Elkezdődött a visszaszámlálás, jövő héten utánpótlás világbajnokság

Július 5-9. között az olaszországi Auronzóban rendezik meg az ifjúsági és U23 világbajnokságot. A magyar különítmény 60 fős csapattal vág neki az év legnagyobb és legfontosabb utánpótlás versenyének.

Javában zajlanak a ráhangoló edzőtáborok a kajak-kenusoknál. A kajakosok Makrai Csaba, míg a kenusok Foltán László utánpótlás szövetségi kapitányok vezetésével készülnek a jövő heti megmérettetésre.

A kajakosok Dunavarsányban, egy tíz napos edzőtáborban vesznek részt, ahol a legnagyobb hangsúly a csapathajós edzéseken, a hajók beállításán van.

„Most zajlanak az utolsó simítások, a csapathajókat beállítjuk, ilyenkor történnek az utolsó finomítások a verseny előtt. Nagyon fontos, hogy minden ülés, kormány jól álljon, hiszen sok múlhat egy négyes hajó esetében ezeken az apróságokon.”

Elkezdődött a visszaszámlálás, jövő héten utánpótlás világbajnokság

Makrai Csaba 15 ifjúsági és 14 U23 korú versenyzőből álló csapattal készül a világbajnokságra. A korábbi években kiemelkedően teljesítettek a fiatalok a nemzetközi versenyeken, így a kapitány ezúttal is bizakodó.

„Optimista vagyok, úgy érzem, hogy a csapat jól felkészült, jó állapotban vannak a gyerekek. Az edzők is nagyon jól dolgoztak, jól összeálltak a csapathajók, ami már a válogatókon is látszott.” - mondta az utánpótlás szövetségi kapitány.

Elkezdődött a visszaszámlálás, jövő héten utánpótlás világbajnokság

A kenusok is gőzerővel készülnek, ők a szegedi Maty-éren alapoznak a világbajnokságra. Foltán László, kenu utánpótlás kapitány elmondása szerint a versenyzők jó állapotban vannak, sokan azonban az érettségi miatt komoly mentális erőpróbán vannak túl az elmúlt hetekben.

„A tíznapos edzőtábor során a legnagyobb kihívás a csapathajók összeszerelése. A kenu négyesek kialakítása több napos szerelést igényel, míg mindenki megtalálja a helyét kényelmesen.”

Elkezdődött a visszaszámlálás, jövő héten utánpótlás világbajnokság

A világbajnokság időzítése nem a legideálisabb, hiszen nagyon sok versenyző épphogy végzett az érettségivel, ami nagyban megnehezítette a vízi felkészülést.

„A tavalyi teljesítményt várjuk természetesen, de ha már azt megközelítjük, akkor elégedett leszek. Nincs egyszerű dolga a srácoknak, az érettségi időszak mentálisan biztosan megterhelő volt és sokban nehezítette az edzéseket, a felkészülést is. Most érettségizett vagy előrehozott vizsgát tett többek között Juhász István, Matkovics Sára, Lugosi Gergely és Kiss Ágnes is. Lugosi Gergely ráadásul betegséggel is küzdött az elmúlt időszakban, bízunk benne, hogy a versenyig visszanyeri versenyformáját.” - értékelt a kapitány.

A világbajnokságon lesznek triplázók, sőt a kenus Opavszky Réka négy számban is indul az U23-asoknál. Ugyanebben a korosztályban a kajakos Csikós Zsóka és a kenus Kollár Kristóf indulnak három-három versenyszámban. A friss felnőtt Eb-bronzérmes Kiss Ágnes, Juhász István, valamint a kajakos Kollek Bálint is triplázni fog az ifjúságiaknál.

Elkezdődött a visszaszámlálás, jövő héten utánpótlás világbajnokság

A másfél hetes edzőtáborokat követően, jövő hét hétfőn közösen utazik a magyar csapat az olaszországi Auronzóba, ahol szerdától vasárnapig szurkolhatunk majd a fiatal magyar tehetségeknek.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók