SUP, sárkányhajó és kajakpóló a tatai Öreg-tónál

Egy nap alatt három szakágban is versenyt rendeztek hétvégén a tatai Öreg-tónál. A SUP és a Kajakpóló Magyar Kupa mellett a sárkányhajósok magyar bajnokságának idei második fordulóját is lebonyolították.

Mozgalmasra sikeredett a június negyedike a tatai Öreg-tónál. A SUP Magyar Kupa keretein belül összesen 39 igazolt és 28 szabadidős versenyző állt rajthoz. Tóth Dávid a SUP szakág vezetőedzője azonban reméli, idővel azok is csatlakoznak majd szervezett formában valamely egyesülethez, akik most szabadidősként indultak, ezáltal tovább nőhet a versenyzői bázis Magyarországon.

„Három számban álltak rajthoz a versenyzők, a sprint szám kétszáz méteres, a technikai szám 6-700 méteres. Ezen felül pedig volt egy hosszútávú versenyszám is, amely hat kilométer hosszú. A felnőtt korosztályon túl, ifjúsági és serdülő korú versenyzők is indultak. A létszám ugyan távol marad egy síkvizi verseny indulóinak számától, azonban reméljük idővel egyre nagyobb népszerűségnek örvend majd a sportág.”

A szezon második versenye volt a Magyar Kupa, ahol felnőttben a nőknél Slekta Réka, a férfiaknál Zöllner Viktor nyerte mindhárom távot. Kövér Márton ezúttal nem állt rajhoz, hiszen a maraton szakág bulgáriai világkupáján vett részt. Ugyancsak triplázott az ifjúsági lányok mezőnyében Kocsis Csillag is.

SUP, sárkányhajó és kajakpóló a tatai Öreg-tónál

A sárkányhajósok számára az idei magyar bajnokság második fordulójára került sor, ugyancsak az Öreg-tónál. A csepeli első fordulót követően ezúttal sem történt meglepetés, a Reményi Péter vezette a Römi Sárkányhajó Klub húszas hajóosztályban kétszáz és négyezer méteren is legyőzhetetlennek bizonyult. 

„Nagyon szűk volt a pálya, így száz méternél a hajónknak ütközött a két másik egység, azonban ennek ellenére is magabiztosan, fél hajóval tudtuk nyerni a sprintszámot. Az üldözéses, hosszabb távú futamban 41 másodperccel tudtunk a többi egység előtt beérni, így nagyon büszke vagyok a csapatomra.”

Reményi Péter továbbá hozzátette, hogy idén sem Eb-t, sem vb-t nem rendeznek a sárkányhajósoknak, így időnként nehéz fenntartani a versenyzők motivációját. Ennek ellenére május óta hetente egyszer tudnak edzeni. Külön kiemelte, hogy a hajó nem lehetne ilyen sikeres az aktív és visszavonult élsportolók nélkül, ezúttal a kenusok kiválósága Fekete Ádám volt a csapat segítségére, de mellette a nemrégiben visszavonult Bodonyi András, és kétszeres ifjúsági világbajnok Csorba Zsófia is ott volt a hajóban.

A magyar bajnokság következő és egyben utolsó állomása július elején Fadd-Domboriban lesz, amelyre a Römi Sárkányhajó Klub már az összesített pontverseny biztos győzteseként érkezhet. 

SUP, sárkányhajó és kajakpóló a tatai Öreg-tónál

A június 4-i multisport eseményen a kajakpólósok Magyar Kupáját is megrendezték, ahol három egyesület, öt csapatot állított fel. A felnőtt korosztályt a Vidra-Sport Egyesület, az utánpótlás U18-as korosztályt pedig az Oroszlányi KKSE nyerte meg. Környei Gergely, MKKSZ szabadidős szakágának vezetője elmondta, a csapatok kialakításában van „áthallgatás”, azaz néhány sportoló több csapatban is szerepel annak érdekében, hogy mindenhol meg legyen a megfelelő létszám.  Az egész esemény kapcsán úgy véli, sikeres hétvégén van túl mindhárom szakág.

SUP, sárkányhajó és kajakpóló a tatai Öreg-tónál

„Bár az időjárás nem volt tökéletes, a helyszín nagyon látványos és ideális ilyen események rendezésére, ami sok nézőt vonzott ezúttal. Úgy gondolom, ha jobb időnk lett volna, talán még többen ellátogatnak az eseményre. Így is sok kiránduló, sétáló megállt útközben, hogy belenézzen egy-egy kajakpóló mérkőzésbe. Ki kell emelnem, hogy kajakpólóban a szegediek egy nagyon jó új csapatot építenek föl, valamint a másik két egyesület is jó bázisa a szakág versenyeinek.”

A három szakág közös rendezésű eseménye egy jó népszerűsítési lehetőség, hiszen azok is bepillantást nyerhetnek ezekbe a versenyszámokba, akik kevésbé ismerik ezeket a szakágakat. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók