Különleges éven van túl a Kolonics Alapítvány

Csütörtökön tartotta a 2022-es évzáróját a Kolonics György Alapítvány. Az ünnepségen felelevenítették az előző év legfontosabb történéseit, majd átadták a Kolonics György-díjat, illetve kihirdették a Jövő reménységei ösztöndíjprogram nyerteseit is.

A Stopperen tartott ünnepség megható pillanatokkal indult, ugyanis a többszörös ifjúsági világbajnok kenus, Gönczöl Laura olvasott fel egy rövid részletet Tamás Rita tavaly megjelent Koló, egy kenus legendája című könyvéből. 

Különleges éven van túl a Kolonics Alapítvány
fotó: Vörös Nándor

Az eseményen részt vett többek között Schmidt Gábor, sportért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakos, dr. Baráth Etele, az MKKSZ Közgyűlésének elnöke, Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, valamint Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára is. Csabai Edvin, kuratóriumi elnök köszöntőjében kiemelte, különleges év volt a tavalyi az Alapítvány életében, hiszen Kolonics György 2022-ben ünnepelte volna 50. születésnapját. 

Különleges éven van túl a Kolonics Alapítvány
fotó: Vörös Nándor

„Az elmúlt években elismertük azt, hogy talán az energiánk és a lehetőségeink nagy részét már nem arra kell fordítani, hogy Koló emlékét megőrizzük. Nagyobb hangsúlyt kell fordítani a támogatási programjainkra és azokra a programokra, amelyekkel a következő generációk értékítéletére tudunk jó hatással lenni. De mivel Koló mégis tavaly lett volna ötven éves, ezért úgy indultunk az évnek, hogy mindent megteszünk azért, hogy az ő neve minél több helyen, minél többször elhangozzék és azok az emlékek, amelyeket sokszor magunkban a szívünkben őriztünk, azok összekovácsolódva újabb embereket, fiatalokat érjen el és iránymutatást adjon.” – mondta Csaba Edvin, aki megköszönte jelenlévők egész éves, odaadó támogatását is.

Különleges éven van túl a Kolonics Alapítvány
fotó: Vörös Nándor

Az Alapítvány tavalyi munkájával kapcsolatban elmondta, a már hagyományos mátraházi kenus összetartás, a fáklyás emlékevezés, és az emlékfutás mellett, Gödön sétányt neveztek el Kolonics Györgyről, valamint a már említett könyv megjelenésével egy régi álom is megvalósult. Kiemelte még, hogy márciusban megnyílt a 25. magyarországi Kolonics-kiállítás Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, de szép emlék marad a MosolyTúra, és az első alkalommal megrendezett Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta is.

Ezután átadták a Kolonics György-díjat, amelyet minden évben a legeredményesebb magyar utánpótláskorú kajakos, vagy kenus kap meg. Az ezzel járó emlékplakett és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egymillió forint értékű tárgyi felajánlását Kiss Ágnes, az MVM Szegedi Vízisport Egyesület kenusa érdemelte ki.

Különleges éven van túl a Kolonics Alapítvány
fotó: Vörös Nándor

Kihirdették a 2023. évi Jövő Reménységei-ösztöndíjasait is. Kárai Péter, az Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte, a magánadományoknak köszönhetően az idei programban rekordot jelentő három és fél millió forintot osztanak szét. Ráadásul a díjazottak nem csak kiváló sportolók, valamennyien kitűnő tanulók is. A támogatók között olyan kiváló versenyzők vannak, mint az olimpiai bajnok Kopasz Bálint, a világ-és Európa-bajnok Nádas Bence, valamint a vb- és Eb-bronzérmes Kuli István.

A 2023-as Jövő reménységei-ösztöndíj nyertesei:

para szakág: Kiss Péter Pál (Budapesti Honvéd SE)

női kajak: Debreczeni Lora Szkarlett (Budapesti Honvéd SE) és Szegedi Angelina (Kis-Duna SE)

férfi kajak: Varga Bence (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) és Szabó Levente (MVM Szegedi VE)

női kenu: Benkucs Kíra (Merkapt-Mekler SE) és Kiss Ágnes (MVM Szegedi VE)

férfi kenu: Lugosi Gergely (Merkapt-Mekler SE) és Szegi Zsombor (Tiszaújvárosi KKSE)

Különdíjas: Licsicsányi Csenge (Budapesti Honvéd SE), Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE), Molnár Csepke (MVM Szegedi VE) és Csáky Soma (Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáért Alapítvány)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók