Szerdán rajtol a világbajnokság

Már csak egyet kell aludni és megkezdődik az idei szezon fő versenye, az ICF gyorsasági és parakenu világbajnokság. Halifaxben az épeknél 32, para szakágban pedig nyolc versenyző képviseli majd Magyarországot. Bár a vb nem számít bele az olimpiai kvalifikációba, a nemzetközi mezőny több kiemelkedő klasszisa is rajthoz áll Kanadában.

Ahogy Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány fogalmazott még a csapatbemutató sajtótájékoztatón, az idei szezon egy úgynevezett "próbaév" amely elsősorban jövő évi, duisburgi kvótaszerző világbajnokságra való felkészülést szolgálja. 

Szerdán rajtol a világbajnokság

A Tokióban olimpiai aranyérmet szerző versenyzők közül a női kajak négyes tagjai különböző okok miatt a teljes szezont kihagyják, Tótka Sándor koronavírus-fertőzése után még nem állt készen a versenyzésre, Kopasz Bálint viszont ott lesz Halifaxben.

A királyszám, vagyis a K-1 1000 méter olimpiai bajnoka így újra összecsaphat legnagyobb kihívóival, a portugál Fernando Pimentával, a német Jacob Schopfval, a cseh Josef Dostallal, valamint az ausztrál Tom Greennel is. Kopasz az új olimpiai számban, K-2 500 méteren is rajthoz áll Nádas Bencével, akivel a tavalyi ötkarikás játékokon még ezren értek el egy negyedik helyezést.

Szerdán rajtol a világbajnokság

A harmadik férfi kajakos olimpiai számban K-4 500 méteren két változás történt a Tokióban hetedik magyar egységhez képest. Nádas Bence és Csizmadia Kolos mellett, Kuli István és az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám alkotja majd ezúttal a kvartettet. Ami a legerősebb riválisokat illeti, Spanyolország az olimpiát is megnyerő összeállításában versenyez, a németeknél pedig a visszavonult Ronald Rauhét Jacob Schopf váltja a hajóban.

Női kajakban, ahogy már fentebb is szó esett egy teljesen új és fiatal négyes kap lehetőséget. A Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra összeállítású egységben utóbbi, ha a maga 22 évvel nem is a legidősebb, de az biztos, hogy a legrutinosabb versenyző, hiszen tagja volt 2019-ben világbajnok, 2021-ben pedig vb-ezüstérmes négyesnek is. A mieink mellett a német, a lengyel és az új-zélandi hajóban is gyökeres változások történtek, igaz utóbbi egységben ezúttal is ott lesz az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington. 

Az új-zélandi klasszis egyébként K-1 500 méteren is abszolút esélyesnek számít. Ebben a számban csakúgy, mint ezer méteren Rendessy Eszter képviseli majd a magyar színeket. Párosban a mindig mosolygós Lucz Anna, Kiss Blanka-kettős először megy ötszáz métert világbajnokságon. Carrington egykor társa Caitlin Regal visszavonulása után, Alisia Hoskinnal indul, de ott lesz a mezőnyben a tokiói második lengyel Karolina Naja, Anna Pulawska-duó is.

Szerdán rajtol a világbajnokság

Férfi C-1 1000 méteren is komoly küzdelem várható. Adolf Balázs tavaly Koppenhágában erős mezőnyben lett bronzérmes, mostani ellenfelei között ott van az olimpiai bajnok brazil Isaquias dos Santos, az idén még veretlen cseh Martin Fuksa és a regnáló világbajnok német Conrad Scheibner is. Az új olimpiai számban C-2 500 méteren Hajdu Jonatán, Fekete Ádám sok nehézség után, a szolnoki második válogatón meggyőző sikert aratott, ráadásul tavalyi vb-n párosuk második lett.

Női kenuban hosszú idő után először nem a Balla Virág, Takács Kincső indul C-2 500 méteren. A Bragato Giada, Nagy Bianka-kettős mindkét hazai válogatót megnyerte, sőt korábban a racicei világkupán is bezsebeltek egy harmadik helyezést. Halifaxban az olimpiai bajnok kínai Shixiao Xu, Mengya Sun mellett, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes ukrán Liudmyla Luzan, Anastasia Chetverikova alkotta egységek lesznek a legnagyobb esélyesek, de a magyar lányokat sem szabad félvállról venni. 

Szerdán rajtol a világbajnokság

Csakúgy, mint Takács Kincsőt, aki a balul sikerült páros ellenére C-1 200 méteren kiharcolta a vb-indulást a válogatókon. Ebben a számban Tokió óta először indul újra nemzetközi versenyen az amerikai Nevin Harrison. Kincsőnek az olimpiai bajnok mellett, többek között a kanadai Katie Vincenttel, az ukrán Liudmyla Luzannal és a kubai Yarisleidis Duboysszal is meg kell majd küzdenie.

Para szakágban nyolc magyar versenyző áll rajthoz a vb-n, amely a tavaly kinevezett szövetségi kapitány, Hajdu Botond debütálása lesz a csapat élén. A kapitány a csapatbemutatón elmondta, az éremszerzés lesz az elsődleges cél. A KL1-ben paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál és a női KL2-ben harmadik Varga Katalin is felépült hosszú sérüléséből, de Suba Róbert és a csapat többi tagja is képes lehet a jó eredményre.

Szerdán rajtol a világbajnokság

Kiss Péter Pál mellett egyébként további négy tokiói aranyérmes, Charlotte Henshaw, Emma Wiggs, Fernando Rufino és Edina Muller is rajthoz áll a szerdától vasárnapig tartó világbajnokságon.

A szombati és vasárnapi döntőket magyar idő szerint 16 órától az M4 Sport+ (Duna World) élőben közvetíti.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók