Takács Kincső és Kiss Tibor egy lépésre a kvótaszerzéstől

Három számban is érdekeltek voltunk a szegedi pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság második napján. Női C-1 200 méteren Takács Kincső döntőbe jutott, így ő délután harcba száll a harmadik női kenus kvótáért. Para szakágban Kiss Tibort lényegében 200 méter választja el a paralimpiai kvótától, ugyanis döntőbe jutott női KL2 200 méteren, amit „csak” teljesítenie kell pénteken az üdvösséghez. Boldizsár Dalma a VL2 200 méter középfutamában a negyedik helyen végzett, így végül ő nem jutott döntőbe.

Nagy várakozás előzte meg Takács Kincső szereplését, aki a kvótaszerzés reményében állt rajthoz C-1 200 méteren. Világbajnokunk rajtja az előfutamban nem sikerült a legjobban, ami nagyon megnehezítette a dolgát. A győri kenus végül a negyedik pozícióban ért célba, így két órával később középfutamból kellett kivívnia a döntőbe jutást. Kincső az ötös pályáról indulva a harmadik helyezést érte el, így a 16:30-kor rajtoló döntőben is szurkolhatunk neki. A kvótához az első két hely valamelyikét kell megszereznie.

Para versenyzőink is megkezdték szereplésüket csütörtökön a számukra rendezett világbajnokságon, amely során szintén osztanak még kvótákat. A sort Kiss Tibor kezdte meg KL2 200 méteren. Az előfutamban a negyedik helyen végzett, így a délelőtt folyamán még egy középdöntő is várt rá. A középfutamban nagyon szoros versenyt vívott a brazil Uilian Ferreira Mendessel a harmadik helyért, de végül két századmásodperccel a magyar versenyző bizonyult jobbnak, vagyis bebiztosította helyét a pénteki fináléban. A kvótaszerzéshez elég az is, ha végigmegy a pályán. Ennél persze ő többre vágyik, de ha minden jól megy, pénteken paralimpiai kvótát ünnepelhetünk Szegeden.

„Egész télen ezért az eredményért dolgoztam együtt Pruzsina István edzőmmel.

Megkönnyeztem a célba érést,

nagyon örülök, hogy sikerült és minél előrébb léphetek – mondta el első gondolatait a középfutam után Kiss Tibor. – Nem voltam benne biztos, hogy sikerült a harmadik helyet elérnem. Tudtam, hogy a két brazil közül az egyiket meg kell vernem, mivel ők ott lesznek a harmadik, negyedik hely környékén. Egészen a végéig toltam amennyire csak tudtam.”

Kiss Tibor csak nem rég tért vissza a sportág vérkeringésébe, akkor még nem gondolta, hogy akár a párizsi paralimpiáig is eljuthat, most viszont már csak egy lépésre van ettől az álmától.

„Magyar kajakosként az a cél, hogy minél előrébb végezzen az ember, de a paralimpia sosem volt szóban. Senki nem gondolta volna, hogy olyan teljesítményt tudok nyújtani, amivel kijuthatok. Edzőmmel, Istvánnal csak a világbajnokságról beszéltünk.”

A hölgyeknél Boldizsár Dalma VL2 200 méteren állt rajthoz. Az előfutamban a hetedik helyen végzett, eredménye nem volt elegendő, hogy egyből a döntőbe jusson. A középfutamban az első három hely valamelyikén kellett végeznie a fiatal versenyzőnek, hogy a fináléban is vízre szállhasson, erről azonban sajnos épp lecsúszott és negyedikként ért célba.

„Az előfutamot nagyon elrontottam, kisebb nehézséggel is szembesültem, mivel a lábam begörcsölt. Szerencsére a középfutamban már egy sokkal jobb pályát tudtam menni. A szél és a körülmények ellenére azt tudom mondani, hogy egy jó futamom volt - mondta el Dalma, majd a KL2 200 méteres versenyére is kitért. - A kategóriának nem vagyok a legerősebb versenyzője, mert a többiekhez képest sérültebb vagyok. Ott is a maximumot próbálom kihozni magamból és nem a többiekhez mérni a teljesítményem."

Boldizsár Dalma 15:05-től, míg Varga Katalin 15:10-től száll vízre a KL 2 200 méter előfutamában.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók