Pfeffer Anna számára a vb-cím a legkedvesebb

A 70 éves az MKKSZ kampányfotózása miatt járt Budapesten a több mint húsz éve Ausztriában élő Pfeffer Anna, az 1968-as mexikóvárosi és az 1976-os montreali olimpia ezüstérmese. A kiváló kajakozó a fotózáson együtt nosztalgiázott Mexikórávos olimpiai bajnokával, Tatai Tiborral.

Milyen élmény volt ismét visszatérni a „vízre”?

Furcsa, mégis jól eső – mondja Pfeffer Anna. – A kampányfotózáson összefutottam Tatai Tiborral, nagyon jó volt vele beszélgetni, de nem jutottunk a történeteink végére, így maradt egy kis hiányérzetem.

Az idén, a hetven éves ünnepségsorozatnak köszönhetően lesz rá alkalom, hogy befejezzék. Mennyire maradt meg a kapcsolata a sportággal?

Hát pontosan ez az, semennyire! Az élet úgy hozta, hogy nem Magyarországon élek, így ritkán találkozom egykori pályatársakkal. Egy-két évvel ezelőtt beszéltem Hollósy Katalinnal, akivel világbajnok lettem 1971-ben. Egy kicsit csevegtünk a múltról és a jelenünkről. Tudom, hogy Kati a zenével foglalkozik, rendszeresen fellép egy zenekarban. Amikor kajakoztunk, már akkor is csellózott. Tudja, sok párral voltam eredményes a pályám során, de emberileg ő állt hozzám a legközelebb. És a vele szerzett világbajnoki győzelem a legkedvesebb sikerem.

%REKLAM%

És mit kell tudnunk önről? Hogy él, mivel foglalkozik mostanság?

Háziasszony vagyok, több mint húsz éve költöztünk ki a férjemmel Burgerlandba, itt éldegélünk azóta is. Van egy huszonhárom éves fiam. 1976-ban, amikor befejeztem a pályafutásomat, egy évig még edzősködéssel foglalkoztam. Igazából akkor ültem utoljára kajakban. Azóta nagyon eltávolodtam a sportágtól. De nem azért, mert csalódtam valamiben, csak egyszerűen így hozta az élet.

A jelenlegi kajak-kenu sportról, a versenyzőinkről mit tud?

Hogy nagyon eredményes ez a sportág Magyarországon. A nagy világversenyeket általában a televízióban megnézem, de külön kedvencem nincsen. Személyesen nem ismerek senkit, így igazából nem szurkolok azért, hogy ez vagy éppen az kerüljön be a csapatba.

Ha az augusztusi szegedi MOL kajak-kenu világbajnokságra ön is eljön, akkor személyesebb kapcsolatba is kerülhet majd a fiatalokkal. Hátha akkor talál egy kedvencet is magának.

Tervezem, hogy ott leszünk a férjemmel. Remélem, nem jön közbe semmi. Egy kicsit elfoglalt, sokat utazós életet élünk. Talán sikerül időt szakítanunk erre a világbajnokságra.

PFEFFER ANNA

Született: 1945. augusztus 31., Kaposvár

Legjobb eredményei: 2x olimpiai 2. (K-2 500 m, 1968 – Rozsnyói Katalin; K-2 500 m, 1976 – Rajnai Klára); olimpiai 3. (K-1 500 m, 1972); világbajnok (K-2 500 m, 1971 – Hollósy Katalin); vb-2. (K-4 500 m, 1973 – Horváth Erzsébet, Tőzsér Ilona, Zakariás Mária), 2x vb-3. (K-2 500 , 1966 – Benkő Katalin, 1973 – Tőzsér Ilona); Eb-2. (K-2 500 m, 1969 – Hollósy Katalin); Eb-3. (K-1 500 m, 1969)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók