Mégse

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

Nem sokkal a felnőtt gyorsasági szakág után, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége elfogadta az utánpótlás kajak és kenu válogatott következő szezonra vonatkozó felkészülési programját is. A fiatalok fő versenye 2023-ban is az ifjúsági, U23 világbajnokság lesz, amit ezúttal a nyár közepén, az Európa-bajnokság előtt rendeznek meg, az olaszországi Auronzóban.

Hír

Az eredmények is alátámasztják, hogy a magyar utánpótlás jelenleg világelső a kajak-kenu sportágban. Fiataljaink a belgrádi Európa-bajnokságon 10 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel az éremtáblázat élén végeztek. A java azonban még csak ezután jött, hiszen 2014 után ismét Szegeden rendezték a korosztályos világbajnokságot. A válogatott minden idők legjobb szereplésével örvendeztette meg a Maty-ér közönségét, 21 arany-, 13 ezüst- és 6 bronzérem volt a termés. Arról nem is beszélve, hogy ezután a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyéről 64 érmmel – melyből 29 volt arany – térhetett haza a csapat.

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

 

A szakvezetés célja, hogy az utánpótlás 2023-ban is megtartsa pozícióját a világ közvetlen élvonalában, és az Elnökség keddi ülésén el is fogadta Makrai Csaba és Foltán László utánpótlás szövetségi kapitányok felkészülési tervét a következő szezonra. 

Az utánpótlás főbb versenyei 2023-ban:

 • Május 5-7., Szeged: I. U23 válogató, ifjúsági tájékoztató
 • Május 20-21., Szolnok: I. ifjúsági válogató
 • Május 26-28., Győr: Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
 • Június 15-17., Szeged: II. ifjúsági, U23 válogató
 • Június 23-24., Sukoró: Magyar Kupa
 • Július 6-9., Auronzó: ICF ifjúsági, U23 világbajnokság
 • Július 13-16., Slavonski brod: ECA maraton Európa-bajnokság
 • Július 27-30., Montemor-o-Velho: ECA ifjúsági, U23 Európa-bajnokság
 • Július 27-30., Szeged: Gyermek, kölyök magyar bajnokság
 • Augusztus 3-6., Szeged: Serdülő, ifjúsági, U23 magyar bajnokság, ORV válogató
 • Augusztus 31. – szeptember 3., Vejen Kolding: ICF maraton világbajnokság
 • Szeptember 8-10.: Olimpiai Reménységek Versenye

Ami a felkészülési programot illeti, mindkét szakágban az idén legjobban teljesítők bekerültek a Los Angeles keretbe, amelynek tagjai az eddig elért eredmények alapján jó eséllyel akár már párizsi, de inkább a 2028-as olimpiai csapatban helyet kaphatnak.

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

A szegedi világbajnokságon a 21 magyar aranyból, 15-öt szerzett a kajak szakág. Ezzel sikerült túlszárnyalni az egy évvel korábbi teljesítményt is. Makrai Csaba elmondta, az eredményesség fenntartása több tényezőtől is függ.

„Jövőre is a lehető legjobb csapattal és a lehető legjobb formában szeretnénk részt venni a fő versenyeken. Meg kell várnunk azonban, hogy sikerül a felkészülés és hogy milyen lesz a nemzetközi mezőny. Az ifiknél összesen öt idei világbajnokunk marad a korosztályban, illetve a serdülők közül is sokan már idén bizonyítottak, és

 vannak még tehetséges fiatalok, akiket be lehet építeni.” 

– mondta a szakág utánpótlás szövetségi kapitánya.

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

A vb-re és az Eb-re jövőre is két válogató megnyerésével lehet kijutni, döntetlen esetén pedig szétlövés dönt. Ez alól kivételt képeznek a négyesek, itt a május eleji tájékoztató verseny után Makrai Csaba jelöl ki egy egységet, amelyet a két válogatón ki lehet hívni. Az ORV-re a Magyar Kupa és a serdülő, ifjúsági U23 magyar bajnokság válogat. Mivel a világbajnokság jövőre júliusban lesz, a felkészülés is feszesebb tempóban zajlik.

„A vb időpontja sűríti a felkészülést, mivel nem lesz annyi időnk a csapathajók gyakorlására. Több csapathajós összetartás lesz, illetve ezeken túl is lesznek közös összetartó edzések, hogy megtaláljuk a legjobb négyeseket és párosokat.”

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

A munka már el is kezdődött, Makrai Csaba a Los Angeles keret nagy részével Sevillában készül a héten. A jövő év elején sítábor és még egy melegvízi edzőtábor is szerepel a programban. A serdülő, ifjúsági keret decemberben és januárban is Tatán találkozik, illetve áprilisban Dunavarsányban is lesz egy alapozó edzőtábor.

Kenuban a fejlődést mi sem bizonyítja jobban az, hogy korábban soha nem indult ennyi magyar az ifjúsági, U23 világbajnokságok történetében. A 29 főből álló válogatott 6 arany-, 7 ezüst-, és 5 bronzérmet szerzett, tehát az eredményesség sem maradt el. Foltán László szerint ez komoly üzenet volt a nemzetközi mezőny számára, de nem szabad elkényelmesedni.

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

„Az mindenképpen látszik, hogy elindult egy fejlődés, különösen a hozzáállásban. 

Az egész milliőn látszik, hogy minden edzésen jobbak akarnak lenni. 

Persze mindig van feljebb, de szerintem jól építkezünk. Ráadásul a most serdülőből ifibe feljövő versenyzők előtt is vannak jó példák, akiket kemény munkával és hasonlóan profi hozzáállással követhetnek a jövőben.” – fogalmazott Foltán László.

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

A kenusok kapitánya elmondta az idei női ifjúsági csapat nagyrésze jövőre is marad a korosztályban, csakúgy, mint a fiúknál Juhász István. A csapatba kerüléshez két válogatót kell nyerni, döntetlennél szétlövést rendeznek. A félkészülés csúcsa ebben a szakágban is a Los Angeles keret, amelynek tagjai az összetartások mellett, méréseken is részt vesznek.

„Számukra áprilisig minden hónapban lesznek edzőtáborok, illetve különféle mérések, tesztek. Ezekből lesz egy csomó adatunk, amelyekből aztán tudunk építkezni a jövőben. Az ifjúsági, serdülő keretnek két téli és egy tavaszi edzőtábora lesz, ezeknél igyekeztünk figyelembe venni az iskolai szüneteket is.”