A hétvégén végre rajtol a gyorsasági szezon!

Szombaton és vasárnap Szolnokon rendezik a gyorsasági szakág idei első versenyét, a rangsorolót, amelyen olimpiai- és világbajnokok sora áll rajthoz.

„Az itt elért eredmények még nem a végleges képet fogják mutatni, de már csúcsforma közeli állapotban állnak oda a versenyzők, akik felmérhetik, hogy egymáshoz képest hol tartanak” – mondta korábban a  Szolnokon rendezendő rangsorolóról Boros Gergely szakmai igazgató.

Közben elkészült a hivatalos program is a versenyre, megtörténtek a nevezések, ez alapján a legnagyobb hiányzó Kozák Danuta és Szabó Gabriella lesz, de az ötszörös és a háromszoros olimpiai bajnok távollétében is olimpiai- és világbajnokok sora áll rajthoz szombaton és vasárnap. Az egyik legfontosabb számban, 500 egyesben így is pazar mezőny várható: Kárász Anna, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra és Lucz Dóra is elindul, a fiatal tehetségekről nem is beszélve. Párosban viszont csak két egység áll rajthoz, a Csipes, Medveczky és a Biben, Bakó kettős.

Kárász Anna az egyes egyik fő esélyese Kozák Danuta távollétében

Nem úgy a férfiaknál, ahol – ahogy azt Hüttner Csaba szövetségi kapitány előrevetítette – izgalmas párosok alakultak. Mindenképp ide sorolandó a Dombvári Bence, Balaska Márk egység, a Nádas Bence, Tótka Sándor duó, a Birkás Balázs, Kuli István kettős, de érdekes lehet, hogy mire lehet képes 500-on a Kugler Attila, Pauman Dániel, a Noé Bálint, Ilyés Róbert, vagy a Kammerer Zoltán, Erdőssy Csaba egység is.

Az 500 négyesbe nagyrészt a 400 egyes és 500 pároson keresztül vezet az út a válogatókon, a rangsorolón azonban csak 200 egyest rendeznek, el is indulnak itt az olimpiai csapathajóba vágyó versenyzők. Ott lesz a rajtnál többek között Tótka Sándor, Nádas Bence, Dudás Miklós, Kuli István, Balaska Márk és Birkás Balázs is, de nagy csatát hozhat a férfiak király száma, a K1 1000 méter is, ahol az itthon évek óta egyeduralkodó Kopasz Bálintot szeretné letaszítani a trónról a visszatérő Dombvári Bence. Elindul továbbá a rangsorolón a tavaly 500 és 1000 egyesben is ifjúsági világbajnoki címet nyert Kós Benedek, valamint a veterán Kammerer Zoltánt is láthatjuk a hosszabb távon összecsapni a fiatalokkal.

Kopasz Bálint komoly kihívót kapott

Férfi kenu egyesben is nagy csata várható, itt az egyik legnépesebb a mezőny, a teljesség igénye nélkül, ott lesz Bodonyi András, Hajdu Jonatán, Kiss Tamás, Kiss Balázs, Fekete Ádám, Korisánszky Dávid és Mike Róbert is.

A női kenusoknál a fiatal Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős is felmérheti, hogy hol tart az olimpiai számban, 500 méteren a világ élvonalába tartozó Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egységgel szemben.

„Nagyon sok válogatott versenyző elindul ezen a hétvégén, aminek nagyon örülök – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Annak külön örülök, hogy ilyen sokan rajthoz állnak férfi kenu egyesben,

végre lesz egy jó verseny ebben a számban.

Azt viszont hibás döntésnek tartom, hogy 1000 párosban a Bogár Gábor, Noé Zsombor kettős nem indul, mert ők is és mi is fel tudtuk volna mérni, hogy hol tartanak. Összességében persze nem itt kell csúcsformában lenni, de két héttel az első válogató előtt ez egy jó alkalom, hogy felmérjék magukat a versenyzők. Biztos vagyok benne, hogy remek csatákat láthatunk majd több számban is.”

Az eredmények alakulást élőben ide kattintva lehet majd követni, de Facebook-oldalunkon és honlapunkon is beszámolunk majd az eseményekről.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók