Mégse

5 nap múlva kezdődik az első válogató

Jövő hét szerdától Szegedre figyel a sportág, megkezdődik ugyanis az első olimpiai válogatóverseny. Beharangozó sorozatunk első részében a férfi kenusokkal foglalkozunk.

Hír

C-1 1000 m

Kis meglepetéssel szolgált a férfi kenusok tájékoztatóversenye C-1 1000 méteren. Az olimpiai bajnok Vajda Attila ugyan nyert, de nyakában ott „loholt” a pekingi játékokon Kozmann Györggyel párosban bronzérmes Kiss Tamás, aki remek formát mutatott az idény első versenyén. Ludasi Róbert tanítványának az elmúlt években voltak fellángolásai, de egyesben „karakteresebben” most mutatta meg magát.

„Azért várjunk ezzel a karakteres megfogalmazással, hiszen az a verseny csak egy tájékoztató volt – mondta Kiss Tamás. – Tény, jól sikerült az alapozásom, magas minőségű munkát tudtam elvégezni, nyugodt volt körülöttem minden. A célom, vagyis az olimpiai kvalifikáció érdekében pedig mindent a háttérbe szorítottam, a magánéletemet, az iskolát, mindent…”

Korábban úgy volt, hogy a csepeli Kiss Sarudi Pállal közösen fut neki az évnek, de januárban változtatott a tervén, és az egyes mellé tette le a voksát.

„Tavaly volt egy betegségem, akkor átfutott az agyamon, talán az az utolsó idényem. Most is ezt gondolom, éppen ezért mindent egy lapra teszek fel és mindent megteszek a cél érdekében. Ez a szemléletváltás közelebb hozott az edzőmhöz, Ludasi Róberthez is, idén megértettem, hogy miért ő a világ egyik legjobb kenus edzője. Ezért pedig, bárhogy is alakul ez a szezon, már nyertesnek érzem magam. Húsz éve vagyok a sportágban, és eddig szinte csak a testemet edzettem, minden az izmaimról szólt. Most azonban a Nathal tréningnek köszönhetően mentálisan is megerősödtem, megtaláltam önmagam és nagyon várom már a válogatót.”

Ahogyan a tájékoztatón győztes Vajda Attila, aki több mint egy évtizede uralja itthon ezt a versenyszámot (és ezúttal sem engedné ki a kezéből az irányítást), Vasbányai Henrik és Mike Róbert is rajthoz áll a hosszabbik távon egyéniben. Az utóbbinak – mint mondja – ebben a számban nincsenek nagy ambíciói, csak egyszerűen szeretné megmutatni magát, Vasbányai Henrik azonban nem tett le az egyes indulás lehetőségéről sem.

„Annak örülnék, ha hosszú idő után végre egyesben is ki tudnám magam evezni ezen a válogatón. Legutóbb 2013-ban mentem olyan pályát, amivel elégedett voltam. Hogy mi hiányzik? Talán az akarat vagy a hit? Igen, a hit, hogy tudjam, képes vagyok nyerni ebben a számban” – vélekedett Vasbányai az egyesről.

C-2 1000 m

Tóth Márton betegsége miatt 2013-ban térdeltek össze először Oláh Tamás tanítványai, Vasbányai Henrik és Mike Róbert. Abban az évben Világkupát és világbajnokságot is nyertek, 2014-ben és 2015-ben pedig ezüstérmesek lettek. Ha lehet így fogalmazni, ők az egyik érem várományosai a riói olimpiának. Persze ehhez nekik is meg kell küzdeni a hazai mezőnnyel, amelyben Sarudi Pál, Forgó Christopherrel, Varga Dávid, Korisánszky Dáviddal, Vass András, Bodonyi Andrással próbálja meg útjukat állni. A jövő heti szegedi válogatón az első két helyen záró egység utazhat a duisburgi Világkupára, amely ebben a számban a második válogató lesz, így C-2 1000 méteren elég gyorsan lezárul a kvalifikáció.

„Azt hiszem, a mostani felkészülésünk sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi – mondta Mike Róbert. – Ez elsősorban a felfogásunknak köszönhető, mert nem foglalkozunk különösebben azzal, hogy milyen évet írunk, és milyen versenyre készülünk. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat az edzéseken, keményen dolgozunk, és közben élvezzük azt, amit csinálunk. Persze ehhez fejben egy kicsit át kellett hangolni magunkat. Ennek is köszönhető, hogy tényleg jó formában érkezünk majd erre a válogatóra. A mi esetünkben gyakorlatilag két hét alatt eldől, mely egység indulhat az olimpián, ami azért is jó, mert így hosszabb alapozásra is jut majd idő a riói olimpia előtt.”

C-1 200 m

Hogy mit várhatunk C-1 200 méteren, amelyen tavaly az ifjúsági korból kilépő nagy tehetség, Hajdu Jonatán szerezte meg az olimpiai kvótát a milánói világbajnokságon? A Dunaferr fiatal tehetsége lesz az egyértelmű favorit vagy akad, aki meglepetést okoz ebben a számban?

„Hát, én most nem állok oda olyan önbizalommal a válogató rajtjához, mint tavaly tettem – kezdte Hajdu Jonatán. – Sajnos a riói tesztversenyen elkapott betegség miatt később tudtam elkezdeni a munkát, és bár a tavaszi vízre szálláskor úgy éreztem, a kihagyás ellenére jó formában maradtam, most látom, hogy erőnlétben, állóképességben és gyorsításban is van még elmaradásom. Sokkal nehezebb lesz nyernem, mint tavaly ilyenkor.”

A korábbi világversenyeken rajtoló Nagy Péter számára az elmúlt szezon elúszott, azóta nagy csend van körülötte.

„Nem is csodálom, azok után, ahogyan tavaly eveztem – nevet Nagy Péter. – Az idén szerencsére minden rendben ment, se baleset, se betegség, se sérülés nem szólt közbe, normálisan tudtam edzeni és ennek megfelelően úgy érzem, jó formában is vagyok. Most már csak meg kell mutatnom, hogy mire vagyok képes.”

Erre törekszik Lantos Ádám is, aki rengeteg változással élt a felkészülésében. Például az elmúlt két hónapot nem Győrben, hanem Dunavarsányban és Szolnokon töltötte el.

„Minden más most körülöttem. Más hajóban evezek, más jellegű edzéseket is végzek. Az elmúlt szezonokkal ellentétben már ősztől kezdve specifikus, kétszázas a felkészülésem. Az időre menések alapján sokat fejlődtem, így én most egyértelműen kiélezett csatára számítok” – magyarázta Lantos Ádám.

Az első válogató jövő héten szerdától péntekig zajlik Szegeden, a Maty-éren. A döntők mindhárom napon délután 5 órakor kezdődnek, az M4 Sport csatornán a verseny minden futama élőben lesz látható.

Lakatos Zsanett visszatérne a világelitbe

Lakatos Zsanett is Dél-Afrikában készül a szezonra, amely kulcsfontosságú lehet számára is, hiszen szeretne olimpiai kvótát szerezni, és ismét a világ legjobbjai közé tartozni.

Hír

A női kenu jövőre Tokióban debütál az olimpián, 200 egyesben és 500 párosban rendeznek futamot, azaz három kvótát szerezhetünk a szegedi világbajnokságon. Párosban erre a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egységnek van a legnagyobb esélye, mellettük szeretne egyesben odaérni Lakatos Zsanett.

„Minden adott itt, Dél-Afrikában a munkához, teljesen meg vagyok elégedve. Szerencsére már otthon tudtunk evezni két hetet, így nem a nulláról indultunk, és nem kellett annyi hosszú, monoton evezést beiktatni. Ami a céljaimat illeti, nem tudok félrebeszélni,

kvótát kell szereznem egyesben, és visszakerülni az élvonalba”

– mondta a még mindig csak 24 éves kenus, aki 2014-ben 500 párosban világbajnok volt, 2013-ban pedig 200 egyesben bronzérmet nyert a vébén.

„Úgy vettük észre edzőmmel, Martinkó Gáborral, hogy a technikám visszajött. Folyamatosan elemezzük a mozgásomat, és Gabi bá is azt mondta, hogy nem gondolta, hogy ilyen hamar visszajön majd. A telet a fiúkkal csináltam végig, sikerült visszanyernem a versenysúlyomat, ami azt jelenti, hogy jó pár kilótól megszabadultam, de

nem elment az erőm, hanem inkább nőtt.

Eddig maximálisan elégedett vagyok, meglátjuk, hogy ez a felkészülés mire lesz elég” – zárta Lakatos Zsanett.

Öt kvóta a cél paraversenyzőinknek a szegedi vébén

A magyar para kajak-kenu válogatott számára is elkezdődtek az edzőtáborozások. Számukra is a szegedi világbajnokság lesz az év fő eseménye, amelyen Weisz Róbert szövetségi kapitány szerint akár érmeket is nyerhetünk.

Hír

Havonta egy hosszú hétvégén jönnek össze legjobb paraversenyzőink egy-egy közös munkára, februárban tartották az első, négynapos edzőtábort Dunavarsányban. „Ezeknek az elsődleges célja, hogy együtt legyenek a versenyzők, hogy összerázódjon a csapat. Ilyenkor új ingert kapnak a közös edzésmunka által” – kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki kiemelte, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke, Szabó László és a szakmai igazgató, Ligárt Balázs is meglátogatta a csapatot Dunavarsányban.

„Szeretném megköszönni a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy közösen biztosítják a felkészülés és a versenyeztetés feltételeit. Ennek is köszönhetjük, hogy március 18-án, hétfőn elutazhatnak a legjobbak Csamangó Attila vezetésével az olaszországi Sabaudiába edzőtáborba. Erre azért van szükség, mert jövő májusban lesz egy pótkvalifikációs világbajnokság, amely előtt el kell majd mennünk egy melegvízi edzőtáborba, ezért most kipróbáljuk Sabaudiát” – mondta Weisz Róbert.

Varga Katalin negyedik lett a tavalyi vébén, ez az idén olimpiai kvótát érne

Varga Katalin és Suba Róbert biztosan kiutazik Olaszországba, Juhász Tamás kisebb sérülést szenvedett, az ő részvétele még kérdéses. Ezt követően még egy összetartást tervez a paraválogatott, majd májusban a rangsorolóval elindul számukra is a versenyszezon, május végén pedig Poznanban már az Európa-bajnokságon kell helytállniuk. Azon a hétvégén világkupát rendeznek az ép gyorsasági versenyzőknek, előtte, kedden és szerdán tartják a paraversenyeket.

A para szakágban is a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság a szezon fő versenye, itt és a jövő évi pótkvalifikációs vébén lehet csak megszerezni az olimpiai kvótákat. A parásoknál, ha valaki kajakban szerez egy kvótát, akkor kenuban is elindulhat majd Tokióban – ehhez az első hat között kell végezni a szegedi vébén.

Suba Róbert számára reális lehet az éremszerzés a szegedi vébén is

„Ha az elmúlt év eredményeit nézzük, akkor öt kvótára reális esélyünk lehet, Suba Robi és Juhász Tomi két-két kvótát szerezhet, Varga Kati pedig azért csak egyet, mert az ő kategóriájában csupán kajakban rendeznek futamot az olimpián, kenuban nem. A realitások azt mutatják, hogy egy-két érmet nyerhetünk a szegedi vébén, míg Rozbora Andrásnak és Kiss Eriknek jövőre, a pótkvalifikációs világbajnokságon talán lehet esélye még olimpiai kvótát szerezni” – zárta Weisz Róbert, a magyar paraválogatott szövetségi kapitánya.