Makulátlan négyesek, hat aranyérem az első döntős délelőtt termése

Elérkeztünk az olaszországi ICF ifjúsági, U23 világbajnokság első döntős délelőttjéhez, a program során mind a tizenhat A-döntőben szurkolhattunk a magyar egységeknek. Remekeltek fiataljaink, összesen 6 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérem született a péntek délelőtti finálékban. Kiemelendő, hogy mindkét korosztályban, mind a női mind a férfi kajakosok négyes versenyét a magyar egységek nyerték. Az ifjúságiaknál női C-2 500 méteren megvédte világbajnoki címét a Kiss Ágnes, Molnár Csepke páros, míg a hatodik arany Zagyvai Borka nevéhez fűződik U23 C-1 1000 méteren.

Ettől jobb kezdést nem is kívánhattunk volna! Az auronzói korosztályos világbajnokságon a magyar csapat kiváló teljesítménnyel, már az első döntős napon 13 érmet szerzett. A déli órákban tartott eredményhirdetések során összesen hatszor csendült fel a magyar himnusz, ebből öt alkalommal olimpiai számban aratott sikernek örülhettünk. 

Négyeseink egyenesen taroltak, hiszen mind az ifjúsági, mind az U23-as korosztályban férfi és női vonalon is a mi egységeink diadalmaskodtak. Címvédés született ifjúsági női C-2 500 méteren, Szeged után, Auronzóban is szenzációs versenyzéssel lett aranyérmes a Kiss Ágnes, Molnár Csepke alkotta kenu páros. A nap hatodik aranyérmét Zagyvai Borka szerezte. A váci kenus elsőéves U23-asként győzött a női kenusok egyik legkeményebb számában, C-1 1000 méteren. 

A délelőtt során további hét dobogós helynek is örülhettünk az ifjúságiaknál Juhász István és Sárkány Réka C-1 1000 méteren, a Szegi Zsombor, Soltész Péter páros pedig C-2 1000 méteren lett második. U23-ban az Opavszky Réka, Gönczöl Laura egység is ezüstérmes lett.

A magyar küldöttség első érmét az U23-as Fodor Nicholas, Horváth Márton páros szerezte, C-2 1000 méteren a harmadik helyen értek célba. Ugyancsak bronzérmes lett U23 K-2 1000 méteren a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egység, valamint ifjúsági korosztályban a serdülőkorú Gazdag Marcell, Mircse Zoltán kettős.

Makulátlan négyesek, hat aranyérem az első döntős délelőtt termése

Délelőtti tudósításunk itt olvasható (hamarosan nyilatkozatokkal):

Szulovszky Csenge ötödik lett ifjúsági K-1 200 méteren!

A délelőtt első döntős eredménye női K-1 200 méteren született, ahol Szulovszky Csenge az ötödik helyen csapott célba.

Makulátlan négyesek, hat aranyérem az első döntős délelőtt termése

Kiskó Réka negyedik U23 K-1 200 méteren!

A sprinttávnál megszokott szoros beérkezést láthattunk, Kiskó Réka épphogy lemaradt a dobogó legalsó fokáról, K-1 200 méteren negyedikként zárt.

Makulátlan négyesek, hat aranyérem az első döntős délelőtt termése

 

Fodor Nicholas és Horváth Márton megszerezte a magyar csapat első érmét!

Az U23-as korosztályban, C-2 1000 méteren bronzérmet szerzett a Fodor Nicholas, Horváth Márton alkotta duó a spanyol és az ukrán egység mögött, így ők szerezték a magyar csapat első érmét az auronzói korosztályos világbajnokságon.

"Iszonyatosan kemény volt, párosba idén még nem fáradtam el ennyire se edzésen, se versenyen. Világbajnoki döntőhöz méltó volt a verseny, elindult a mezőny az első 250 méteren, nehéz volt tartani velük a lépést."  - mondta Horváth Márton.

"Az ukrán és a spanyol egységre figyeltem, hogy ne húzzák alánk a vizet. A rajtba nagyon kilógott a lábam a hajóból, és Marci kihúzta a cipőt, nem volt túl jó, kicsit szoros volt." - egészítette ki Fodor Nicholas.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Sárkány Réka ezüstérmes ifjúsági C-1 1000 méteren!

A bronzérem után nem kellett sokat várni a következő medáliára, ezúttal Sárkány Réka az ifjúságiaknál remekelt C-1 1000 méteren, a kazah címvédő mögött  a második helyen érkezett be. Réka a válogatón néhány hete szétlövésben harcolta ki az indulást, a mostani döntő után is hasonló boldogsággal szállt ki a hajóból.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

"Örülök nagyon, de nem vagyok teljesen elégedet, szerettem volna megnyerni, ma ez nem az én pályám volt. Megpróbáltam mindent, nem eveztem ki magam az előfutamban, igazából úgy voltam vele, hogy bármelyik dobogós helynek örülni fogok." - nyilatkozta Sárkány Réka.

Juhász István is megszerezte első érmét!

Az ifjúságiak C-1 1000 méteren mezőnyében Juhász István állt rajthoz. Az Atomerőmű SE kenusa féltávnál még vezetett, ám a folytatást jobban bírta olasz riválisa, míg Pisti a második helyen ért célba.

"Nagyon örülök az ezüstéremnek, de nagyon kemény futam volt. Próbáltam kizárni őket, viszont nem nagyon sikerült. A párosnál nagy reményeim és céljaim vannak, szeretném a tavalyit megismételni." - mondta Juhász István.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Bronzérmes a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás alkotta páros K-2 1000 méteren!

Újabb bronzérem született az U23-asoknál. A K-2 1000 méteren címvédő duónk, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás idén már a negyedik nemzetközi versenyén áll rajthoz Auronzóban, ráadásul idei felkészülésüket az ötszáz méterre végezték. Az egység így is remek versenyt futott a hosszabbik távon, bár a német és az olasz egységek ezúttal jobbnak bizonyultak, a fiúk így is felállhattak a dobogó harmadik fokára.

"A mezőny erősebb volt, mint a tavaly. A felkésztésünk most idén egy kicsit az ötszáz felé hajazott, nem nagyon tudtunk ezret menni, de alapvetően nem volt rossz." - kezdte Vajda Bence.

"Hosszú, fájdalmas pálya volt. Ez egy hosszabb, technikásabb fáradtság, sokkal másabb mint az 500. Nagy utazóval próbáltunk menni, most úgy tűnik a spanyolok és a németek jobb utazót tudtak felvenni." - tette hozzá Szántói-Szabó Tamás.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Megszereztük ez első aranyérmet!

Végre megvan az első arany! A Samu Péter, Kollek Bálint, Hidvégi Zalán és Tamás Gergő alkotta kajak négyes egységünk szerezte a magyar csapat első aranyérmét ifjúsági K-4 500 méteren. A fiúk kicsivel már fél távnál is az élen haladtak a második 250 méteren pedig szépen le is rázták a riválisokat, nagyjából egy hajónyi különbséggel előzték meg a második cseh négyest.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

"A rajtunk az sose volt olyan jó edzéseken se, viszont a második 250 méterünk akkor is nagyon erős volt, szerencsére ez most is kifizetődött." - értékelt Kollek Bálint.

"Jó volt ennek a négyesnek a tagja lenni, nagyon jó a csapatszellem, sokat gyakoroltunk. Nagyon akartuk ezt a vb címet és ez meg is mutatkozott a pályán." - mondta Hidvégi Zalán.

A délelőtt harmadik ezüstérmét szerezte Opavszky Réka és Gönczöl Laura!

U23 C-2 500 méteren egyedül a nyolcas pályán moldáv egység bizonyult jobbnak az Opavszky Réka, Gönczöl Laura alkotta kenu kettesnél, így a lányok összetérdelése ezüstérmet eredményezett az olaszországi világbajnokságon. A Pacs-Pacs SE kiválóságai helyet cseréltek a hajóban, ezúttal Opavszky térdelt elő és bár nem sok hiányzott így sem az aranyhoz, a lányok is elégedetten konstatálták az eredményt.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

"Teljes mértékben elégedett vagyok, szerintem kihajtottuk magunkat maximálisan, elégedettek vagyunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hat évente cserélünk, de jót tett nekünk a frissítés. Ezen a számon volt a fókusz, hiszen a páros olimpiai szám. Így mostmár fellélegezve megyek neki a többinek." - mondta Opavszky Réka.

"Nagyon jó volt belülről a pálya, rég mentünk már együtt nemzetközi versenyen a korosztályunkban együtt. Ez a felállás még egy kicsit új, hogy Réka van elől, de idővel szerintem ez is jobb lesz." - nyilatkozta Gönczöl Laura.

Újabb aranyérem a kajak négyeseknél!

Az ifjúsági korosztály női négyese is első helyen csapott a célba, a Bauer Zita, Tölgyesi Flóra, Horváth Kata, Szegedi Angelina alkotta hajó több, mint két másodperccel volt jobb a teljes mezőnynél. A lányok már féltávnál is az élen álltak, és a végére sem volt kérdés a győzelmük.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

"Rengeteg munka van ebben a négyesben, az edzőknek is nagyon köszönhetjük és magunknak is." - mondta Horváth Kata.

"Jó volt hátul ülni, kicsit magasabb volt a csapás, mint tavaly. Erősen bizakodtam az előfutam után, hogy egyértelmű lesz és szerencsére így is volt." - egészítette ki Szegedi Angelina.

Címvédés ifjúsági női C-2 500 méteren!

Amiért jöttek az teljesítették! Kiss Ágnes és Molnár Csepke megvédték világbajnoki címüket,  a lányok C-2 500 méteren Szeged után, Auronzóban is aranyérmesek az ifjúsági korosztályban, fölényesen nyerték a finálét, több, mint három és fél másodpercet verve a második helyezett németekre.

"Nagyon sokat edzettünk rá és készültünk, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk." - kezdte Molnár Csepke.

"Azért tudtuk, hogy a végén erősebbek leszünk náluk. Számítottunk rá, hogy az elején szoros lesz, de bennünk még a végén is volt annyi, hogy tudtunk indulni." - tette hozzá Kiss Ágnes.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Aranyérmes az U23-as női kajak négyesünk is!

Már az első méterek után magához ragadta a vezetést a magyar hajó. A Szellák Szabina, Rugonfalvi-Kiss Janka, Dráviczki Dóra és Csikós Zsóka összeállítású négyes a hajrában elsősorban a németekkel volt harcban az aranyért U23 K-4 500 méteren, de az arany itt is a mieink nyakába került.

"Szerintem is nagy verseny volt, bár én nagyon elkötöttem a végére. Én nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült, nagyon sok meló volt ebben." - nyilatkozta Dráviczki Dóra.

"Nekem nagyon kellett arra figyelnem, hogy Szabinát pontosan lekövessem, mert én hajlamos voltam arra, hogy többet akartam beletenni, mint ami kellett. Erre a versenyre viszont jól össze tudtam rakni, aminek nagyon örülök." - értékelt Rugonfalvi-Kiss Janka.

"Nagyon örülök, hogy három számot tudok menni itt, és hogy a négyessel kezdhettünk. Sokat dolgoztunk érte csapatként, a Szabina pedig üzeni, hogy mindenkire nagyon büszke." - egészítette ki a lányokat Csikós Zsóka.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Megvan a ötödik arany is, ismét egy magyar négyes!

Néhány perccel a lányok után az U23-as férfi kajak négyes is rajthoz állt és folytatták is a sormintát! Az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő, és Tamási Zsombor alkotta hajó nagyjából az utolsó ötven méteren került riválisai elé és nyerte meg nagy csatában a döntőt. Ezzel elmondhatjuk, hogy az összes kajak négyesünk világbajnok lett Aurónzóban.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

„Próbálom felidézni, de nem sok mindenre emlékszem 450 métertől, nagyon elkötöttünk a végére. hideg azért a víz és más a levegő, de szerencsére mi bírtuk jobban most a többieknél.” - értékelt Szendy Maximilián.

„Érzésre nagyon jó volt, de kb 200 méternél, a hopp után nem érzékeltem semmit. A válogató óta edzettünk együtt, megtaláltuk az utazó iramot. Szerintem ez most hibátlan volt.” - tette hozzá Tamási Zsombor.

"Nagyon örülök, a rajttól elkezdve mindent úgy csináltunk, ahogy elterveztük. A közepe, a vége is szerintem hibátlan pálya volt." - egészítette ki Keller Gergő.

 

Szegi Zsombor és Soltész Péter ezüstérmes ifjúsági C-2 1000 méteren!

A fiúk a táv nagy részében vezettek, azonban az ukránok többször is támadást indítottak, amit az utolsó kivételével a mieink vissza is tudtak verni. A végső hajrájukat viszont nem sikerült, így a Szegi Zsombor, Soltész Péter alkotta kenu páros másodikként rúgta be hajóját.

"Meg vagyunk elégedve, maxos pályát tudtunk jönni. Az elején el tudtunk lépni, de az az utolsó kétszáz méter hiányzott, ami a lényeg volt. Nem sikerült őket most megfogni, legközelebb reméljük sikerül." - nyilatkozta Szegi Zsombor.

"Figyeltünk az ukránokra, finiseltünk is erősen, de sajnos az utolsó méterekre újra becsúsztak elénk. Egy év alatt át tudtunk maratomról síkvízre, elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel." - mondta Soltész Péter.

Az auronzói világbajnokság első döntős napja - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Bronzérem ifjúsági K-2 1000 méteren!

Gazdag Marcell és Mircse Zoltán Iván ugyan féltávnál még vezetett. A táv második felét sajnos az olasz és a német egység is jobban bírta, így a két serdülő korú versenyző a dobogó harmadik fokára állhat fel ifjúsági K-2 1000 méteren, ami már csak életkoruknál fogva is dicséretes teljesítmény.

Makulátlan négyesek, öt aranyérem az első döntős délelőtt termése

"Szerintem ki hoztuk magunkból a maximumot, úgyhogy nem lehet bennünk semmilyen tüske. nem jól jött ki sajnos nekünk ez a hátszél, de még nagyon fiatalok vagyunk és előttünk ez a verseny jövőre és azután is." - mondta a futam után Mircse Zoltán.

Fölényes győzelem U23 női C-1 1000 méteren!

Zagyvai Borka féltávnál átvette a vezetést a kenu egyes ezer méteres döntőjében, majd a táv végéig folyamatosan tudta növelni előnyét. Több, mint 5 másodperccel ért be riválisai előtt, ezzel megszerezte a magyar csapat hatodik aranyérmét. 

"Nagyon kemény volt, elrontottam a rajtot és be is ragadtam az elején. Általában az utazóval vissza tudom hozni magam, és jobban tudok jönni, egész jó lett a vége. Egy fantasztikus érzés, hogy itt lehetek első éves U23-asként." - nyilatkozta Zagyvai Borka. 

Makulátlan négyesek, hat aranyérem az első döntős délelőtt termése

Kollár Kristóf negyedik U23 férfi C-1 1000 méteren!

Az első döntős délelőtt utolsó szereplője Kollár Kristóf volt, aki sokáig küzdött a dobogós helyért, azonban végül a német hajó megelőzte, így lecsúszott a dobogóról, negyedikként zárt C-1 1000 méteren.

Makulátlan négyesek, hat aranyérem az első döntős délelőtt termése

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók