Technikailag már most a legjobbak között van

Kurucz Levente jelenleg az egyik legtehetségesebb kajakosnak számít az utánpótlásban. A Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub versenyzője két hete a pótkvalifikációs válogatón Kós Benedekkel második lett K-2 1000 méteren, a később kvótát is szerző Béke Kornél, Varga Ádám-páros mögött. Egyesben a tavalyi ORV-n két arany és egy ezüstérmet szerzett, idén pedig sorra a legjobb időket evezte a korosztályos felmérőkön. Edzője a kezdetek óta Sári Nándor, aki szerint ő az egyik legszebben evező kajakos jelenleg.

„Korábban más sportágakban is kipróbáltam. Először úsztam, de közben duatlon és triatlon versenyekre is jártam, amiben voltam országos bajnok is. Az úszást 2013-ban hagytam abba. Szüleimmel olvastuk egy újságban Nándi bácsi felhívását, hogy gyerekeket toboroz. Láttuk az eredményeit, hogy kiket edzett korábban, és ez vonzott a sportághoz.” - idézte fel a kezdeteket Kurucz Levente.

Sári Nándor abban az évben vette át Nagykanizsán az ottani klub szakmai irányítását. Az akkor nem éppen a fénykorát érő egyesületbe keresett gyerekeket, az első jelentkező pedig épp Levente volt.

„Van itt Nagykanizsán egy úgynevezett mindenki pályája, ahova lementem egy focilabdával, és vártam a gyerekeket. Az első, aki megjelent, Levente volt az apukájával. Mondta, hogy korábban úszott, de szeretne kajakozni. Beszélgettünk, passzolgattunk, majd elkezdtük az edzéseket, és még abban az évben elindítottam a magyar bajnokságon MK-ban, ahol ötödik lett.” – emlékezett vissza a legendás mesteredző. 

Technikailag már most a legjobbak között van

 

Levente már az első pillanattól kezdve uralta hajót. Bár nem tartozik a legkiemelkedőbb fizikumú versenyzők közé, Sári Nándor szerint ez nem is baj, hiszen a keringése és a technikája pótolja ezt.

„Nagyon gyorsan képes regenerálódni, rendkívül jó keringése van. Nem egyszer volt korábban, hogy szombat délután még rendesen edzett, majd vasárnap elindult egy duatlonon, vagy egy úszóversenyen. Alapjában véve egy gyors versenyző, aki a technikát is nagyon szépen elsajátította, 

szerintem jelen pillanatban ő az egyik legszebben evező magyar kajakos.” 

Technikailag már most a legjobbak között van

 

Egyesben tavaly az Olimpiai Reménységek Versenyén U17-es korosztályban 500 és 1000 méteren győzött, 200-on pedig második lett. Idén Portugáliában és Sevillában is volt edzőtáborban, mert Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány meghívta a 2024-es olimpiára készülő Párizs-keretbe, amelyikben ő volt a legfiatalabb versenyző. Idén tavasszal a korosztályos felmérőkön a legjobb időket evezte. Május elején a felnőtt pótkvalifikációs válogatón páros 1000 méteren Kós Benedekkel másodikok lettek, csak a később kvótát szerző Béke Kornél, Varga Ádám-duó tudta őket megelőzni.

„Szerintem ez volt az eddigi legjobb felkészülésem. Az ifi felmérő után egy héttel volt a pótkvalifikációs válogató. Nagyon jól sikerült a páros, főleg, hogy Kós Benedekkel eddig hatszor ültünk össze, az első maximális pályánkat pedig az előfutamban mentük. Az egyesre már fáradtan álltam oda, ott nyolcadik lettem. Mivel idén vagyok utolsó éves az ifiben,

 szeretnék kijutni az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is.”

 – mondta a még nem egészen 18 éves kajakos.

Technikailag már most a legjobbak között van

 

Hogy a május végi olimpiai válogatón elindul-e, az még kérdéses, mindenesetre Sári Nándor szerint Levente remek formában van, és ígéretes jövő állhat előtte.

„Nyáron a felnőtt világbajnoki válogatón biztosan elindul majd. Nem szeretek nagyon jósolgatni, de volt már ilyen szintű versenyzőm, aki később komoly eredményeket ért el. Gyakorlatilag minden csak rajta múlik. Nyugodt típusú kajakos, nem fél senkitől, így pedig bármit elérhet.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók