A Püspökerdőben épülhet a győri pálya

A tervezettek szerint 2016-ban, a Püspökerdőben készülhet el az az új létesítmény, amely új távlatokat nyithat az amúgy is sikeres győri kajak-kenu sport számára.

Győr nagy erőkkel készül a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, amelynek programjára győri kérésre került bele a kilenc állandó sportág mellé a kajak-kenu is. A magyar sikersportágnak a városban is komoly hagyományai vannak, ráadásul a győri élversenyzők mellett mintegy 500 fiatallal is foglalkozik az egyesület. Számukra is új lehetőségeket, távlatokat adhat a győri Püspökerdőben épülő új kajak-kenu pálya, amelynek terveit Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a MOB elnöke és Bolla Péter polgármesteri biztos mutatta be a sajtó képviselőinek.

A püspökerdei holtág mellett épülő pálya tehát az ifjúsági olimpia apropóján készülne el, de nem csak a versenysport számára teremtene új lehetőségeket, a sportolók felkészülési körülményei nagy mértékben javulnának, így újabb győri tehetségek kerülhetnek ki a szakmai műhelyből. A polgármester elmondta, több helyszínt is megvizsgáltak, és mostanra találták meg a legideálisabbat: itt sokkal kisebb mederkotrás szükséges, ráadásul a kitermelt földet sem kell elszállítani, hiszen az új pálya és a holtág által határolt létrejövő szigeten ennek a földnek a segítségével terveznek egy rekreációs parkot is létrehozni. A püspökerdei helyszínen komolyabb infrastrukturális fejlesztés sem kell, a céltornyon kívül semmilyen egyéb épület felépítése nem szükséges. A versenyek idejére mobil létesítményeket telepítenének. A nemzetközi pálya – amely akár nagy viadalok megrendezésére is alkalmas lehet – megvalósításának költsége körülbelül 1.4 milliárd forint lesz, amely jóval kevesebb, mint a korábban vizsgált helyszín esetében. A beruházást az önkormányzat és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség finanszírozza. Bolla Péter polgármesteri biztos hozzáfűzte, az új pálya 1300 méteres lesz, így természetesen a 200, 500 és 1000 méteres számokat is meg lehet rendezni rajta. A holtág felvezetőként szolgál majd a versenyzőknek a pályához, ezért a két ág a rajtnál, a célnál és az ötszáz méteres szakasznál is össze lesz kötve. A pályát 2016. nyár végére, ősz elejére tervezik befejezni, de a határidőt úgy határozták meg, hogy abba az időjárás, vagy más tényezők miatti esetleges csúszás is beleférjen a 2017 nyarán rendezendő ifjúsági olimpiáig.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók