Megvan a maraton világbajnokságra utazó csapat

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége hétfő délután elfogadta a szezon utolsó nemzeközi versenyére készülő magyar válogatott névsorát. Az idei maraton világbajnokságot szeptember 29. és október 2. között rendezik a portugáliai Ponte de Limában. A keretbe a sportág három örökös bajnoka is bekerült, Boros Adrián és Czéllai-Vörös Zsófia pedig triplázni fog. Az Elnökség elismerését fejezte ki a szegedi ifjúsági, U23 világbajnokság megszervezéséért, valamint a magyar válogatott kiemelkedő szerepléséért

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Elnöksége szeptember 19-i ülésén a napirendi pontok előtt elismerését és gratulációját fejezte ki a sportág felé, a nagy sikerű szegedi ICF ifjúsági, U23 gyorsasági világbajnokság kapcsán, amelyet a magyar válogatott minden idők legjobb szereplését mutatva 21 arany-, 13 ezüst- és 6 bronzéremmel az éremtáblázat élén zárt.

Az Elnökség kiváltképp köszöni a Szervezőbizottság magas színvonalú munkáját, valamint hálás az M4 Sport televíziós csatornának, amely folyamatosan beszámolt az eseményről, emellett a döntőket élőben közvetítette. Óriási elismerés illeti a szövetségi kapitányok, felkészítő edzők, és nem utolsó sorban a szülők munkáját is, amellyel nagyban hozzájárultak a fiatalok világszínvonalú teljesítményéhez. Ezzel együtt kéri a szakmai vezetést, hogy a jövőben vizsgálja meg ennek a kivételesen erős generációnak további fejlődési lehetőségeit.

Az ülésen elfogadták a jövő heti maraton világbajnokságra utazó magyar válogatott összeállítását. Kadler Viktor, maraton vezetőedző összesen 21 felnőtt versenyzővel számol majd Portugáliában. A csapat két válogatóverseny, azaz a májusi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Magyar Bajnokság, illetve az egy héttel ezelőtti Tokajban rendezett felnőtt, U23 és ifjúsági válogató eredményei alapján lett összeállítva. A korábbi évekhez hasonlóan egy versenyszámban egy nemzet két egységet is indíthat.

A csapatba a sportág három örökös bajnoka is bekerült. Kiszli Vanda címvédőként várhatja a női kajakosok rövidkörös és klasszikus maratoni versenyét is. A hatszoros világbajnok idén az Európa-bajnokságon és a Világjátékokon is duplázott már, a vb-n teljessé teheti idei nemzetközi szereplését. 

Megvan a maraton világbajnokságra utazó csapat

A szakág valaha volt legeredményesebb alakja, Csay Renáta 45 évesen is nekivág egy újabb világbajnokságnak. A 20-szoros világbajnok kajakos párosban 13 elsőségnél tart a vb-ken, Ponte de Limában ismét Czéllai-Vörös Zsófiával ül egy hajóba, akivel az idei Eb-n ezüstérmesek voltak.

Megvan a maraton világbajnokságra utazó csapat

Visszatért a válogatottba a kilencszeres világbajnok Kövér Márton is. A Honvéd kenusa az Eb-t sérülés miatt kihagyta, a tokaji válogatót viszont imponáló fölénnyel nyerte klasszikus kenu egyesben. Ebben a számban egyébként tavaly második lett a vb-n, akkor csak egy bizonyos Adolf Balázs előzte meg. 

Megvan a maraton világbajnokságra utazó csapat

A csapatban két olyan kajakos is van, akik három számban állnak majd rajthoz. A már említett Czéllai-Vörös Zsófia a páros mellett, egyesben rövidkörön és a klasszikus maratoni számban is kiharcolta az indulást, csakúgy, mint a férfiaknál Boros Adrián. Utóbbi párosban ezúttal Erdélyi Tamással ül össze. A kenus Kisbán Zsófiának is sűrű lesz a program egyesben rövidkörön és a klasszikus számban is versenyez.

Megvan a maraton világbajnokságra utazó csapat

A világbajnokságon U23 és ifjúsági korosztályban is osztanak majd érmeket a mieink között pedig többen két korosztályban is érdekeltek lesznek. A 18 éves Kolozsvári Brúnó az ifi kajak egyes és páros mellett, a felnőtteknél rövidkörön is indul, mivel a tokaji válogatón meglepetésre mindenkit maga mögé utasított. Rajta kívül Csépe Panna, Sellyei Csanád, valamint kenus Horváth Márton és Simon Sebestyén még azok, akikre a felnőtt mellett U23-ban is számít a szakvezetés.

Megvan a maraton világbajnokságra utazó csapat

Ami még az ifjúsági korosztályt illeti, női kajakban az idei Eb-t már megnyerő Szerafin Zsófia mellett, a még csak 15 éves Horváth Kata bizonyíthat Portugáliában. A kenusoknál a Pluzsik Mihály, Szöllősi Tamás alkotta kettősnek van esélye arra a bravúrra, hogy egy szezon belül az Eb-n és a vb-n is a dobogó tetején ünnepelhet.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók