5 nap múlva kezdődik az első válogató

Jövő hét szerdától Szegedre figyel a sportág, megkezdődik ugyanis az első olimpiai válogatóverseny. Beharangozó sorozatunk első részében a férfi kenusokkal foglalkozunk.

C-1 1000 m

Kis meglepetéssel szolgált a férfi kenusok tájékoztatóversenye C-1 1000 méteren. Az olimpiai bajnok Vajda Attila ugyan nyert, de nyakában ott „loholt” a pekingi játékokon Kozmann Györggyel párosban bronzérmes Kiss Tamás, aki remek formát mutatott az idény első versenyén. Ludasi Róbert tanítványának az elmúlt években voltak fellángolásai, de egyesben „karakteresebben” most mutatta meg magát.

„Azért várjunk ezzel a karakteres megfogalmazással, hiszen az a verseny csak egy tájékoztató volt – mondta Kiss Tamás. – Tény, jól sikerült az alapozásom, magas minőségű munkát tudtam elvégezni, nyugodt volt körülöttem minden. A célom, vagyis az olimpiai kvalifikáció érdekében pedig mindent a háttérbe szorítottam, a magánéletemet, az iskolát, mindent…”

Korábban úgy volt, hogy a csepeli Kiss Sarudi Pállal közösen fut neki az évnek, de januárban változtatott a tervén, és az egyes mellé tette le a voksát.

„Tavaly volt egy betegségem, akkor átfutott az agyamon, talán az az utolsó idényem. Most is ezt gondolom, éppen ezért mindent egy lapra teszek fel és mindent megteszek a cél érdekében. Ez a szemléletváltás közelebb hozott az edzőmhöz, Ludasi Róberthez is, idén megértettem, hogy miért ő a világ egyik legjobb kenus edzője. Ezért pedig, bárhogy is alakul ez a szezon, már nyertesnek érzem magam. Húsz éve vagyok a sportágban, és eddig szinte csak a testemet edzettem, minden az izmaimról szólt. Most azonban a Nathal tréningnek köszönhetően mentálisan is megerősödtem, megtaláltam önmagam és nagyon várom már a válogatót.”

Ahogyan a tájékoztatón győztes Vajda Attila, aki több mint egy évtizede uralja itthon ezt a versenyszámot (és ezúttal sem engedné ki a kezéből az irányítást), Vasbányai Henrik és Mike Róbert is rajthoz áll a hosszabbik távon egyéniben. Az utóbbinak – mint mondja – ebben a számban nincsenek nagy ambíciói, csak egyszerűen szeretné megmutatni magát, Vasbányai Henrik azonban nem tett le az egyes indulás lehetőségéről sem.

„Annak örülnék, ha hosszú idő után végre egyesben is ki tudnám magam evezni ezen a válogatón. Legutóbb 2013-ban mentem olyan pályát, amivel elégedett voltam. Hogy mi hiányzik? Talán az akarat vagy a hit? Igen, a hit, hogy tudjam, képes vagyok nyerni ebben a számban” – vélekedett Vasbányai az egyesről.

C-2 1000 m

Tóth Márton betegsége miatt 2013-ban térdeltek össze először Oláh Tamás tanítványai, Vasbányai Henrik és Mike Róbert. Abban az évben Világkupát és világbajnokságot is nyertek, 2014-ben és 2015-ben pedig ezüstérmesek lettek. Ha lehet így fogalmazni, ők az egyik érem várományosai a riói olimpiának. Persze ehhez nekik is meg kell küzdeni a hazai mezőnnyel, amelyben Sarudi Pál, Forgó Christopherrel, Varga Dávid, Korisánszky Dáviddal, Vass András, Bodonyi Andrással próbálja meg útjukat állni. A jövő heti szegedi válogatón az első két helyen záró egység utazhat a duisburgi Világkupára, amely ebben a számban a második válogató lesz, így C-2 1000 méteren elég gyorsan lezárul a kvalifikáció.

„Azt hiszem, a mostani felkészülésünk sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi – mondta Mike Róbert. – Ez elsősorban a felfogásunknak köszönhető, mert nem foglalkozunk különösebben azzal, hogy milyen évet írunk, és milyen versenyre készülünk. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat az edzéseken, keményen dolgozunk, és közben élvezzük azt, amit csinálunk. Persze ehhez fejben egy kicsit át kellett hangolni magunkat. Ennek is köszönhető, hogy tényleg jó formában érkezünk majd erre a válogatóra. A mi esetünkben gyakorlatilag két hét alatt eldől, mely egység indulhat az olimpián, ami azért is jó, mert így hosszabb alapozásra is jut majd idő a riói olimpia előtt.”

C-1 200 m

Hogy mit várhatunk C-1 200 méteren, amelyen tavaly az ifjúsági korból kilépő nagy tehetség, Hajdu Jonatán szerezte meg az olimpiai kvótát a milánói világbajnokságon? A Dunaferr fiatal tehetsége lesz az egyértelmű favorit vagy akad, aki meglepetést okoz ebben a számban?

„Hát, én most nem állok oda olyan önbizalommal a válogató rajtjához, mint tavaly tettem – kezdte Hajdu Jonatán. – Sajnos a riói tesztversenyen elkapott betegség miatt később tudtam elkezdeni a munkát, és bár a tavaszi vízre szálláskor úgy éreztem, a kihagyás ellenére jó formában maradtam, most látom, hogy erőnlétben, állóképességben és gyorsításban is van még elmaradásom. Sokkal nehezebb lesz nyernem, mint tavaly ilyenkor.”

A korábbi világversenyeken rajtoló Nagy Péter számára az elmúlt szezon elúszott, azóta nagy csend van körülötte.

„Nem is csodálom, azok után, ahogyan tavaly eveztem – nevet Nagy Péter. – Az idén szerencsére minden rendben ment, se baleset, se betegség, se sérülés nem szólt közbe, normálisan tudtam edzeni és ennek megfelelően úgy érzem, jó formában is vagyok. Most már csak meg kell mutatnom, hogy mire vagyok képes.”

Erre törekszik Lantos Ádám is, aki rengeteg változással élt a felkészülésében. Például az elmúlt két hónapot nem Győrben, hanem Dunavarsányban és Szolnokon töltötte el.

„Minden más most körülöttem. Más hajóban evezek, más jellegű edzéseket is végzek. Az elmúlt szezonokkal ellentétben már ősztől kezdve specifikus, kétszázas a felkészülésem. Az időre menések alapján sokat fejlődtem, így én most egyértelműen kiélezett csatára számítok” – magyarázta Lantos Ádám.

Az első válogató jövő héten szerdától péntekig zajlik Szegeden, a Maty-éren. A döntők mindhárom napon délután 5 órakor kezdődnek, az M4 Sport csatornán a verseny minden futama élőben lesz látható.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók