Mégse

A hétvégén végre rajtol a gyorsasági szezon!

Szombaton és vasárnap Szolnokon rendezik a gyorsasági szakág idei első versenyét, a rangsorolót, amelyen olimpiai- és világbajnokok sora áll rajthoz.

Hír

„Az itt elért eredmények még nem a végleges képet fogják mutatni, de már csúcsforma közeli állapotban állnak oda a versenyzők, akik felmérhetik, hogy egymáshoz képest hol tartanak” – mondta korábban a  Szolnokon rendezendő rangsorolóról Boros Gergely szakmai igazgató.

Közben elkészült a hivatalos program is a versenyre, megtörténtek a nevezések, ez alapján a legnagyobb hiányzó Kozák Danuta és Szabó Gabriella lesz, de az ötszörös és a háromszoros olimpiai bajnok távollétében is olimpiai- és világbajnokok sora áll rajthoz szombaton és vasárnap. Az egyik legfontosabb számban, 500 egyesben így is pazar mezőny várható: Kárász Anna, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra és Lucz Dóra is elindul, a fiatal tehetségekről nem is beszélve. Párosban viszont csak két egység áll rajthoz, a Csipes, Medveczky és a Biben, Bakó kettős.

Kárász Anna az egyes egyik fő esélyese Kozák Danuta távollétében

Nem úgy a férfiaknál, ahol – ahogy azt Hüttner Csaba szövetségi kapitány előrevetítette – izgalmas párosok alakultak. Mindenképp ide sorolandó a Dombvári Bence, Balaska Márk egység, a Nádas Bence, Tótka Sándor duó, a Birkás Balázs, Kuli István kettős, de érdekes lehet, hogy mire lehet képes 500-on a Kugler Attila, Pauman Dániel, a Noé Bálint, Ilyés Róbert, vagy a Kammerer Zoltán, Erdőssy Csaba egység is.

Az 500 négyesbe nagyrészt a 400 egyes és 500 pároson keresztül vezet az út a válogatókon, a rangsorolón azonban csak 200 egyest rendeznek, el is indulnak itt az olimpiai csapathajóba vágyó versenyzők. Ott lesz a rajtnál többek között Tótka Sándor, Nádas Bence, Dudás Miklós, Kuli István, Balaska Márk és Birkás Balázs is, de nagy csatát hozhat a férfiak király száma, a K1 1000 méter is, ahol az itthon évek óta egyeduralkodó Kopasz Bálintot szeretné letaszítani a trónról a visszatérő Dombvári Bence. Elindul továbbá a rangsorolón a tavaly 500 és 1000 egyesben is ifjúsági világbajnoki címet nyert Kós Benedek, valamint a veterán Kammerer Zoltánt is láthatjuk a hosszabb távon összecsapni a fiatalokkal.

Kopasz Bálint komoly kihívót kapott

Férfi kenu egyesben is nagy csata várható, itt az egyik legnépesebb a mezőny, a teljesség igénye nélkül, ott lesz Bodonyi András, Hajdu Jonatán, Kiss Tamás, Kiss Balázs, Fekete Ádám, Korisánszky Dávid és Mike Róbert is.

A női kenusoknál a fiatal Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős is felmérheti, hogy hol tart az olimpiai számban, 500 méteren a világ élvonalába tartozó Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egységgel szemben.

„Nagyon sok válogatott versenyző elindul ezen a hétvégén, aminek nagyon örülök – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Annak külön örülök, hogy ilyen sokan rajthoz állnak férfi kenu egyesben,

végre lesz egy jó verseny ebben a számban.

Azt viszont hibás döntésnek tartom, hogy 1000 párosban a Bogár Gábor, Noé Zsombor kettős nem indul, mert ők is és mi is fel tudtuk volna mérni, hogy hol tartanak. Összességében persze nem itt kell csúcsformában lenni, de két héttel az első válogató előtt ez egy jó alkalom, hogy felmérjék magukat a versenyzők. Biztos vagyok benne, hogy remek csatákat láthatunk majd több számban is.”

Az eredmények alakulást élőben ide kattintva lehet majd követni, de Facebook-oldalunkon és honlapunkon is beszámolunk majd az eseményekről.

Kiváló magyar kezdés az utánpótlás Eb-n

Különösebb meglepetés nélkül, a magyar versenyzők remek teljesítményével elkezdődött az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság a csehországi Racicében.

Hír

Az 1000 méteres versenyekkel rajtolt a program csütörtökön délelőtt. A magyarok közül egyből a döntőbe jutott az ifiknél Csikós Zsóka (K1), a Majoros Mátyás, Nyerges Áron (K2) és a Kollár Kristóf, Hodován Dávid (C2) páros, valamint az U23-as korosztályban Béke Kornél (K1), a Koleszár Mátyás, Németh Viktor (K2) és a Lelovics Dávid, Bakó Tamás (C2) duó.

Ezen a távon a középdöntőben folytatja Szegvári Benedek (ifi K1), Békési Boldizsár (ifi C1), Fejes Dániel (U23 C1) és Posta Réka (U23 K1).

Az 500 méteres előfutamokat is megrendezték csütörtökön. Az ifiknél egyből döntős Máró Anna (K1), Majoros Mátyás (K1), a Mányi Zsófia, Boldis Csenge (K2), a Molnár Csenge, Csorba Zsófia (C2) és a Potoniec, Rugasi, Kulcsár, Csikós (NK4) egység.

Az U23-asoknál ugyancsak azonnal a fináléba jutott az előfutamból a Bíben Karina, Bakó Olga (K2) és a Bíben, Sólyom, Malcsiner, Katrinecz (NK4) hajó.

A középdöntőben bizonyíthat az ifiknél Molnár Csenge (C1), a Kiss, Balogh, Takács, Nyerges (K4) és a Kőszegi, Nagy, Békési, Palla (C4) négyes, az U23-asoknál pedig Katrinecz Rita (K1), Molnár Rebeka (C1), a Slihoczki Ádám, Kosics Ádám (C2), a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina (C2) és a Szendy, Radics, Erős, Törköly (K4) egység.

Kozák két számban indul a vébén – megvan a magyar keret

Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelölte, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége pedig jóváhagyta az ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló magyar válogatott keretet.

Hír

Kozák Danuta végül két számban, 500 egyesben és 500 párosban áll rajthoz, utóbbiban Kárász Annával, míg a női kajak négyesbe Medveczky Erika, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra mellé a fiatal Gazsó Dorka került be.

„Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen sorrendben ülnek majd a lányok, most próbálgatjuk, hogy melyik lehet a leghatékonyabb felállás – mondta Hüttner Csaba. – Mivel a cél a hat kvóta megszerzése női kajakban, így aki párost megy, az nem mehet négyest, Dana pedig inkább a 200 egyest engedte el, mert az az 500 páros előtt szerepel a vb-programban.”

Az egyetlen kérdőjel a 200 egyes a vb-keretben, itt Csipes Tamara és Lucz Dóra között szétlövés dönt majd.

A férfi kajakosoknál 1000 párosban Kammerer Zoltán és Gál Péter István állhat rajthoz. „Az Európa Játékokon és a versenyeken való hozzáállásuk alapján abszolút megérdemlik, hogy ott legyenek a vébén. A második válogató előtt állt össze a párosuk, és meggyőződésem, hogy van bennük potenciál.”

A világbajnokságon induló magyar válogatott keret:
Férfiak:
K-1 200 m Csizmadia Kolos Attila
K-1 500 m Dombvári Bence
K-1 1000 m Kopasz Bálint
K-1 5000 m Noé Bálint
K-2 200 m Balaska Márk, Apagyi Levente
K-2 500 m Noé Zsombor, Bogár Gábor
K-2 1000 m Kammerer Zoltán, Gál Péter István
K-4 500 m Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István
K-4 1000 m Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek

C-1 200 m Hajdu Jonatán
C-1 500 m Bodonyi András
C-1 1000 m Kiss Tamás
C-1 5000 m Adolf Balázs
C-2 200 m Korisánszky Dávid, Mike Róbert
C-2 500 m Hajdu Jonatán, Fekete Ádám
C-2 1000 m Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs
C-4 500 m Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás

Nők:
NK-1 200 m Csipes Tamara/Lucz Dóra
NK-1 500 m Kozák Danuta
NK-1 1000 m Csipes Tamara
NK-1 5000 m Bodonyi Dóra
NK-2 200 m Lucz Anna, Kiss Blanka
NK-2 500 m Kárász Anna, Kozák Danuta
NK-2 1000 m Hagymási Réka, Medveczky Erika
NK-4 500 m Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra

NC-1 200 m Nagy Bianka
NC-1 500 m Bragato Giada
NC-1 5000 m Lakatos Zsanett
NC-2 200 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső
NC-2 500 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső

A világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik Szegeden.