Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

Csütörtökön megkezdődött Szegeden a II. Felnőtt, U23, Ifjúsági és Para Kajak-Kenu Válogató. Az első napon a felnőtteknél két olimpiai szám volt főszerepben. Női K-1 500 méteren Gazsó Dorka nagy fölénnyel nyert, csakúgy mint férfi K-2 500 méteren a Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás alkotta egység. Kenu egyesben férfi kétszázon Hajdu Jonatán győzelemmel tért vissza hosszú kihagyásából, női ötszázon pedig Kiss Ágnes végzett az első helyen. A nap során további ifjúsági és U23-as finálékat is rendeztek.

A háromnapos szegedi megmérettetés eredményei alapján alakul ki a végleges keret mind a jövőheti Európa Játékokra, mind pedig az U23-as és ifjúsági korosztály nemzetközi versenyeire.

A felnőtteknél női kajak egyesben az első válogatón második helyen végzett Gazsó Alida Dóra most magabiztos pályával győzött. A világbajnok kajakos a táv felétől folyamatosan növelte az előnyét, mögötte nagy csatában edzőtársai, Fojt Sára és Pupp Noémi érkeztek a második és harmadik helyen. A szolnoki válogatón győzedelmeskedő, kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara ezúttal az ötödik helyen zárt. 

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

„Azt éreztem, hogy jó pályát jövök. Nem mondom, hogy életem rajtja volt, de nem is volt olyan rossz. A hátszél nagyon kedvezett nekem, szeretek így versenyezni.

Az első háromba mindenképpen be szerettem volna jönni, 

amiatt pedig különösen boldog vagyok, hogy mindkét válogatón a csapatunkból alakult ki a dobogó. Egyénileg, de egy csapatként csináltuk meg. Holnap páros, szeretnénk Tamival az élen végezni, ott is remélem majd Sárival és Noémivel csaphatunk össze, de elég erős mezőny lesz.” - nyilatkozta Gazsó Dorka.

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

Férfi páros ötszáz méteren a két májusi világkupán is bizonyító Vajda Bence és Szántói Szabó Tamás alkotta páros szintén meggyőző teljesítménnyel győzött. Mögöttük Fodor Bence és Balogh Gergely egysége végzett a második helyen, míg Hidvégi Hunor és Kopasz Bálint duója a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

„Megtudtunk csinálni mindent az elejétől a végéig úgy, ahogy azt megterveztük." - kezdte az értékelést Szántói Szabó Tamás. „Ez már a negyedik közös versenyünk volt, és most azt érzem, hogy 

talán ez volt az eddigi legjobb pályánk, 

de lehetünk még ennél is jobbak. Még barátkozunk a gondolattal, hogy indulhatunk Krakkóban, biztosan nagyon kemény verseny lesz.” – utalt arra Vajda Bence, hogy a páros a jövő heti Európa Játékokon is rajthoz állhat.

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

Hajdu Jonatán hosszú kihagyás után, C-1 200 méteren idei első versenyén állt rajthoz. A táv első felén fantasztikusan eljött a dunaújvárosi versenyző, a végén azonban mindössze három és fél század döntött a javára Koczkás Dáviddal szemben. A harmadik helyen Rumi Gergő végzett. 

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

„Nagyon jó érzés újra versenyezni. Az első száz méterem általában mindig erős, szerencsére jó a rajtom, a második fele pedig a felkészülésem állapotát mutatta. Összesen nagyjából 6-7 hetet tudtam idén készülni a betegségek miatt. Még nem nagyon tudtuk gyorsítani vagy pályákat menni, így elégedett vagyok a teljesítményemmel.” - mondta Hajdu Jonatán, aki a jövő heti Európa Játékokon is rajthoz állhat ebben a számban.

Női C-1 500 méteren Kiss Ágnes már féltávnál egy hajóval vezetett. A 18 éves kenust csak Opavszky Réka tudta valamennyire megközelíteni, de ennél többet nem tudott tenni. A harmadik helyen Csorba Zsófia rúgta be hajóját.

„Minden úgy sikerült a pályán, ahogy szerettem volna. Belülről nagyon szorosnak éreztem, viszont a pályám második felét most erősebbnek éreztem és a végén még tudtam egyet indítani. Szeretnék a nemzetközi mezőnyben is bizonyítani.” - értékelt a győzelem után Kiss Ágnes, aki a 2021-es koppenhágai világbajnokság után, jövő héten Krakkóban ismét felnőtt világversenyen indulhat. És még mindig csak 18 éves.

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

Az U23-as korosztályban két döntőt rendeztek csütörtökön. Női K-4 500 méteren ugyan csak három egység indult, mégis rendkívül izgalmasan alakult a befutó. Végül hét századmásodpercnyi különbséggel a Szellák Szabina, Rugonfalvi-Kiss Janka, Dráviczki Dóra, Csikós Zsóka egység tudott nyerni, kiharcolva ezzel az auronzói korosztályos világbajnokságon való indulást is.

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

„Elég nehezen raktuk össze ezt a négyest, igazából egyszer ültünk össze. Ennek ellenére nagyon összeszedettek voltunk, függetlenül attól, hogy kemény ellenfeleink voltak és csatázni kellett az első helyért. Én nagyon élveztem.” – nyilatkozta Szellák Szabina az eredményhirdetést követően.

Férfi C-1 1000 méteren Kollár Kristóf bizonyult a legjobbnak, mögötte Molnár Csanád és Fodor Nicholas volt a sorrend.

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

Ifjúsági korosztályban hét szám fináléja szerepelt a csütörtöki programban. Kajak négyesben a fiúknál a Samu Péter, Kollek Bálint, Hidvégi Zalán, Tamás Gergő egység, míg a nőknél a Bauer Zita, Tölgyesi Flóra, Horváth Kata, Szegedi Angelina alkotta hajó tudott nyerni.

Női C-1 1000 méteren Matkovics Lili, Sárkány Réka, Győre Panna lett az első három helyezett, a fiúknál Juhász István, Soltész Péter, Mészáros Milán volt a beérkezési sorrend. 

„A rajtom kicsit rosszul sikerült, Soltész Péterrel nagyjából féltávig egy vonalba mentünk. Utána szerencsére a táv második felében le tudtam finiselni. Nagyon örülök, hogy így sikerült, szeretnék a nemzetközi mezőnyben is bizonyítani.”  - mondta Juhász István.

Gazsó Dorka uralta az egyest a második válogatón

A férfi K-2 1000 méteres döntő végén Gazdag Marcell, Mircse Zoltán kettős csapott be elsőként. Női kajak egyes 200 méteren Szulovszky Csenge, Tölgyesi Flóra, Bauer Zita volt az első három sorrendje, C-1 500 méteren pedig Benkucs Kira, Győre Panna és Matkovics Lili állhattak fel a dobogóra.

A délutáni döntők közvetítése, interjúkkal:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók