Három magyar arany a világkupa nyitónapján

A hosszútávú versenyekkel elkezdődött az ICF SUP Világkupa a Lupa-tavon. A férfiaknál és a nőknél is három korosztályban hirdettek győztest. A magyarok közül Rasztotzky Eszter, Zöllner Viktor és Blaskó Dominik is a dobogó tetején ünnepelhetett. Nyílt kategóriában a nőknél az olasz Caterina Stenta, a férfiaknál pedig a balatonfüredi vb-n két aranyérmet szerző új-kaledóniai, Noic Garioud győzött.

Fantasztikus időjárás fogadta péntek reggel a versenyzőket, akik a délelőtt során még szabadon edzhettek a tavon. Délutánra felélénkült a szél, és egy rövid ideig az eső is közbeszólt, de pár perccel 14 óra után így is gond nélkül elrajtolhatott a hosszútávú futam férfi és női mezőnye. 

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

A versenyzőket a partról indították, akik egy rövid sprint után tehették vízre a deszkákat. A táv kilenc kilométer volt, ami a kibójázott pályán három kört jelentett. A nőknél és a férfiaknál is junior, nyílt és masters (40 év felettiek) kategóriában hirdettek győztest.

Elsőként a férfi nyílt kategória legjobbjai értek célba. Az aranyért sokáig nagy csatát vívott egymással az ausztrál Kaelan Lockhart és az új-kaledóniai Noic Garioud, végül jobb hajrájának köszönhetően utóbbi győzött.

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

„Nagyon nehéz verseny van mögöttem. - kezdte a futam után Noic Garioud. - Kaelannel egy kis előnyt alakítottunk ki az első kör után, így a folytatásban együtt jöttünk elől. A tó túlsó oldalán a szél nagyon erős volt, ami nagy kihívás elé állított, de örülök, hogy sikerült a végén győzni. Azt azért remélem, hogy a szélviszonyok kedvezőbbek lesznek a hétvége további részében számomra.” - tette hozzá az új-kaledóniai versenyző, aki a tavalyi balatonfüredi világbajnokságon két aranyérmet is begyűjtött. 

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

A nyílt kategória legjobb magyar versenyzője az ötödik helyen célba érő Kövér Márton lett.

„Mivel ez a verseny nekünk magyaroknak válogató is a vb-re, legjobb tudomásom szerint bebiztosítottam a helyemet a csapatban. Erős volt a szél, a leghosszabb egyenesben balos oldalszél volt, de mindenkinek itt kellett mennie, ez nem lehet kifogás. Kenuval kb. egy bő perccel gyorsabb vagyok kilométerenként, de ezt leszámítva ugyanaz a terhelés." – értékelt a futam után a magyar kajak-kenu sportág örökös bajnoka.

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

A junioroknál megszületett a világkupa első magyar aranyérme. A 17 éves Blaskó Dominik nagy fölénnyel győzött kategóriájában, megelőzve két honfitársát, Pesti Jánost és Szabó Zénót.

"A rajtom nagyon rosszul sikerült. Beragadtam és balra kitoltak a többiek. Utána viszont sikerült gyorsan az élre állnom. Fönt az oldalszél szörnyű volt. Az első körben próbáltam életben maradni, a másodiknál sikerült összekapnom magam, és a harmadikban mindent beleadtam. Az volt bennem, hogy addig megyek amíg meg nem nyerem. Tavaly ugyanitt a Loopa SUP volt életem első versenye a szakágban. Sikerült akkor egy második és egy harmadik helyet elhoznom, és azóta tart ez a szerelem.” – nyilatkozta az aranyérmes.

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

A masters, vagyis a 40 év felettiek versenyében is magyar siker született. Itt Zöllner Viktor ért be elsőként, megelőzve Szabó Gábort és Kolb Tamást. 

„Reggel még úgy gondoltam, hogy nem indulok, mert a kétszáz méterre készültem. De aztán mégis odaálltam, és annyira jól sikerült a rajt, hogy az első körben el tudtam menni az élmezőnnyel, ezért úgy voltam vele, hogy akkor már végig csinálom. Örültem a szeles időnek, mert technikásabbá tette a pályát, szerintem ez a jó a SUP-nak. Egyáltalán nem készültem a hosszútávra, ehhez képest egész jól ment, bár a harmadik körben elfáradtam, mint fagyi a napon.” – értékelt Zöllner Viktor. 

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

A hölgyeknél a nyílt kategóriában Caterina Stenta végzett az első helyen. Az olasz versenyző simán győzött, közel öt és fél percet vert a második helyen célba érő osztrák Susanne Eder-Meyerre.

„Jó volt a rajtom, és a harmadik bójához érve már sikerült előnybe kerülnöm a többiekhez képest, és onnan már nem is néztem vissza. – kezdte a győztes. - A hátszél jó volt, mert hűtött, de amikor szemből fújt alig kaptam levegőt. Tetszik a tó, kiváló a szervezés is, egyedül a tegnap a vihar miatt aggódtam egy kicsit, mert egy sátorban aludtam, de összeségében örülök, hogy itt lehetek.” 

Három magyar arany a Világkupa nyitónapján

Junior korosztályban német siker született, Skadi Langbein mögött azonban két magyar Kocsis Csillag és Pesti Anna állhatott fel a dobogóra. Mastersben viszont megszületett a nap harmadik magyar aranyérme is, amely a tavalyi vb-n is nagyszerűen teljesítő Rasztotzky Eszter nevéhez fűződik.

„Tavaly a világbajnokságon is elmondtam, hogy nagyon jó magyar szurkolók előtt versenyezni. Ezt most egy önismereti tréningnek mondanám, mintsem SUP-ozásnak. Volt egy olyan szakasz, ahol odafelé balos szembeszél volt, visszafelé pedig jobbos hátszél. Ott igazából az volt a lényeg, hogy a deszkán maradjunk. Az elsődleges célom, hogy egy-kettőbe végezzek a magyarok közül, mert nekünk ez a verseny világbajnoki válogató is, és így tervezek a többi távon is.” – nyilatkozta a korábbi világbajnok kajakos. Mögötte Oláh Marianna lett a második, Major Mónika pedig a harmadik.

Három magyar arany a világkupa nyitónapján

A világkupa szombaton a sprintszámokkal folytatódik, amelyben viszont már csak nyílt kategória lesz. Emellett 13 órakor rajtol felfújható deszkások három kilométeres versenye is, amelyre délelőtt a helyszínen még lehet nevezni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók