Samu Péter és Hidvégi Zalán világbajnoki címüket megvédve aranyozták be a szombat délelőttöt

Az ifjúsági kajak páros győzelme mellett négy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok szombat délelőtt a plovdivi ifjúsági, U23 világbajnokságon. A dobogó második fokára állhatott mindkét női kenu négyesünk, és ezüstérmes lett ifjúsági K-1 200 méteren Tölgyesi Flóra, valamint U23 K-2 500 méteren a Kurucz Levente, Opavszky Márk duó. Ifjúsági C-1 1000 méteren gyányi Milán nagy hajrával végzett a harmadik helyen.

Ifjúsági korosztály:

Rögtön éremmel kezdtük ezt a napot is, méghozzá Gyányi Milán révén! A szegedi kenus tegnap még az ötszázas négyes tagjaként lett világbajnok, ma délelőtt pedig ezer egyesben lett bronzérmes. Gyányi az egyes pályáról rajtolt a táv nagy részében a harmadik-ötödik helyen, végül óriási hajrával odaért a dobogó legalsó fokára. Nem érdemtelenül jött a lelátóról a „bravó Milán”.

"Nagyon sokat jelent nekem ez az érem! - mondta az eredményhirdetést követően a szegedi kenus. - Úgy álltam oda, hogy ha dobogóra kerülök, akkor már nagyon örülök. Nagyon nehéz és nagyon erős a mezőny idén. A brazil és a kínai srác is nagyon jó, ugyanakkor én a középfutamba harmadik lettem, ezért is nagyon örülök most."

Női kenu négyesünk is dobogóra állhatott, miután a Matkovics Vanda, Paragi Petra, Kis-Batka Iringó, Molnár Csepke összeállítású egység a második helyen ért célba. Ebben a számban csak döntőt rendeztek, a mieink a nyolcas pályáról rajtoltak, és fél távnál a harmadik helyen haladtak. Az alattuk lévő pályán a kínaiak kiemelkedtek a mezőnyből, de húzták magukkal a mieinket is, akik az ukránokat megelőzve jöttek be az ezüstérmes helyre.

"Nagyon jó volt belülről, szerintem ez volt az eddigi legjobb pályánk, szóval nagyon örölünk ennek az eredménynek." - kezdte Matkovics Vanda.

"Nem tudtam igazából kifelé nézegetni, csak a kínaiakat láttam előttünk és szerintem ez egy nagyon jó húzóerő volt." - tette hozzá Kis-Batka Iringó.

Női K-2 500 méteren a középső pályáról rajtoló Debreczeni Lora, Szegedi Angelina kettős 250 méternél a harmadik helyen haladt, a folytatásban azonban nem sikerült kellőképpen növelni a tempót, végül az ötödik helyen értek célba.

A négyessel pénteken már egy aranyérmet szerző Gazdag Marcell K-1 500 méteren ezúttal az ötödik helyen zárt. A fiatal kajakos féltávnál még vezetett, a táv végén esett vissza a középmezőnybe.

Fantasztikus versenyzéssel megvédte világbajnoki címét a férfi K-2 500 méteren Samu Péter és Hidvégi Zalán. Az egység tavaly Auronzóban is győzni tudott és Plovdivban is már az elő-és középfutamban látszott, hogy mindent adott az újabb sikerhez. A páros gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, senki nem jelentett rájuk komoly veszélyt, simán szerezték meg a nap első magyar aranyérmét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Zalánék még nem vehették át medáljaikat, ugyanis a negyedik helyen végző török páros óvást nyújtott be, ám ez nincs hatással a magyar páros eredményére, így gratulálhatunk a fiúknak!

Női K-1 200 méteren Tölgyesi Flóra szoros befutót követően gyarapította a magyar ezüstök számát. A Honvéd tehetsége tegnap a négyessel győzelmet ünnepelhetett, ezúttal csak a független színekben induló Maryia Misiuchenka volt gyorsabb nála.

"Nagyon szoros volt, de éreztem a célbaéréskor, hogy ez most nem az enyém. Kicsit csalódott vagyok, hogy ilyen kicsin múlott, de építkezek ebből is. A tegnapi négyes igazából nem befolyásolta a mai napomat, kicsit felabadultam voltam, de külön tudtam választani. - mondta Tölgyesi Flóra, aki összesen három ifjúsági világbajnoki címmel lép fel jövőre az U23-asokhoz. - Nagyon jó emlékeim vannak az elmúlt évekből, örülök, hogy ezekből fogok tudni meríteni. Nyilván az U23 egy másik szint, de remélem meg fogom tudni ugrani."

Harcban volt az éremért a Marenec-Dózsa Zsombor, Győre Panna alkotta ötszázas mix kenu páros is, végül a független, kínai, üzbég egységek mögött a negyedik helyen fejezték be a döntőt.

U23-as korosztály:

Szoros befutó végén a dobogó második fokára állhatott fel a női kenu négyes. Ebben a számban az ifjúságiakhoz hasonlóan nem rendeztek előfutamot, ennek remek összhangban lapátolt az Opavszky Réka, Horányi Dóra, Zagyvai Borka, Csorba Zsófia alkotta egység. A legnagyobb ellenfél kínai és a kanadai négyes volt. Sokáig a magyar hajó vezetett, az utolsó néhány méter azonban a kínaikanak jött ki jobban, de a világbajnoki második hely is nagyszerű eredmény.

"Picit talán jobban izgultam, mert jó a döntő előtt egy előfutamot menni. De Szegeden gyakoroltunk, szerintem jó pályát tudtunk jönni és nagyon büszke vagyok a lányokra." - fogalmazott Horányi Dóra.

"Abszolút csapatmunka volt, nagyon jó összhangban voltunk végig. Borka nagyon sokat tudott segíteni nekem közben, úgyhogy tényleg jól összekovácsolódtunk idén, ez egy remek pálya volt." - tette hozzá Csorba Zsófia.

Férfi K-2 500 méteren szintén ezüstérmes lett a Kurucz Levente, Opavszky Márk páros. Az idén a felnőtt nemzetközi mezőnybe is berobbanó magyar egység a kezdeti nehézségek után, a döntőre nagyon jól összerakta magát a hármas pályáról indulva, a németekkel voltak harcban a győzelemért és végül csupán egy tized döntött a Tillmann Sommer, Linus Bange duó javára.

"Nyerni szerettünk volna és csak egy kicsivel maradtunk le, szóval nem teljes a boldogság. - kezdte Opavszky Márk. - Sikeres évünk van, nagyon sok és nagyon jó pályákat tudtunk jönni. Ezzel megkoronázhattuk volna a szezont, ez most egy tizeden múlott."

"Egész jó pályát jöttünk, igaz a hármasra jöttek be a hullámok, ami zavaró volt. Az utazónkban volt egy kis visszaesés emiatt. Valószínűleg ez is közrejátszott, de ezen a hullámzó pályán kihoztuk magunkból a maximumot. Láttam a végén, hogy nagyon jövünk fel a németekre, egy tizeden múlott az arany, ez most így sikerült." - nyilatkozta Kurucz Levente.

Ugyanebben a számban a hölgyeknél negyedik lett a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese egység. Az ausztrál és a szlovák hajó kiemelkedett a mezőnyből, a mieink a németekkel és a csehekkel üldözték a kínaiakat a harmadik helyért. Csikósék végül épphogy lecsúsztak a dobogóról.

Férfi C-1 1000 méteren Kollár Kristóf remek hajrájának is köszönhetően az ötödik helyen zárt csakúgy, mint Rugonfalvi-Kiss Janka U23 K-1 200 méteren. Férfi K-1 500 méteren Hidvégi Hunor a B-döntőben szerepelt volna, ám nem érezte jól magát, ezért egyeztetve a szakmai stábbal végül nem állt rajthoz.

A szombati döntők után Magyarország 6 arany-,10 ezüst- és 4 bronzérmnél tart Plovdivban. Délután az utolsó középfutamokat rendezik, vasárnap pedig döntőkel zárul a korosztályos világbajnokság.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók