Mégse

A cél a víz megszerettetése

A koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak a Vitál Club Sportegyesület is igyekezett eleget tenni, de ez nem azt jelentette, hogy a sarokban pihentek a lapátok. A székesfehérvári kajakosok a város közepén hasítják a vizet - írta meg hétfőn a feol.hu.

Hír

“A kajak-kenu tiszta sportág, egy gyerek beül a hajójába, és a saját lapátjával a tó közepére evez, ahol nem érintkezik senkivel. A rendszer gyenge pontja az öltöző lehet, de mi azt kiiktattuk, edzésöltözékben kell érkezniük a gyerekeknek – adott tájékoztatást Szipola Antal, a Vitál Club SE elnöke, aki maga is lapátol. – A vezetőedzővel, Fidel Lászlóval kiosztjuk a feladatokat, s a vízen figyelünk a sportolóinkra.”

Optimista a szövetség forgatókönyve, júliusra már tervez versenyeket, s meg kívánják tartani az augusztusban a Balaton Átevezést is, ami egy nagy, látványos tömegrendezvény. Ugyan hétfőtől kissé szabadabb az élet a sport világában is, azonban a szigorítások ideje alatt sem estek kétségbe a fehérvári hajósok.”

“A rendelkezésünkre álló eszközparkot, kondícionálógépet, ergométeres padokat kiosztottuk, hazavihették a gyerekek, a távol lakók pedig a hajóikat is elvihették, s a Dunán vagy a Velencei-tavon evezhetnek. Próbáltunk online edzésprogramokkal is szolgálni. Az edzések tervezésében Fidel László mellett egy új főállású edző, a korábban a VVSI-nél dolgozó Szabó Mónika is részt vesz. A Vitál Clubban a húszfős kontingens állandó, vannak, akik lemorzsolódnak, de csatlakoznak új kajak-kenusok is. Az egyesület 12-13 sportolója rendelkezik versenyengedéllyel. Jellemzően a régiós versenyeken készítjük fel a gyerekeket. A vezetőedző, Fidel László elképzelése az, hogy minél több versenyen mérettessenek meg a gyerekek, hogy gyakorolják a versenyszituáció velejáróit, a rajhoz való beállást, a leleményességet, hogy ne a „dobott” vízen kelljen hajózniuk. A vidékbajnokságon és az országos bajnokságon is el szoktuk indítani a versenyzőinket” – tette hozzá az elnök.

A bóják elhelyezésétől függően maximum 850 méter egy kör a Csónakázó-tavon. De a versenyek sem rosszabb körülmények között zajlanak, a hosszabb távokon is bójákat, hídlábakat kell kerülgetni. Erre tökéletesen fel tudnak készülni Székesfehérváron is.

“Szeretik a gyerekek a szigetet kerülgetni, a part mellett lapátolni a város közepén, s a teljesítménymérő órák segítségével tudjuk, hogy egy-egy edzésen közel 20 kilométert is leeveznek a fiatalok” – mondja Szipola Antal, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Vitál Club SE-ben nem az eredményeket hajszolják, a sportág, a víz megszerettetése a fő cél.

“Nincs teljesítménykényszer a gyerekeken, nem is lenne egészséges. 13-14 éves korban ülnek át a K1-es hajókba, onnantól kezd élesedni a verseny. Nekünk három-négy versenyzőnk van, akiknek már hozniuk kell az eredményeket. A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) egyik fontos célja, hogy erősítse a női kajak és kenu szakágat” – folytatta a Vitál Club SE vezetője.

Ebbe a vitálosok úgy kapcsolódtak be, hogy saját hajókészítő műhelyükben átalakítottak egy régi PC2-es hajót, az új szerkezet pedig könnyebbé teheti a kenus mozgását, anélkül, hogy az egyensúlyozás emésztené fel az energiáját. A gyerekek választhatnak, hogy kenuba térdelnek, vagy kajakba ülnek, de mivel a vezetőedző ötször nyert világbajnoki címet és egyszer olimpiai ezüstérmet kajakban, a sportolók többnyire a kajakot preferálják.

“Könnyebb lenne, ha főállású kenuedzőnk is lenne, de egyelőre csak eszköz áll rendelkezésre. Bár ha valaki kenuzni akar, annak is tudunk segíteni” – fogalmazott Szipola Antal.

fotó: Fehér Gábor/FMH

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.