Mégse

5 nap múlva kezdődik az első válogató

Jövő hét szerdától Szegedre figyel a sportág, megkezdődik ugyanis az első olimpiai válogatóverseny. Beharangozó sorozatunk első részében a férfi kenusokkal foglalkozunk.

Hír

C-1 1000 m

Kis meglepetéssel szolgált a férfi kenusok tájékoztatóversenye C-1 1000 méteren. Az olimpiai bajnok Vajda Attila ugyan nyert, de nyakában ott „loholt” a pekingi játékokon Kozmann Györggyel párosban bronzérmes Kiss Tamás, aki remek formát mutatott az idény első versenyén. Ludasi Róbert tanítványának az elmúlt években voltak fellángolásai, de egyesben „karakteresebben” most mutatta meg magát.

„Azért várjunk ezzel a karakteres megfogalmazással, hiszen az a verseny csak egy tájékoztató volt – mondta Kiss Tamás. – Tény, jól sikerült az alapozásom, magas minőségű munkát tudtam elvégezni, nyugodt volt körülöttem minden. A célom, vagyis az olimpiai kvalifikáció érdekében pedig mindent a háttérbe szorítottam, a magánéletemet, az iskolát, mindent…”

Korábban úgy volt, hogy a csepeli Kiss Sarudi Pállal közösen fut neki az évnek, de januárban változtatott a tervén, és az egyes mellé tette le a voksát.

„Tavaly volt egy betegségem, akkor átfutott az agyamon, talán az az utolsó idényem. Most is ezt gondolom, éppen ezért mindent egy lapra teszek fel és mindent megteszek a cél érdekében. Ez a szemléletváltás közelebb hozott az edzőmhöz, Ludasi Róberthez is, idén megértettem, hogy miért ő a világ egyik legjobb kenus edzője. Ezért pedig, bárhogy is alakul ez a szezon, már nyertesnek érzem magam. Húsz éve vagyok a sportágban, és eddig szinte csak a testemet edzettem, minden az izmaimról szólt. Most azonban a Nathal tréningnek köszönhetően mentálisan is megerősödtem, megtaláltam önmagam és nagyon várom már a válogatót.”

Ahogyan a tájékoztatón győztes Vajda Attila, aki több mint egy évtizede uralja itthon ezt a versenyszámot (és ezúttal sem engedné ki a kezéből az irányítást), Vasbányai Henrik és Mike Róbert is rajthoz áll a hosszabbik távon egyéniben. Az utóbbinak – mint mondja – ebben a számban nincsenek nagy ambíciói, csak egyszerűen szeretné megmutatni magát, Vasbányai Henrik azonban nem tett le az egyes indulás lehetőségéről sem.

„Annak örülnék, ha hosszú idő után végre egyesben is ki tudnám magam evezni ezen a válogatón. Legutóbb 2013-ban mentem olyan pályát, amivel elégedett voltam. Hogy mi hiányzik? Talán az akarat vagy a hit? Igen, a hit, hogy tudjam, képes vagyok nyerni ebben a számban” – vélekedett Vasbányai az egyesről.

C-2 1000 m

Tóth Márton betegsége miatt 2013-ban térdeltek össze először Oláh Tamás tanítványai, Vasbányai Henrik és Mike Róbert. Abban az évben Világkupát és világbajnokságot is nyertek, 2014-ben és 2015-ben pedig ezüstérmesek lettek. Ha lehet így fogalmazni, ők az egyik érem várományosai a riói olimpiának. Persze ehhez nekik is meg kell küzdeni a hazai mezőnnyel, amelyben Sarudi Pál, Forgó Christopherrel, Varga Dávid, Korisánszky Dáviddal, Vass András, Bodonyi Andrással próbálja meg útjukat állni. A jövő heti szegedi válogatón az első két helyen záró egység utazhat a duisburgi Világkupára, amely ebben a számban a második válogató lesz, így C-2 1000 méteren elég gyorsan lezárul a kvalifikáció.

„Azt hiszem, a mostani felkészülésünk sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi – mondta Mike Róbert. – Ez elsősorban a felfogásunknak köszönhető, mert nem foglalkozunk különösebben azzal, hogy milyen évet írunk, és milyen versenyre készülünk. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat az edzéseken, keményen dolgozunk, és közben élvezzük azt, amit csinálunk. Persze ehhez fejben egy kicsit át kellett hangolni magunkat. Ennek is köszönhető, hogy tényleg jó formában érkezünk majd erre a válogatóra. A mi esetünkben gyakorlatilag két hét alatt eldől, mely egység indulhat az olimpián, ami azért is jó, mert így hosszabb alapozásra is jut majd idő a riói olimpia előtt.”

C-1 200 m

Hogy mit várhatunk C-1 200 méteren, amelyen tavaly az ifjúsági korból kilépő nagy tehetség, Hajdu Jonatán szerezte meg az olimpiai kvótát a milánói világbajnokságon? A Dunaferr fiatal tehetsége lesz az egyértelmű favorit vagy akad, aki meglepetést okoz ebben a számban?

„Hát, én most nem állok oda olyan önbizalommal a válogató rajtjához, mint tavaly tettem – kezdte Hajdu Jonatán. – Sajnos a riói tesztversenyen elkapott betegség miatt később tudtam elkezdeni a munkát, és bár a tavaszi vízre szálláskor úgy éreztem, a kihagyás ellenére jó formában maradtam, most látom, hogy erőnlétben, állóképességben és gyorsításban is van még elmaradásom. Sokkal nehezebb lesz nyernem, mint tavaly ilyenkor.”

A korábbi világversenyeken rajtoló Nagy Péter számára az elmúlt szezon elúszott, azóta nagy csend van körülötte.

„Nem is csodálom, azok után, ahogyan tavaly eveztem – nevet Nagy Péter. – Az idén szerencsére minden rendben ment, se baleset, se betegség, se sérülés nem szólt közbe, normálisan tudtam edzeni és ennek megfelelően úgy érzem, jó formában is vagyok. Most már csak meg kell mutatnom, hogy mire vagyok képes.”

Erre törekszik Lantos Ádám is, aki rengeteg változással élt a felkészülésében. Például az elmúlt két hónapot nem Győrben, hanem Dunavarsányban és Szolnokon töltötte el.

„Minden más most körülöttem. Más hajóban evezek, más jellegű edzéseket is végzek. Az elmúlt szezonokkal ellentétben már ősztől kezdve specifikus, kétszázas a felkészülésem. Az időre menések alapján sokat fejlődtem, így én most egyértelműen kiélezett csatára számítok” – magyarázta Lantos Ádám.

Az első válogató jövő héten szerdától péntekig zajlik Szegeden, a Maty-éren. A döntők mindhárom napon délután 5 órakor kezdődnek, az M4 Sport csatornán a verseny minden futama élőben lesz látható.

Kajak-kenusok az év legjobb sportolói között

Megkezdődött az internetes szavazás 2018 legjobb sportolóira. A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai 61. alkalommal voksolhatnak, a jelöltek között ismét számos kajak-kenu versenyző található.

Hír

Az MSÚSZ elnöksége és a Magyar Paralimpiai Bizottság 11 kategóriában tízes jelöltlistát állított össze.

A legjobb női sportolók versenyében két kajakosra is lehet szavazni, egyrészt a világbajokságon három olimpiai számban három aranyérmet nyert Kozák Danutára, valamint a K1 1000 méteren világbajnok Bodonyi Dórára. Mindketten bekerültek az egyéni sportágak csapatversenyében is a jelöltek közé, amelyek a következők:
Férfi kajak kettes, 200 m (Balaska Márk, Birkás Balázs)
Női kajak páros, 500 m (Kozák Danuta, Kárász Anna)
Női kajak páros, 1000 m (Csipes Tamara, Medveczky Erika)
Női kajak négyes (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Medveczky Erika).

Ezen felül a legjobb edző kategóriában Somogyi Bélára (Kozák Danuta tréneré), a paraversenyzők között pedig a vb-n ezüstérmet szerző Suba Róbertre is szavazhatnak a magyar sportújságírók.

Február 4-én ismertetik, hogy az egyes kategóriákban kik kerültek az első három közé. A végeredményt az M4 Sport – Az Év Sportolója gáláján jelentik be, az eseményt élő televíziós közvetítés keretében február 14-én, csütörtökön 20 órától a Nemzeti Színházban rendezik meg.

A jelöltek:

férfiak:
Bácsi Péter (birkózó)
Berecz Zsombor (vitorlázó)
Fucsovics Márton (teniszező)
Halász Bence (kalapácsvető)
Liu Shaoang (rövidpályás gyorskorcsolyázó)
Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó)
Lőrincz Tamás (birkózó)
Milák Kristóf (úszó)
Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszó)
Veres Roland (kick-boxos)

nők:
Babos Tímea (teniszező)
Bodonyi Dóra (kajakos)
Dévai Boglárka (tornász)
Érdi Mária (vitorlázó)
Háfra Noémi (kézilabdázó)
Hosszú Katinka (úszó)
Késely Ajna (úszó)
Kovacsics Anikó (kézilabda)
Kozák Danuta (kajakos)
Márton Anita (atléta, súlylökő)

edzők:
Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina (férfi és női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó)
Eperjesi László (Márton Anita)
Golovin Vlagyimir (junior női kézilabda-válogatott)
Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott, szövetségi kapitány)
Ambros Martín (Győri Audi ETO KC)
Marko Nikolic (MOL Vidi FC)
Sávolt Attila (Fucsovics Márton)
Sike András (kötöttfogású birkózószakág, szövetségi kapitány)
Somogyi Béla (Kozák Danuta)
Szokolai László (Rasovszky Kristóf)

csapat (hagyományos csapatsportokban):
Békéscsabai Röplabda SE
Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics (női vízilabda)
FTC-Telekom Waterpolo (férfi vízilabda)
Férfi vízilabda-válogatott
Győri Audi ETO KC (női kézilabda)
Junior női kézilabda-válogatott
MOL-Pick Szeged (férfi kézilabda)
MOL Vidi FC (labdarúgás)
Női kosárlabda-válogatott
Sopron Basket (női kosárlabda)

csapat (egyéni sportágak csapatversenye):
Férfi kajak kettes, 200 m (Balaska Márk, Birkás Balázs)
Férfi kardválogatott (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
Férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba, tartalék: Oláh Bence)
Kötöttfogású birkózó-válogatott
Női kajak kettes, 500 m (Kozák Danuta, Kárász Anna)
Női kajak kettes, 1000 m (Csipes Tamara, Medveczky Erika)
Női kajak négyes (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Medveczky Erika)
Női öttusacsapat (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia)
Női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Keszler Andrea, Heidum Bernadett)
Tenisz Davis-Kupa-csapat (Piros Zsombor, Valkusz Máté, Borsos Gábor, Nagy Péter)

labdarúgás (férfiak):
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Juhász Roland (MOL Vidi FC)
Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC)
Davide Lanzafame (Bp. Honvéd, FTC)
Nagy Ádám (Bologna FC)
Loic Nego (MOL Vidi FC)
Willi Orbán (RB Leipzig)
Sallai Roland (APOEL Nicosia, Freiburg)
Sallói Dániel (Sporting Kansas City)
Szalai Ádám (Hoffenheim)

labdarúgás (nők):
Csányi Diána (MTK Hungária FC)
Csiszár Henrietta (Bayer 04 Leverkusen)
Fenyvesi Evelin (Ferencváros)
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg):
Rácz Zsófia (Philips SV, Haladás Viktória FC)
Süle Dóra (ETO FC Győr)
Szabó Viktória (Ferencváros)
Szőcs Réka (MTK Hungária FC)
Turányi Lilla (MTK Hungária FC)
Vágó Fanny (SKN Sankt Pölten)

Fogyatékos sportolók:

férfiak:
Földi Bence (hallássérült kerékpározó)
Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)
Horváth Zsolt (speciális bocsázó)
Iván Bence (paraúszó)
Mihálovits Tamás (szervátültetett atléta)
Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)
Pálos Péter (para-asztaliteniszező)
Suba Róbert (parakajakozó)
Tóth Attila (szervátültetett asztaliteniszező)
Velkey Ádám (szervátültetett atléta)

nők:
Dávid Krisztina (parasportlövő)
Demeter Judit (speciális tollaslabdázó)
Ekler Luca (paraatléta)
Gyöngyösi Erzsébet (speciális bocsázó)
Gyurkó Alexandra (szervátültetett úszó)
Hajmási Éva (kerekesszékes vívó)
Hasznos Szabina (szervátültetett bowlingozó)
Illés Fanni (paraúszó)
Jung Andrásné (szervátültetett tollaslabdázó)
Pap Bianka (paraúszó)

edzők:
Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Hajmási, Osváth)
Havasi Gábor (bocsa)
Jancsik Árpád (úszás, Iván, Konkoly)
Király Ákos (tollaslabda, Jung, Luib)
Miklós Nándor (curling)
Milos Imre (asztalitenisz)
Pécsi Annamária (úszás, Gyurkó)
Pethő Ferenc (atlétika, Mihálovits)
Sipos Béla, Cserni János (tollaslabda, Demeter)
Szabó Álmos (úszás, Pap, Illés)

csapat:
Asztalitenisz vegyes páros (szervátültetett, Tóth Irma, Tóth Attila)
Bocsaválogatott (para, Szabó Alexandra, Suha Vivien, Hegedűs László)
Bocsa vegyes páros (Varga Ágnes, Horváth Zsolt)
Curlingválogatott (hallássérült)
Férfi asztalitenisz-páros (szervátültetett, Tóth Attila, Kóka Zoltán)
Férfi 4×100 méteres atlétaváltó (szervátültetett, Velkey Ádám, Gelencsér Róbert, Szabó Donát, Zilaj Csaba)
Női kerekesszékes válogatott (Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)
Női teniszpáros (szervátültetett, Almagro Carmen, Jakab Ivett)
Női ülőröplabda-válogatott (para)
Tollaslabda vegyes páros (szervátültetett, Jung Andrásné, Luib István)

A tudatosság vezérli az év ifi kenusát

A karácsonyi ünnepeket Angliában munkával, nyelvtanulással és persze edzéssel töltötte az év ifjúsági férfi kenusa, Kocsis Ádám. A 18 éves versenyző alapvetően izgulós típus, de mivel profi módon szeretné űzni a kenut, ezért sportpszichológust is fogadott, hogy minél jobban tudjon teljesíteni.

Hír

„Angliában vagyok, Cambridge-től nem messze – válaszolta Kocsis Ádám arra a kérdésre, hogy külföldön van-e, hiszen furcsán csengett ki a telefonja, amikor felhívtuk. – A családom egy része itt él kint, kijöttem hozzájuk, közben dolgozom, vendéglátózom, ezzel is tanulom a nyelvet. December 22-én jöttem ki, és január elején már megyek is vissza.”

Közben Angliában próbálta szinten tartani magát, kondizott, de január másodikán már itthon jelentkezett edzésre. A 18 éves versenyző azzal nyerte el 2018-ban az év ifjúsági férfi kenusa díjat, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon C1 1000 méteren bronzérmes lett, a vébén ugyanebben a számban negyedikként zárt, és volt az egyedüli ifi korú magyar férfi kenus, aki világversenyen dobogóra tudott állni.

Az év legjobbjai az MKKSZ karácsonyi gáláján (Kocsis Ádám középen fekete öltönyben)

„Nagyon nagy boldogsággal töltött el, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy én lettem az év legjobbja. Korábban nem gondoltam rá, akkor kezdtem csak el sejteni, amikor külön asztalhoz ültettek bennünket.

Az a legnagyobb elismerés, amikor az ember a példaképei előtt kaphat egy ilyen díjat”

– mondta Kocsis Ádám.

A fiatal versenyző a szezon előtt gondolkodás nélkül aláírta volna, ha felajánlják neki, hogy ilyen idénye lesz. „Ráadásul a tavaszom nem sikerült túl jól, nem éreztem, hogy ez most egy jó szezon lesz. Úgy álltunk neki a párommal, Zombori Dominikkal, hogy az 1000 párosra koncentrálunk, neki azonban mononukleózisa lett, így egy héttel a válogató előtt vált véglegessé, hogy 1000 egyest kell mennem. Meg is remegett a lábam a rajtnál, mert nem erre készültem, de szerencsére sikerült életem legjobb pályáját jönnöm. Én meglepődtem, de az edzőim nem, ők tudták, hogy képes vagyok rá.

Olyan eufóriát még soha nem éreztem, mint akkor.

Számomra az volt a szezon pillanata.”

Kocsis Ádám szerint az idén sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen felkerült az U23-as korosztályba, viszont éppen ezért egyértelműen a párosra koncentrál. „Szeretnénk Dominikkal odaállni 1000 párosban, és megmutatni, hogy fiatalok vagyunk ugyan, de így is el tudunk érni jó eredményt. Ha belefér, akkor egyesben is versenyzem majd, de ebben a korosztályban ilyen fiatalon párosban lesznek nagyobb esélyeink.”

Kocsis Ádám és Zombori Dominik gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt edzenek és együtt versenyeznek

A 18 évesen is rendkívül tudatos kenus úgy gondolja, hogy fizikailag is nagyot kell lépnie előre, de a legnagyobb fejlődésnek fejben kell megtörténnie.

„Én alapvetően egy kicsit izgulósabb fajta vagyok. Meg kell tanulnom kezelni a versenyszituációt, azt, hogy a pályán a rajtban állok. Ezt meg lehet tanulni, és én ennek a tanulási folyamatnak a közepén járok, amelyben segítségemre van egy sportpszichológus is. Mivel profi módon szeretnék mindent csinálni, ami a kenuval kapcsolatos, ezért 2017-től járok sportszichológushoz, akinél nagyon jó kezekben vagyok. Remélem, sokat segít majd abban is, hogy jól sikerüljön a 2019-es szezonom.”