20 ÉVES A MULTI SE KAJAKPÓLÓ SZAKÁGA

Huszadik születésnapját ünnepli a Multi SE kajakpóló szakága. A Multi kajakpóló története szinte egyidős, a szakág hazai történetével, hiszen a Magyar Kajak Kenu Szövetség 1989-től ismeri el a kajakpólót önálló szakágként bár, mint Horváth Pétertől a Multi SE szakosztály elnökétől megtudtuk, 1986-ban egy tanulmány útja során már találkozott a kajakpólóval és hozott róla egy videó anyagot, így mondhatjuk, hogy a sportág hazai születésénél is volt már Multis érdekeltség.

Az első Országos Bajnokságra alakult, klub nélküli csapatnak Horváth Péter a Multiban nyújtott menedéket. A csapat indulása nem nevezhető sikertelennek, hiszen a rákövetkező évben már megnyerték a bajnokságot, amit utána sikerült is megvédeniük.
Az első győzelmük olyannyira meglepetésnek számított, hogy a rendezők bízva csapatuk sikerében, a kupára előre felíratták a Honvéd nevét bajnoknak. A porcelán váza a mai napig így díszeleg a Multi SE klubtermében.


Az előre feliratozott kupa

Az 1993-ban létrehozott két csapat az utánpótlás korból kinőve a felnőtt mezőnyben is megállták a helyüket, akik közül néhányuk a válogatottnak is meghatározó játékosai lettek. Ebből a generációból, már csak hárman kajakpólóznak, de egyikük jelenleg Angliában játszik. A másik két ember továbbra is meghatározó emberei csapatuknak és az egész Magyar kajakpóló társadalomnak. Többek közt ez a generáció hívta életre 2000 év elején a ma is létező Est kupa sorozatot, amely 2007 óta BudapEST kupa néven fut és az Országos Bajnokság után a második leghosszabb verseny sorozat, amit idén is megrendezünk, immáron kilencedik alkalommal.



A Multi a legeredményesebb kajakpóló egyesület Magyarországon. Az eddigi húsz alkalommal kiírt Országos bajnokságból 8-at a Multi SE nyert.  Legeredményesebb időszaka 1999-2002 között volt, amikor is zsinórban négyszer nyerték meg a bajnokságot. Legeredményesebb éve pedig 2004, amikor mind a férfi, mind a női csapat nyerni tudott. Ebben az évben nyerte jelenlegi utolsó bajnokságát. A csapat, azóta is minden évben bejutott a döntőbe, de 2005 és 2007 között az Oroszlányiak, míg tavaly a KSI győzte le.
 2000 és 2004 között öt alkalommal rendeztek külön bajnokságot a nőknek, amelyből az utolsó kettőt nyerte a Multi női csapata.
Összegyűjtötte: Eigner Róbert, Formanek Gergely, Thürmer Géza,gé.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók