Kiszli Vanda megvédte címét, Czéllai-Vörös Zsófia harmadik női K-1-ben

A sportág örökös bajnoka harmadik Európa-bajnoki sikerét ünnepelhette klasszikus maratoni K-1, de Czéllai-Vörös Zsófia is felállhatott a dobogó legalsó fokára a szakág Silkeborgban zajló kontinensviadalán. Férfi K-1-ben Boros Adrián hetedik, Máthé Krisztián pedig 13. lett, női kenuban pedig Bonyai Regina a hatodik, Kulcsár Dorina pedig a hetedik helyen zárt. A nap egyetlen ifjúsági számában, fiú kajak egyesben Varga Olivér bronzérmes lett.

A Graboplast Győri Vízisport Egyesület 18 éves tehetségének harmadik helyével indult számunkra a szombat a maraton Európa-bajnokságon. Varga Olivér dán és portugál vetélytársa mögött ért be a célba, miközben Turgonyi Olivér is remekül teljesített, a szekszárdiak kajakosa ugyanis hatodik lett.

A felnőtt mezőny a csütörtöki rövidkör után másnap nem versenyzett, így mindenkinek volt ideje ara, hogy regenerálódjon és felkészüljön a szombati klasszikus maratoni döntőkre. Női kenuban Bonyai Regina a hatodik, Kulcsár Dorina pedig a hetedik helyen zárt. A 14 kilométeres táv végén az ukrán Liudmyla Babak lett az Európa-bajnok. 

Kiszli Vanda megvédte címét, Czéllai-Vörös Zsófia harmadik női K-1-ben
Bonyai Regina (korábbi fotó)

Férfi kenuban előzetesen a kilencszeres világbajnok Kövér Márton, valamint az Európa-bajnok Horváth Márton is indult volna, ám előbbi sérülés, utóbbi pedig betegség miatt volt kénytelen lemondani a részvételt, így ebben a számban ezúttal volt magyar versenyező. A 26 kilométeres futamot egyébként a spanyol Manuel Campos nyerte.

Férfi K-1 30 kilométeren a rövidkörhöz hasonlóan ezúttal is Boros Adrián és Máthé Krisztián képviselte a nemzeti színeket. A rendkívül erős mezőnyben előbbi a hetedik, utóbbi a 12. pozícióban fejezte be a versenyt. Az aranyérmet a hazaiak klasszisa, Mads Pedersen kaparintotta meg.

Kiszli Vanda megvédte címét, Czéllai-Vörös Zsófia harmadik női K-1-ben
Boros Adrián (korábbi fotó)

A napot a női kajak egyesek 26 kilométeres döntője zárta, amely magyar szempontból a várakozásoknak megfelelően két dobogós helyezéssel zárult. Kiszli Vanda 2019. és 2021. után sorozatban harmadszor lett Európa-bajnok ebben a számban, ráadásul a Világjátékok után két héttel Silkeborgban is duplázott. Czéllai-Vörös Zsófia is fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elő, a győriek kétszeres világbajnoka a brit Samantha Clark mögött beérve bronzérmes lett.

Kiszli Vanda megvédte címét, Czéllai-Vörös Zsófia harmadik női K-1-ben
Kiszli Vanda (korábbi fotó)

A magyar csapat így már hat arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel áll silkeborgi maraton Európa-bajnokság éremtáblázatának élén. A kontinensviadal vasárnap a párosok versenyeivel zárul.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók