2015 sportja: a kajak-kenu

Az ország legeredményesebb sportága lett a kajak-kenu 2015-ben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által összeállított pontszámítási rendszer szerint. A második helyen az úszók, a harmadikon pedig - első téli sportágként - a korcsolyázók zártak.

„Tökéletes szezont zártunk – kezdte értékelését az M1 aktuális csatorna kérdésére Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke. – Nemcsak a felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon, valamint a bakui Európa Játékokon elért érmekre lehetünk büszkék, hanem azokra a páratlan ifjúsági illetve serdülő eredményekre is, amit legjobbjaink az idén elértek. Úgy gondolom, talán egyetlen magyar sportág sem büszkélkedhet ennyire erős utánpótlással. Ezen kívül természetesen büszkék vagyunk az idén megszerzett olimpiai kvótákra is. A lehetséges 18-ból 15-öt már begyűjtöttünk, ezzel a nemzetközi kajak-kenu sportban messze a legeredményesebbek lettünk és az összes magyar sportág közt is előkelő helyen állunk, annak ellenére, hogy vannak olyan sportágak, ahol jóval több indulási hely gyűjthető.”

A MOB által egy évtizede kialakított rendszerben a különböző világversenyeken elért helyezéshez rendelnek pontértékeket. Más-más szorzóval veszik figyelembe a felnőtt- és utánpótlás korosztályt, valamint az egyéni és csapatversenyeket. A kajak-kenu az elmúlt 10 évben a legtöbbször végzett a lista élén, idén azonban 2014-hez képest változás, hogy a idén át tudta venni a vezetést az úszástól, pedig a medencés sportág kiválóságai is parádés szezon zártak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók