Elrajtolt a 2023-as Pályakezdő Edzői Program

A hétvégén elindult a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által életre hívott Kajak-Kenu Módszertani Központ 2023-as Pályakezdő Edzői Programja. A két nap során a Gyulay Zsolt Regionális Akadémia tagszervezetei mutatkoztak be.

Tavaly nagy sikert aratott a Kajak-Kenu Módszertani Központ Pályakezdő Edzői Programja, 14 fiatal, legfeljebb 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, tehát pályakezdőnek számító edző járta be az országot és szerzett hasznos elméleti és gyakorlati tudást a sportágban dolgozó szakemberektől. 

Március második hétvégéjén ismét útjára indult a program, az első állomáson a Gyulay Zsolt Regionális Akadémia tagszervezeteinek működésével, sajátosságaival ismerkedtek a fiatalok.

Elrajtolt a 2023-as Pályakezdő Edzői Program

Elsőként a KSI SE-vel, ahol Oláh Tamás szakosztályvezető, kiváló kenusedző mutatta be az 1963 májusán alapított, utánpótlás-nevelésre szakosodott egyesületet. Ezt követően Agócs Mihály mesteredző tartott előadást a helyes tanmedence használatról, a téli időszakban használt létesítmény előnyeiről és hátrányairól. A közös ebédet követően az évtizedek óta sikeresen működő Hódy hajógyártó műhelynél tett látogatást a csapat. Hódy Kálmánné megmutatta a hajógyártás folyamatát, szó esett a gyártáshoz használt anyagokról, azok rövid és hosszútávú viselkedéséről, a hajók karbantartásáról, állaguk megóvásáról, valamint a tipikus sérülések javításáról is. 

Elrajtolt a 2023-as Pályakezdő Edzői Program

A délután folyamán Sinkó László, a Göd kajakos szakedzője a Nagy Dunán való evezés lehetőségeiről, sajátosságairól mesélt, ami azért is különösen érdekes, mert a Dunakanyar régióban számos olimpiai bajnok pallérozta tudását. „Simi” emellett a gödi klub működéséről, a társadalmi kapcsolatok fontosságáról, a megfelelő szülő-edző viszony kialakításáról is beszélt az egybegyűlteknek. 

Az esti közös programot követően Gál-Berey Tünde nyitotta a vasárnapot. A Villámfordítás fordítóiroda ügyvezető igazgatója, aki Tiszaújvárosban volt kajakos, a sikeres vállalkozó és a sikeres edzői attitűd között vont párhuzamot. Az egybegyűltek megtudhatták, hogyan lehet jól menedzselni egy vállalkozást, illetve egy jó csapatot, és arról is szó esett, hogy milyen eszközökkel lehet a vállalkozási szemléletet bevinni az egyesületek életébe, hogyan kell törekedni arra, hogy a sporttámogatások mellett is önállóságra készüljön, profitot termeljen egy-egy tagszervezet. 

Babella László mesteredző és Dónusz Éva olimpiai bajnok kajakos egy igazán szórakoztató beszélgetéssel lepte meg az egybegyűlteket, a váciak legendás trénere, valamint az 1992-es barcelonai olimpia női aranynégyesének tagja sok-sok történettel fűszerezett közös beszélgetésre invitálta a programban részvevő fiatalokat.

Elrajtolt a 2023-as Pályakezdő Edzői Program

„Sok-sok kérdés érkezett a fiatal edzőktől, az egyik példának okáért az volt, hogy „Kiből lesz olimpiai bajnok?”. Laci bácsi visszakérdezett: mit gondoltok kiből, mi kell hozzá? A tanulók mindent felsoroltak: akarat, kitartás, jó alkat, erő és állóképesség, de Laci bácsi szerint a legfontosabbat kihagyták. Ez pedig a szerencse” – mondta Dónusz Éva, aki nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Pályakezdő Edzői Programot, hiszen nem csak sikeres, rutinos szakemberektől tanulnak a fiatalok, de megosztják egymással saját tapasztalataikat is. 

„Jó volt megtapasztalni, hogy már most érezhető ezekben a fiatalokban a hivatástudat, hiszen az edzői munka, nem munka, sokkal inkább elköteleződés, életforma és hivatás. 

A programban részvevők érdeklődőek, alázatosak és már most összetartóak, és ez a közös gondolkodás, a kapcsolatok elmélyítése nem csak számukra, de a sportág szempontjából is nagyon hasznos lehet majd a jövőre nézve.”

Az első állomás zárásaként a tavalyi program egyik tanulója, Boros Cintia mutatta be a Váci Karakán Kajak-Kenu Sportegyesületet, a klub lehetőségeit, eszközparkját és edzői hátterét, majd a csapat elautózott Nagymarosra is, ahol egy közel hét évtizede működő kis klub életébe és lehetőségeibe nyerhettek bepillantást a program részvevői. 

Elrajtolt a 2023-as Pályakezdő Edzői Program

„Fiatal, lelkes csapat kezdte meg a programot a hétvégén. A pályakezdő edzők nyitottak, érdeklődőek, ugyanakkor még egy kicsit megilletődöttek, de ahogy haladunk majd a programban, úgy érnek majd igazi edzői csapattá” – tette hozzá Bardóczi Krisztián, a 2023-as PEP program projektvezetője. 

Március 30-i hétvégén folytatódik a program, az edzők a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia tagszervezeteit ismerhetik meg. 

Elrajtolt a 2023-as Pályakezdő Edzői Program

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók