A szegedi vb a 18 éves Nagy Bianka célkeresztjében

Nagy Bianka az ifjúsági világbajnokságon C1-200 méteren ezüst-, C2-500 méteren Molnár Csengével bronzérmet nyert, de életükben először kijutottak a felnőtt vébére is párosban. A mindössze 18 éves versenyző ezzel negyedszer érdemelte ki az év legjobb ifjúsági női kenusa díjat, az idén azonban már az U23-as korosztályban fog versenyezni. Legfőbb célja, hogy párosban a szegedi vébére is kvalifikálják magukat Molnár Csengével.

Milyen érzés volt, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy az év ifjúsági versenyzője lettél?

Őszintén szólva számítottam rá, hogy ismét megkapom a díjat, így annyira nem lepődtem meg. Viszont rendkívül boldog voltam, hiszen olyan emberekkel ülhettem egy asztalnál, mint Balla Virág vagy Kárász Anna. Tényleg ott volt a gálán a kajak-kenu sportág színe-java, nagyszerű érzés volt ezek előtt a klasszis versenyzők előtt felmenni a színpadra, és átvenni a díjat.

Negyedszer kaptad meg ezt az elismerést, hova sorolod a mostanit a négy közül?

Ez a legértékesebb.

Egyrészt azért, mert ez volt az utolsó díjam ifi korú kenusként, másrészt ezt annak köszönhettem, hogy párommal, Molnár Csengével először kijutottunk a felnőtt világbajnokságra.

Ha tavaly ilyenkor felajánlották volna, hogy olyan idényed lesz, mint amilyen végül lett 2018-ban, akkor előre aláírtad volna?

Igen is, meg nem is. Tavaly ilyenkor úgy futottam neki a szezonnak, hogy ifi vébét szerettem volna nyerni. Nem panaszkodom, mert szerintem a legjobbamat nyújtottam, de sajnos ez csak az ezüstéremre volt elég. Viszont arról álmodni sem mertem, hogy 18 évesen ki tudok jutni a felnőtt vb-re.

Negyedszer kapta meg az év legjobb ifjúsági női kenusa díjat

Ez a világbajnokság volt a legemlékezetesebb pillanatod 2018-ban?

Igen, egyértelműen. Persze versenyezni mentem ki, de emellett nagyon jó volt a helyszínen látni és együtt örülni Kozák Danutáék sikereinek, fantasztikus érzés volt a magyar válogatott klasszisaival egy helyen lenni, és együtt versenyezni velük.

Hogy néz ki a téli felkészülésed?

Télen nem voltunk külföldi edzőtáborban, itthon készültünk, de én ezt nem bánom,

nagyon szeretek itthon edzeni.

Ezzel együtt március közepén két és fél hétre Japánba utazunk, ahova edzőm, Kása Péter ugyan nem tud velünk tartani, de öt versenyzőtársammal és egy kísérővel elrepülünk melegebb éghajlatra. Európán kívül még nem voltam, és mivel szeretek más kultúrákat megismerni, így nagyon várom már az utazást. Egyedül az étkezéstől tartok egy kicsit, én mindig kerülöm az olyan ételt, amihez nem vagyok hozzászokva, de lesz kint egy magyar család, tőlük biztos számíthatunk majd hagyomáynos, európai ízekre is.

Mik a céljaid 2019-re?

A cél az, hogy a számomra új, U23-as korosztályba beleerősödjek, és

egyesben kijussak a korosztályos világbajnokságra.

A felnőtt vb-t Szegeden rendezik az idén, hatalmas dolog lenne, ha oda is tudnánk kvalifikálni magunkat Csengével, aki még ifi korú, így vele U23-ban nem fogok versenyezni. Az U23-as vébén egyesben a dobogó még nem reális, de ha az első ötbe kerülnék, valamint 200 párosban Csengével kijutnánk a felnőtt világbajnokságra, akkor abszolút elégedett lennék a szezon végén.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók