A boka mobilizációja

kajak-kenu tv

A helyes bemelegítésről, és nyújtásról, valamint az alternatív erősítő gyakorlatokról szóló videó sorozatunk utolsó részében egy olyan testrészről fogunk beszélni, amelyre kevés figyelmet fordítunk. Pedig a boka fontos szerepet tölt be a sportágspecifikus mozgásban is.

A kajak-kenus felkészülés – ahogy azt a legtöbb olvasónk pontosan tudja – elég sokrétű és színes. Rengeteg kiegészítő sportágat használunk, amelyekben elengedhetetlen, hogy a boka mobilitásunk jó legyen. Futunk, guggolunk és még lehetne sorolni a példákat, de magához a kajak-kenu mozgáshoz is jó bokák kellenek.

Egy merev boka teljesen felborítja a kinematikai láncot. A kajak-kenu sportban a boka gyenge mobilitása futás előtt, és közben, valamint guggolásnál térdfájdalomhoz és merev csípőhöz vezethet.

A sportágspecifikus mozgás során is elég nagy szerep hárul a bokára. Kajakozás és kenuzás közben is erőteljes lábmunkát végzünk, ami segíti a hajó előrehaladását.  Ha növeljük a boka mobilitást (dorsiflexiós mozgást), akkor erőteljesebben tudunk evezés közben taposni,  ami komoly teljesítményjavuláshoz vezethet.

Számos oka van a bokaizületek mozgástartomány-csökkenésének. Talán a leggyakoribb a megemelt sarkú cipő, mivel kompenzációra készteti a testet azzal, hogy megemeli a sarkat. Így a lábfej és a sípcsont által bezár szög növekszik, ez pedig automatikusa oda vezet, hogy az idegrendszer elfelejti az eredeti mozgástartományt.

Ezért nagyon fontos, hogy kellő hangsúlyt helyezzünk a boka mobilitásra már az utánpótláskorú versenyzőknél is. Érdemes néhány mozdulatsort beépíteni a bemelegítésbe, vagy legalább heti 1-2 alkalommal ilyen jellegű gyakorlatot is végeznie a sportolóinknak.

Ezek a gyakorlatok mind könnyen kivitelezhetőek, eszköz igényük pedig minimális. Nem kell hozzá más, csak egy kis labda, henger, gumiszalag, kisebb törülköző (vagy rongy), esetleg diner párna (vagy jumper, bosu trainer).

A sorozatunk záró részében szereplő gyakorlatokat is Németi Norbert sportfizioterapeuta, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) rehabilitációs trénere állította össze.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók