Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

Az olimpiai bajnok Tótka Sándor a májusi világkupa óta versenyzett először a Doktor24 Felnőtt és Parakenu Magyar Bajnokság csütörtöki napján. Az UTE kajakosa a páros mellett, a K-4 500 méteren győztes egységnek is tagja volt csakúgy, mint Nádas Bence. Kopasz Bálint simán nyert ötszáz egyesben, de újra összetérdelt a Balla Virág, Takács Kincső-duó is.

A csütörtök délutáni döntőket közvetlenül egy szétlövés előzte meg. Férfi U23-ban K-2 500 méteren a Kurucz Levente, Balogh Gergely és az Opavszky Márk, Fodor Bence párosok a világbajnoki részvételért csatáztak. Szoros futam volt, melyet mindössze két tizedmásodperccel a Kurucz, Balogh-egység nyert meg, így ők indulnak majd ebben a számban Szegeden is. 

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

A Doktor 24 Felnőtt és Parakenu Magyar Bajnokság csütörtök délutáni programja a férfi K-1 500 méter döntőjével kezdődött. A számot könnyedén nyerte Kopasz Bálint (Graboplast Győri VSE), mellette Noé Bálint (Budapesti Honvéd SE) és Kós Benedek (MTK) állhatott még fel a dobogóra.

„Nem volt megerőltető ez az ötszáz méter. – fogalmazott Kopasz Bálint. – Indítottam egy jó rajttal, majd mentem egy erős utazót háromszázig. Utána indítottam még egy biztonságit, de láttam, hogy tisztán vezetek, úgyhogy visszavettem a tempóból. Erős mezőny volt, de nem teljes, három-négy nevet hiányoltam még. Jó formában érzem magamat. Egy napot vállaltam a magyar bajnokságon, mivel végig dolgoztam az évet, és nagyon fáradt vagyok. Az ezer egyesben nem is gondolkodtam most, különösen, hogy idén, és tavaly is sok hiányzó volt.” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

A hölgyeknél ugyanebben a számban szintén fölényes sikert ünnepelhetett Gazsó Alida Dóra (KSI SE). Az ezüstérmet Pupp Noémi (Atomerőmű SE), a bronzérmet pedig Szellák Szabina (DKSE Dunaújváros) nyakába akasztották.

„A válogató óta nem mentem sem ötszáz, sem semmilyen egyes pályát. – kezdte a döntő után Gazsó. – Az előfutam rosszul esett, el is gondolkoztam azon, hogy fog menni a döntő. De aztán a pálya elejétől fogva éreztem, hogy meglesz. Az Eb után kedden már két edzésem volt, így igazából nem volt pihenőm, de ez nem is baj, mert így meg tudtam tartani a formát.”

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

Kenu egyes ötszázon az idén eddig szinte csak párosban versenyző Fekete Ádám (UTE) győzött. Az újpesti kenus mögött Korisánszky Dávid (MTK), Hodován Dávid (Atomerőmű SE) volt a sorrend. 

„Vegyes érzéseim vannak, délelőtt volt az első, most pedig a második pályám idén egyesben. – nyilatkozta a friss magyar bajnok. - Úgy éreztem nem volt veszélyben az első hely, viszont belül nagyon nehéz pálya volt, mert le kellett győznöm saját magamat. Nem nagyon találtam azt az iramot, amivel „kényelmesen” meg tudtam volna ezt nyerni. Megint bejött a szembeszél, Csepelen pedig főleg hátszélben edzünk. El tudtam jönni így is a többiektől, viszont az utolsó ötvenen visszaköszönt az, hogy nem volt meg a jó iram. Munkás pálya volt, de örülök annak is, hogy a Koris lett a második.” 

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

„A nőknél Balla Virág (FTC) és Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) külön párharcát láthatta a szolnoki közönség. Végül négy tizedmásodperccel a ferencvárosi kenus győzött, míg Takács mögött Kisbán Zsófia (Lágymányosi Spari) lett a harmadik.

Május óta először indult ismét hivatalos versenyen Tótka Sándor (UTE). Az olimpiai bajnok K-2 500 méteren a szám friss világ-és Európa-bajnokával, Nádas Bencével (MVM Szegedi VE) ült össze. Az egység végül az igencsak jó nevekből álló mezőnyben is magabiztosan nyert. Több, mint egy hajóval előzték meg a második Noé Bálint, Csizmadia Kolos (Budapesti Honvéd SE) párost, a harmadik helyen az Erdőssy Csaba, Kopasz Bálint (Graboplast Győri VSE) összeállítású kettős zárt.

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

„Örülök az eredménynek, de annak még jobban, hogy most nem volt technikai hiba, mert egy éve ilyenkor nagyon dőltünk. – kezdte nyilatkozatát Tótka Sándor. -  Ki tudtuk hajtani magunkat Bence világ- és Európa-bajnokként, én meg úgymond visszatérőként. Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Nem vagyok a tavalyi olimpikon formámban, nagyon keveset edzettem a többiekkel. Nem tudom, hogy hozzájuk képest hol tartok, de kellett a jó teljesítmény ahhoz, hogy itt most tudjunk nyerni. Másfajta visszatérést követelt tőlem ez a Covid, mint a két évvel ezelőtti. Ráadásul túl hamar akartam visszatérni, és ez csak nehezítette a dolgot.

Új szituációban vagyunk, türelmesnek kell lennem.” 

„Más párost menni Sanyival és más Bálinttal. – folytatta Nádas Bence. – Különböző az erősségünk a két sráccal. Jól esett, hogy Sanyi végigkövette a szezonomat, egyből gratulált a sikerek után, igazi baráti viszony van köztünk. Egy páros edzéssel voltunk itt, érződött Sanyin, hogy az utóbbi időben folyamatosan építette fel magát, és más edzéstervet csinál, folyamatosan fejlődik. Biztos vagyok benne, hogy a jövő évi vb-re ismét topformában lesz.”

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

A nőknél az Ujfalvi Laura, Pupp Noémi (KKNKKA, Atomerőmű SE) duó lett a magyar bajnok ebben a számban. Mögöttük Pólai Petra, Sólyom Dóra (Merkapt-Mekler SE, Vasas SC) lett a második, Decsi Dorina, Dráviczki Dóra (Graboplast Győri VSE, KKNKKA) pedig a harmadik. 

„Mindössze húsz perc munka volt ebben a párosban, de elsőre nagyon jónak éreztem. – összegzett Pupp Noémi. – Laura nagyon jó barátnőm, ezt a párost már vb felkészülés előtt megbeszéltük erre a versenyre. Örülök, hogy így végződött. Az Eb után kedden jöttem le Szolnokra, volt egy kis átmozgatás, szerdán pedig kezdődött a verseny. Sok számban indulok még igyekszem mindent kiadni magamból, ami még maradt.” – tette hozzá az Európa-bajnok.

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

Kenuban a férfiaknál a Kiss Balázs, Hodován Dávid (Graboplast Győri VSE, Atomerőmű SE) végzett az első helyen, ráadásul előbbi már a második aranyérmét gyűjtötte be az idei magyar bajnokságon. A második helyen a Fekete Ádám, Kállai Róbert Gida (UTE, MTK) páros végzett, a harmadik pedig Fodor Nicholas, Besenyei Ádám (KKNKKA, Atomerőmű SE) lett.

A nőknél a májusi első válogató után térdelt össze ismét a Balla Virág, Takács Kincső (FTC, Graboplast Győri VSE) egység, de a néhány hónapos szünet ellenére is, magabiztosan abszolválták ezt az ötszáz métert.

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

„Nekem nagyon tetszett, jó érzésű pálya volt. – mondta Balla Virág. -  Igazából megbeszéltük, hogy egy jó erős rajttal kijövünk, és akkor együtt erre egy utazót felveszünk, hiszen nagyon erős szembeszél volt, úgyhogy tudtuk, hogy hosszú lesz a pálya.”

„Az első válogató óta nem térdeltünk össze, de pont 

ez a jó a mi párosunkba, hogy amint össze térdelünk már komfortos, mintha otthon lennék, 

úgyhogy ezzel nem volt probléma.” – tette hozzá Takács Kincső. Mögöttük Horton Cassandra, Kőhalmi Helga Szidónia (BKV Előre, FTC), illetve Kisbán Zsófia, Bonyai Regina (Lágymányosi Spari, Mogyi Bajai Vízisport Klub) volt a sorrend.

A mix párosok ötszázas döntői győri dominanciát hoztak, kajakban Kammerer Zoltán, Decsi Dorina (Graboplast Győri VSE), kenuban pedig Kiss Balázs, Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) lett az idei magyar bajnok.

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

Kajak négyes ötszáz méteren a férfiaknál a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor (MVM Szeged VE, Budapesti Honvéd SE, UTE) egység simán nyert. A kvartett egyébként egy kivétellel – Balogh Gergely helyett, Tótka Sándor ült a hajóban – megegyezik az Eb-n negyedik helyet elérő négyessel.

„Nagy élmény volt Sanyival újra menni. – nyilatkozta Kuli István. -  Mondhatni, hogy egy félig-meddig összeszokott egységben kellett változtatni, de szerintem nagyon jól megoldottuk a feladatot. Tetszett a futam, hamar az élre kerültünk, tartottuk az előnyünket, örülök, hogy sikerült nyernünk.”

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

A nőknél is elmaradt a komoly küzdelem, itt a Pető Adél, Dráviczki Dóra, Ujfalvi Laura, Pupp Noémi (KKNKKA, Atomerőmű SE) összeállítású hajó győzött.

A napot két kenu négyes zárta, férfi C-4 500 méter Kállai Róbert Gida, Fekete Ádám, Korisánszky Dávid, Horváth Márton (MTK, UTE) győzelmével zárult. A vegyes számot a Fodor Nicholas, Molnár Rebeka, Horton Cassandra, Besenyei Ádám (KKNKKA, MTK, BKV Előre, Atomerőmű SE) nyerte. 

Meggyőző fölénnyel nyert a Nádas, Tótka-egység K-2 500 méteren

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók