Két arany mix váltó ötezer méteren

A péntek délutáni program leginkább előfutamokról szólt, illetve ifjúsági korosztályban egy debütáló szám két döntőjét rendezték Auronzóban. Ifjúsági mix váltó ötezer méteren naná, hogy kajakban és kenuban is magyar siker született!

Az idei korosztályos világbajnokságon először rendezték meg a mix váltó ötezer méteres számokat, amelynek lényege, hogy kajakban és kenuban egy férfi, illetve egy női versenyző 1250 méterenként váltja egymást. A szám pikantériája, hogy a váltást a futószakasz során teszik meg a versenyzők. 

Két arany mix váltó ötezer méteren

 

Az új szám első két ifjúsági világbajnok váltója nem is lehetett más, mint Magyarország. Kenuban Lugosi Gergely és Benkucs Kíra indult magyar részről. Lugosi számára a rajt nem volt zökkenőmentes, de az első váltáshoz így is másodikként érkezett. 

Két arany mix váltó ötezer méteren

A váltás után Kíra megelőzte az addig vezető németeket és az első helyen adta vissza a „stafétát” társának. A fiatalok innen már nem is adták ki a kezükből a vezetést, az újabb váltás után, Kíra ért be elsőként a célba.

Két arany mix váltó ötezer méteren

Kajakban Kaed Ádám Said és Debreczeni Lora Szkarlett állt rajthoz. Ádám remekül kapta el a rajtot, az első kör végén kényelmes előnnyel érkezett meg a váltáshoz. Ezután Lora szinte beleugrott a hajóba, rendkívül gyorsan tette vízre a hajóját. 

Két arany mix váltó ötezer méteren

A magyarok vezető pozícióját ezt követően sem zavarta senki és semmi, így megszületett a nyolcadik magyar arany is az idei vb-n.

 

Két arany mix váltó ötezer méteren

 

A délután során egyébként öt előfutamban is érdekeltek voltunk. Női U23 C-1 200 méteren Horányi Dóra alig három tizedmásodperccel lemaradva kínai ellenfelétől második lett előfutamában, azonban ez is elég volt az egyenes ági döntőhöz. 

Két arany mix váltó ötezer méteren

Ugyanebben a számban az ifjúságiaknál Kiss Ágnes ott folytatta, ahol délelőtt az ötszáz páros döntőjében abbahagyta: futamát könnyedén megnyerve jutott be a döntőbe.

Két arany mix váltó ötezer méteren

Csikós Zsóka U23 K-1 500 méteren is bemutatkozott. A négyessel délelőtt világbajnoki címet szerző kajakos úgy állt oda előfutamához, hogy ebben a számban nem lehetett egyből döntőbe jutni. Az első erőpróba így is jól sikerült, bolgár vetélytársa mögött másodikként zárt és készülhet a szombati középfutamra. 

Ifjúsági K-1 500 méteren a hölgyeknél Szegedi Angelina, a férfiaknál pedig Kollek Bálint is futamgyőzelemmel zárt, mindketten a középfutamban folytatják.

Ugyanebben a számban és korosztályban Opavszky Márk is futammásodikként kezdett, de itt is minden továbbjutónak jelenése lesz a középfutamokban is.

Szintén U23-ban a kenus Kollár Kristóf harmadik lett a C-1 500 méteres előfutamában, ami szintén középfutamos folytatást jelent. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók