Visszatért Kozák Danuta, Csipes Tamarával győzött párosban

Három olimpiai számban rendeztek döntőt május elsején, ebédidőben a szolnoki válogató második napján. Női K-2 500 méteren a legnagyobb figyelem az idei versenyszezonban visszatérő Kozák Danutára szegeződött, aki Csipes Tamarával ült össze. A páros magabiztosan nyerte a döntőt, jövő héten a még hiányzó két női kajakos kvótáért a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese alkotta egység szállhat harcba. Meglepetés született azonban ugyanebben a számban a férfiaknál: Kurucz Levente és Opavszky Márk egy nagyon erős mezőnyben szerezte meg az első helyet. A férfi C-2 500 méteren az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán duó rajt-cél győzelmet aratott.

Magabiztos győzelemmel rajtolt az előfutamban a Kozák Danuta, Csipes Tamara párosa K-2 500 méteren, majd formájukat a döntőre is át tudták menteni. Danután egyáltalán nem látszott, hogy az elmúlt két szezonban nem versenyzett, Tamarával tökéletes összhangban a nyolcas pályáról rajtolva nyerték meg a finálét. A második helyen Gazsó Alida Dóra és Fojt Sára egysége ért be, de mivel az előbb említett két páros közül volt egy-egy olyan tag, aki már szerzett olimpiai indulási jogot, így a harmadik helyezett Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese párosa indulhat jövő héten a szegedi pótkvalifikációs versenyen, hogy megszerezze a még hiányzó két női kajakos kvótát.

„Az első előfutam után mondtam Taminak, hogy utoljára talán vele mentem élesben. Az előfutam nem volt jó érzés, de a döntő jó volt. Főleg úgy, hogy nem is mentünk éles pályát együtt” – nyilatkozta a döntő után az M4 Sportnak a visszatérő Kozák Danuta. - „Két edzésünk volt együtt, de ezt szeretnénk még összerakni és jobbá tenni.”

„Mondjuk ki, a sportba azért öregek vagyunk, a nyugdíjas korosztály. Nekünk az az elsődleges kérdés, van e még keresnivalónk a fiatalok között. Az, hogy mi becsülettel felkészülünk, nem kérdés. Ahogyan az sem, hogy jól tudunk kajakozni együtt. Remélem ez mindenkit meggyőzött, mert sokakban volt kérdés. Remélem, már nincs” – emelte ki az egység másik kiválósága, Csipes Tamara.

Már előfutamok alapján lehetett sejteni, hogy lehet meglepetés a férfi K-2 500 méter döntőjében és a gyanú végül beigazolódott: a Kurucz Levente, Opavszky Márk egység nagyot rajtolva rögtön az élre át, és onnan már nem is néztek hátra, fantasztikus versenyzéssel győztek. Mögöttük másodikként a Nádas Bence, Tótka Sándor duó végzett, így ez a két egység harcolta ki a jövő heti világkupán való szereplést. A dobogó harmadik fokára Noé Zsombor és Varga Ádám állhatott fel.

"Nyilván nem szándékosan de ki-, kinéztem a szemem sarkából, hogy nagyon jól elkaptuk a rajtot - emelte ki Kurucz Levente. - Csak azon kaptam magam, hogy az utolsó kétszáz, majd száz méteren is maradt még bennünk és végig tudtuk nyomni."

Opavszky Márk elmondása szerint a világkupáig még arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy még egységesebbek legyenek a hajóban és ne csak megtartani, hanem erősíteni tudják a jelenlegi formájukat.

A kora délután harmadik felnőtt döntőjében, férfi C-2 500 méteren az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros bizonyult a legjobbnak, óriási fölénnyel, több mint egy hajónyi előnnyel győztek a Fejes Dániel, Kollár Kristóf duó előtt. A dobogó legalsó fokára a fiatal Molnár Csanád, Juhász István kettőse állhatott fel, míg nagy meglepetésre a kvótát tavaly megszerző Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettős csak a negyedik helyen zárt.

A páros elmondta, hogy az előfutamban kialakított előnyük még nem vetítte előre azt, hogy a döntőben is ilyen jól fognak teljesíteni. Adolf Balázs kiemelte: "az előfutamot bemelegítésősre vettük miután jól sikerült a rajt, Dzsonival is azt beszéltük, hogy maradt bennünk tartalék". Akkora tartalék maradt az egységben, hogy végül könnyű győzelmet arathattak a döntőben.

"A felkészülésünk jól sikerült, de még van mit csiszolnunk. Nem volt negatív tapasztalat egyikünkben sem és reméljük ez a lendület sokáig kitart" - zárta értékelését Jonatán.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók