Mégse

22 év után Európa-bajnokság lesz Szegeden

Az ECA (Európai Kajak-Kenu Szövetség) bizottsági ülésén eldőlt, 2024-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági szakág Európa-bajnokságát. A döntést követően Kárai Péter, az MKKSZ alelnöke és az ECA vezető testületének tagja elmondta, több indok is alátámasztotta, hogy a mára már a sportág szentélyének számító, Maty éri pályára esett a választás.

Hír

Hihetetlennek tűnik, de igaz. Magyarország eddig csupán egyszer, 2002-ben rendezett felnőtt gyorsasági Európa-bajnokságot. Az akkori kontinensviadalnak is épp Szeged adott otthont, küldöttségünk pedig 10 arany, 7 ezüst és 2 bronzéremmel zárt a Tisza-partján. Azóta ugyan 2008-ban még rendeztünk egy utánpótlás EB-t is, de 3 év múlva – a párizsi olimpia évében – ismét a Maty éren gyűlhet össze az európai elit.

„Az elmúlt években számos nagy eseményt rendezett Magyarország és Szeged, de azok mind a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyek voltak. – mondta Kárai Péter, az MKKSZ alelnöke és az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) vezető testületének tagja. -  Rendeztünk világbajnokságot 2011-ben és 2019-ben, és több világkupát is. Jövőre az ifi és U23-as világbajnokság szintén Szegeden lesz. Ezek mind az ICF eseményei, 

22 év után Európa-bajnokság lesz Szegeden

 

az ECA égisze alá tartozó rendezvény viszont régóta nem volt nálunk. Ezért is jött az ötlet, hogy megpályázzuk a 2024-es Európa-bajnokságot, és örömmel mondhatom, hogy el is nyertük a rendezés jogát.”

Szeged mellett, a lengyelországi Poznan, a bolgár Plovdiv és a csehországi Racice városa pályázott még az esemény megrendezésére. Kárai Péter nem titkolta, a bizottság tagjaként ő is sokakkal egyeztetett a döntés előtt, de ami számára nagyobb öröm, hogy az ECA technikai delegáltja, - akinek a javaslatát mindig meghallgatják a döntés előtt - Jovana Stanojevic is egyértelműen Szegedet jelölte meg ideális helyszínnek, 4 ok miatt:

„Jovana azt mondta, hogy Szeged már régen rendezett európai eseményt, ellentétben a többi jelölttel. Emellett 

a szegedi pálya egyszerűen fantasztikus, valamint ami nagyon fontos, hogy itt a televíziós közvetítés is világszínvonalú. 

Végül, mivel 2024 az olimpia éve és Magyarországon hatalmas népszerűsége van a sportágnak, miért ne használjuk ezt ki és vigyük oda az EB-t, ahol a legnagyobb a közönség.” 

22 év után Európa-bajnokság lesz Szegeden

 

Kárai Péter hozzátette a következő három Európa-bajnokság mindegyike igazán különlegesnek ígérkezik az ECA számára.

„2022-ben Münchenben, debütál a sportág multisport Eb-n. 2023-ban Krakkóban az Európa Játékok keretein belül lesz a kontinensviadal. 2024-ben pedig a sportág szentélyébe, Szegedre is visszatérünk.” 

A pályázatban eredetileg május 23-26 szerepel lebonyolítási dátumként, de ez még változhat. Az viszont biztos, hogy a következő években is fontos helyszíne lesz Magyarország a sportágnak, hiszen ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Eb mellett 2023-ban világkupát, 2025-ben pedig maraton világbajnokságot rendezünk.