46 versenyző utazhat a világbajnokságra

Világbajnokság

A válogatóversenyek eredményei alapján Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Weisz Róbert, a parások kapitánya kihirdette a világbajnokságra készülő keretét. Az előzetes várakozások alapján a magyar válogatott esélyes lehet arra, hogy még a tavalyi világbajnoki szereplést is túlszárnyalja.

Tavaly, a csehországi Raciceben rendezett világbajnokságon megnyerte a vb-pontversenyt a felnőtt gyorsasági válogatott és a para szakág is érmet szerzett a legjobbak között. A 2017-es tanulságokat levonva idén átalakította az olimpiai versenyszámban rajtoló férfi négyes válogatási rendszerét a szövetség szakmai stábja, míg a női kajakos szakág rengeteget erősödött a visszatérő Kozák Danutával és a betegsége után ismét kiváló formába lendülő Kárász Annával, így a szövetségi kapitány szerint bizakodva várhatjuk a portugáliai világbajnokságot.

“A legfontosabb, hogy a férfi négyes biztos résztvevője legyen a döntőnek 500 méteren, de alapvetően az összes egységünkkel szemben ez a minimum elvárás. Férfi kajakban egyébként továbbra is a legnehezebb jósolni, a mezőny az olimpiai-, és így a kvalifikációs szezon közeledtével egyre komolyabb, de mi sem érkezünk feltartott kézzel a világbajnokságra. Ötszáz és ezer méteren is a rövidebb távon friss Európa-bajnok Mozgi Milán, Somorácz Tamás egység áll rajthoz. Kopasz Bálint is jól szerepelhet ezer egyesben, hiszen az Európa-bajnokságon gyönyörű ezüstérmet szerzett. Női kajakban kiváló formában tért vissza Kozák Danuta, ő minden számában aranyesélyes, miután nagyon erős párost alkot Kárász Annával, a női négyesünk pedig negyedik éve verhetetlen. Női kenuban is kiváló előjel Balla Virágék két Európa-bajnoki címe, míg a férfi kenusoknál jó eredményre számítok a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám párostól 200 és 500 méteren is” – mondta az esélyekről Hüttner Csaba, szövetségi kapitány.

A második válogató óta a legnagyobb vitát a férfi K-4 1000 méteres egység összeállítása váltotta ki. A válogatási elveknek Kulifai Tamás és Bogár Gábor is megfelelt, ezért ők ma délelőtt Szolnokon K-1 800 méteren vettek részt szétlövésen. A két versenyző különcsatáját Bogár Gábor nyerte meg, így ő ülhet be Tóth Dávid, Ilyés Róbert és Ceiner Benjámin mellé a négyesbe.

“Az egyetlen nyitott kérdés, hogy a rendkívül rutinos Kiss Tamás, vagy a fiatal Kiss Balázs induljon C-1 500 méteren Portugáliában. A következő hetekben figyelem majd a teljesítményüket, miután mindkét versenyző tagja a C-4 500 méteren rajthoz álló csapathajónak, és a világbajnokság előtt két héttel döntöm el, hogy melyikük induljon egyesben” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A parásoknál, az Európa-bajnokságon mutatott formája alapján a paralimpiai ezüstérmes Suba Róberttől és a Belgrádban bronzérmes Juhász Tamástól várhatunk dobogós helyezést, de jól szerepelhet a kajakban és parakenuban egyaránt rajthoz álló Varga Katalin is.

“Állandóan változnak a feltételek, hol az egészségügyi minősítések szempontjából, hol pedig a paralimpiai versenyszámokat tekintve. Igyekszünk alkalmazkodni a körülményekhez, remélem, hogy ennek eredményeként idén is szerzünk dobogós helyezést, a rutinosabb versenyzőinknek erre megvan az esélye” – mondta Weisz Róbert, a para szakág szövetségi kapitánya.

A felnőtt válogatott augusztus 21-én utazik ki Montemor-o-Velhoba, az idei világbajnokság helyszínére. A verseny augusztus 22-én, szerdán a para kajak-kenusok futamaival kezdődik. A felnőtt döntőket Magyarországon az M4 Sport csatorna fogja augusztus 24-26. között élőben közvetíteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók