A Horváth, Szomolányi páros nyerte a szétlövést

SZÉTLÖVÉS

Legyőzte a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duót Horváth Bence és Szomolányi Máté a K-2 200 méter szétlövésén a Maty-éren, így a győri páros utazhat az augusztusi riói olimpiára. A nap további részében a nem olimpiai számok fináléiban a moszkvai Európa-bajnoki indulás volt a tét.

Megtelt a vízpart 11.30-kor a Maty-éren a férfi K-2 200 méter szétlövésére. A kérdés az volt, hogy a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter páros vagy a győriek kettőse, Horváth Bence és Szomolányi Máté szerzi-e meg az olimpiai indulás jogát. Szomolányiék az első válogatón nyertek, Molnár Péterék pedig pénteken szépítettek, és mindenki tudta, a vasárnapi szétlövés élet-halál harcot hoz majd a két egység között. Nagy is volt a csend a parton, feszülten figyelte mindenki a rajtot, amelyet mindkét páros remekül kapott el, ám ahogyan korábban is lehetett látni: Horváth Bencéék óriási sebességre képesek, s bár szoros volt a befutó, a győriek erejével nem tudta felvenni a versenyt a Tótka, Molnár duó.

A célba érkezéskor a győztes páros már borult is be a vízbe, és oltári ünneplésbe kezdett, míg Tótkáék letörten eveztek tovább – ők nem így képzelték el a 2016-os idényüket.

„Volt egy csontunk, amit eljátszottunk pénteken, de tanultunk a hibából és tudtam, hogy ha jól kapjuk el a rajtot, akkor nem tudnak megverni minket. Olyan nyugodt voltam a szétlövés előtt, mint még soha. Talán a tegnapi egyes előtt jobban izgultam, mint most. Amikor feleveztünk, nyugtattam Mátét, mert biztos voltam benne, hogy meg tudjuk csinálni. Az olimpiáról még nem akarok beszélni, hiszen egyelőre fel sem fogtam, hogy ott vagyunk. Most az a cél, hogy minél jobban felkészüljünk és a legjobbat hozzuk ki magunkból Rióban – mondta az összecsapást követően Horváth Bence.

„Én tudtam, ha Bence szombaton megnyeri az egyest, akkor ma felszabadultan áll oda a szétlövésre. Most van is teher rajtunk, meg nincs is. Egy biztos, dolgozunk tovább és bízunk a jó eredményben” – tette hozzá Szomolányi Máté.

Hogy Tótka Sándorék milyen tanulságot vontak le ebből a válogató sorozatból?

„Nem tudok tanulságot levonni. Hibát nem észleltem most sem, jó pályát mentünk, egyszerűen gyorsabbak voltak nálunk. Jobbak voltak, gratulálok nekik, és szívből kívánom, hogy nyerjék meg az olimpiát” – mondta Tótka Sándor, aki egyelőre nem látja a jövőt, egy biztos, egyesületét képviselve rajthoz áll a magyar bajnokságon.

A délelőtt folyamán a mezőny számára a tét a moszkvai Európa-bajnoki kvalifikáció volt, hiszen az utolsó napra maradtak a nem olimpiai számok fináléi. A sort Nádas Bence nyitotta, aki méltó ellenfele volt a K-1 500 méteren esélyesnek kikiáltott Somorácz Tamásnak. Bár sokáig úgy tűnt, Somorácz zsebeli be a győzelmet, Nádas remekül hajrázott, így ő indulhat ebben a számban a kontinensviadalon.

„Nagyon örülök, hogy így sikerült ez a verseny, mert előzetesen csak négyesben szerepeltem volna ezen a válogatón. Ám úgy éreztem, vagyok olyan jó formában, hogy megpróbálkozzam az egyessel is, így kértem az edzőmet, hogy nevezzen be erre a számra. Már a középfutam is jó érzéseket adott, az edzőmmel olyan pályafelépítést beszéltünk meg a döntőre, mint régen, és ott vezettem, ahol kellett… A célvonalnál” – mondta Nádas Bence a finálét követően.

C-1 1000 méteren Kiss Tamás már többször is megmutatta, hogy remek formában van, az olimpiai válogatón méltó ellenfele volt az első válogatót nyerő Vasbányai Henriknek és a pénteken győztes Vajda Attilának is. Ludasi Róbert tanítványa nagy esélyesként állt rajthoz a C-1 500 méter fináléjában is, amelyben egyértelmű győzelmet aratott.

„Csak látszólag volt egyértelmű, mert a pénteki ezer egyes még mindig benne volt a karjaimban, szerintem egy hétbe is beletelik mire kiheverem. Nyomtam, ahogy tudtam, de közel sem volt olyan jó ez a pálya, amilyennek szerettem volna. Egyszerűen örülök, hogy nyerni tudtam” – magyarázta Kiss Tamás, akinek csak kicsi vigaszt ad a moszkvai szereplés lehetősége, hiszen elsősorban ő az olimpiai indulást célozta meg.

Ahogyan londoni olimpiai bajnokunk, Fazekas-Zur Krisztina is. Noha egy vírusos betegség miatt ez a hétvége nem úgy sikerült a számára, ahogyan elképzelte, még mindig van reménye arra, hogy bekerül a női csapathajóba, hiszen jövő héten több összeállításban is kipróbálja a négyest Storcz Botond vezetőedző. Hogy az ezer egyes megnyerése mit tesz hozzá Fazekas-Zur esélyeihez?

„Szerintem nem ez dönt. Azt most megmutattam, hogy tudok még kajakozni, de nem hinném, hogy ez alapján határoznak. Sokkal fontosabb, hogy ki tud a legjobban evezni a negyedik lukban, technikailag ki illik össze a leginkább a többiekkel. Szerintem én már bizonyítottam, hogy velem tudunk nyerni. Tény, rettenetes szezonom van. Az első válogatót elrontottam, a másodikon akartam javítani, de ez a betegség közbeszólt. Pedig nagyon jó téli-tavaszi felkészülés van mögöttem. Igaz, ezt most csak szóban tudom elmondani, a formámat nem tudtam megmutatni” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, akit a végén nagy versenyre késztetett a középmezőnyből feljövő Takács Tamara, de végül sikerült megnyernie a viadalt.

Férfi K-2 500 méteren a 2011-ben világbajnok Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros nyert, C-2 500 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettős volt a leggyorsabb, míg női K-2 1000 méteren Takács Tamara és Medveczky Erika duója győzött.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók