. A táborok huszonnyolcezer forintba kerülnek: ez tartalmazza az egyheti szállás, az ellátás és a programok költségét.

A koronavírus-járvány kapcsán Révész Máriusz a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a vándortáborok a legbiztonságosabb táborok közé tartoznak, ugyanis a gyerekek egy héten keresztül zárt közösségben vannak húsz-harminc fős csoportokban és kevés kontaktust létesítenek.

A kormánybiztos közölte: a tanárok számára kedvezményes és jó színvonalú képzéssel kívánják vonzóvá tenni a táborokat; egy hétre százezer forint külön díjazásban is részesülnek. Révész Máriusz kitért arra, hogy a tavaly kiírt novellaíró- és fotópályázat mellett idén versírópályázatot is hirdetnek a gyerekeknek.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára jelezte, hogy az erdei vándortáborokban a tavalyi hét útvonal idén további kettővel bővült, így a gyerekek a Zemplén, a Mátra, a Pilis, a Börzsöny, a Bakony, a Mecsek, a Vasi-Hegyhát mellett idén a Vértes és a Zselic kulturális értékeit is megismerhetik. Hangsúlyozta, hogy táboraik biztonságosak, fenntarthatók és fontos a közösségépítő szerepük.

Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának vándortábor-projektvezetője tájékoztatása szerint a táboraik célja a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzése. A zarándoklat során húsz kilométert tesznek meg a csoportok, és olyan helyszínekre látogatnak el, amelyek több, mint ezer éve fennállnak, köztük Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségeihez.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektkoordinátora egyebek mellett arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatti egészségügyi szabályokat úgy szeretnék betartatni a gyerekekkel, hogy az majdhogynem szórakozás legyen.

Az MKKSZ által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon a Körösök vidékén és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein.

“A tavasszal kialakult helyzet miatt a gyerekek online világba kényszerültek, most itt a lehetőség, hogy visszakerüljenek a valós világba és a vízen fedezzék fel Magyarország természeti kincseit, és eltöltsenek egy teljes hetet a szabadban,

az online környezetet hátrahagyva”

– mondta el a sajtótájékoztatón Foltán László, az MKKSZ vándortábor projektvezetője.

Kész tervek Tokióig

Az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A szervezet mai online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

Hír

“Az ülés elején tájékoztattam az Elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint 100 egyesülettel folytattunk online egyeztetést – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre 100 százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert

a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.” 

Schmidt Gábor hozzátette: az Elnökség örömmel látta azt is, hogy a sportág ebben a rendkívül nehéz helyzetben is bizonyította rátermettségét és együttműködő képességét.

“Az élversenyzők, a klubvezetők, a szülők, a támogatók, szóval a teljes közösség együttműködött abban, hogy ezt az időszakot vesztségek nélkül vészelhessük át.”

Az Elnökség arról is döntést hozott, hogy 2020 júniusában, miután a nemzetközi szövetségek véglegesítik az idei versenynaptárakat, tárgyalja majd Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági-, és Weisz Róbert para szövetségi kapitányok felkészülési programjait és válogatási elveit. Így már több mint egy évvel az olimpia előtt egyértelmű menetrend szerint készülhetnek a versenyzők és edzők Tokióra. 

Júliusban pedig a következő közgyűlés időpontját fogja kitűzi az Elnökség. A szervezet megerősítette korábbi döntését, hogy az MKKSZ őszi közgyűlésén, amelynek várható időpontja szeptember első hétvégéje, megtartja a négy évente esedékes tisztújítását is.