A saját útját járja Kolozsvári Brúnó

Szinte beleszületett a kajak-kenuba, hiszen édesapját és édesanyját is erős kötelék fűzi a sportághoz. A 17 éves Kolozsvári Brúnó, bár a sport más területein is próbálkozott, végül mégis a lapát és a hajó mellett döntött. Kolozsvári Gábor és Csay Renáta fia tavaly ifjúsági maraton világbajnok lett, de a gyorsasági szakágban is szeretne sikeres lenni. Tavalyi eredményeire Győrben is felfigyeltek, a közelmúltban rangos elismerésben is részesült.

„Nagyon meglepett, hogy engem választottak meg Győrben a tavalyi év felfedezettjének. Igazából azt sem tudtam eddig, hogy létezik ez a díj, de örültem neki, és megtisztelő számomra.” – beszélt Kolozsvári Brúnó, akinek tavalyi eredményeit a győri Sportcsillagok Gáláján díjazták. A 17 éves kajakos 2021-ben első éves ifiként síkvízen és maratonon is versenyzett. Utóbbi szakágban a korosztályos világ-, és Európa-bajnokságon párosban arany-, egyesben pedig ezüstérmes lett.

„Tavaly volt az első évem az ifik között, számítottam rá, hogy nehéz dolgom lesz síkvízen. Az első válogató után láttuk az edzőmmel, hogy maratonon érdemesebb lenne próbálkozni, így a szezon második felében már erre fókuszáltam. A legbüszkébb az egyesben elért világbajnoki ezüstérmemre vagyok, az volt ugyanis az eddigi legkeményebb versenyem.”

A saját útját járja Kolozsvári Brúnó

Sokan tudják, hogy a fiatal győri sportoló beleszületett a sportágba. Édesapja Kolozsvári Gábor maraton világbajnok kenus, édesanyja Csay Renáta pedig 20-szoros maraton világbajnok, a szakág történetének legeredményesebb versenyzője. Bár Brúnó számára ma már egyértelmű, melyik sportágban szeretne eredményes lenni, nem volt ez mindig így.

„Az elején nem is szerettem volna kajakozni. Sok sportágat kipróbáltam, fociztam, dzsúdóztam, és nagyon sokáig - a kajakozással párhuzamosan - úsztam is. 

Anyu sokszor vitt magával versenyekre, például négyéves koromban Ausztráliába is,

bár én arra nem emlékszem. Azt hiszem kilenc éves lehettem, amikor egy nyári táborban először hajóba ültem, és akkor megtetszett.”

A saját útját járja Kolozsvári Brúnó

Mára pedig már ő is a Németh Balázs-féle „győri iskola” tagja. Bár a családban mindenki – húga, Lili is – szorosan kötődik a sportághoz, Brúnó igyekszik a saját útját járni.

„Nincs rajtam nyomás a szüleim korábbi eredményei miatt, egyébként is igyekeznek levenni ezt a terhet a vállamról. Otthon időnként átbeszéljük, hogy mi történt egy edzésen, vagy egy versenyen, de nem agyalunk rajta túl sokat.

Nem akarnak túlzottan beleszólni a munkámba,

hagyják, hogy Balázs utasításai szerint dolgozzak.” – mondta a Graboplast Győri Vízisport Egyesület versenyzője.

A saját útját járja Kolozsvári Brúnó

A fiatal kajakos 2022-ben is elsősorban a gyorsasági szakágra fókuszál, úgy érzi sokat lépett előre. Szeretne ott lenni a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon, de azért a maratont sem hanyagolná el.

„Síkvízen ezer és ötezer egyesben is sok versenyen szeretnék indulni, illetve örülnék egy párosnak is. Úgy érzem, sokat erősödtem, egy kisebb sérüléstől eltekintve a felkészülésem is jól alakult eddig. Mivel a maraton Eb ütközik a síkvízi válogatóval, így az előbbit biztos kihagyom, de a világbajnokságra ki szeretnék jutni. Hamarosan Dél-Afrikába megyek melegvízi edzőtáborba, az első versenyem idén pedig minden bizonnyal a Világjátékok válogatója lesz.” – tette hozzá Kolozsvári Brúnó.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók