Remek kezdés Üzbegisztánban

Magyar szempontból kiválóan alakult a Szamarkandban zajló nem olimpiai számos világbajnokság nyitónapjának délelőttje. Öt számban rendeztek előfutamokat, egyesben Kőhalmi Emese és Bragato Giada. párosban pedig a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kettős és az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó is döntős, mix K-2 500 méteren azonban a Kurucz Levente, Rendessy Eszter egységnek a középfutam jelentette a végállomást.

Ezer méteres előfutamokkal indult az első nem olimpiai számos világbajnokság Üzbegisztánban. A programot a női kajak egyesek előcsatározásai indították, rögtön az első futamban Kőhalmi Emesével. Az egyenes ági döntőhöz az első három hely valamelyikén kellett végezni, négyszeres világbajnokunk pedig könnyedén vette az akadályt, rajt-cél győzelemmel kezdett. Emese ráadásul a másik előfutamot is ideértve egyetlen versenyzőként teljesítette négy perc alatt a távot (3:59.440).

Férfi K-2 1000 méteren szintén jól kezdett a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás páros is. A tavalyi vb-n ugyanebben a számban ezüstérmes magyar egység jó pályával a német Félix Frank, Martin Hiller duó mögött zárta az első felvonást, aminek köszönhetően megspórolva a középfutamot, készülhetnek a szombati fináléra.

A négy számban induló Bragato Giada is sikeresen túl van az első feladaton. Európa-bajnok kenusunk női C-1 1000 méteren féltávnál még második volt a független színekben induló Alena Nazdrova mögött, ezt követően azonban sikerült előznie, így futamgyőztesként masírozott be a döntőbe. Remek kezdés, ami Giada többi versenyszámát tekintve is önbizalomnövelő lehet.

A 2022-es szegedi U23-as világbajnokság óta először térdel össze nemzetközi versenyen az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros. A tokiói olimpiát is megjárt egység tagjai nem pihentek a párizsi ötkarikás játékok óta, C-2 1000 méteren megnyerték a magyar bajnokságot és most Üzbegisztánban is sikerrel vették az előfutamot. Adolfék a román Ilie Sprincean, Oleg Nuta kettőssel lógtak meg a mezőny többi egységétől. A magyar páros a táv második felében állt az élre, 3:43.002-es idejüknél a másik előfutamban sem tudott jobbat egyik hajó sem. E szám döntőjét is szombaton rendezik.

A délelőtti program során bemutatkoztak az ötszáz méteres mix kajak párosok is. A Kurucz Levente, Rendessy Eszter duó az ötödik helyen zárta az előfutamot, így a középfutamban is rajthoz kellett állniuk. A döntőbe jutáshoz itt is az egy-háromban kellett volna végezni, ez azonban nem sikerült a mieinknek, az üzbég, a dán és a kazah hajó mögött a negyedik helyen értek célba.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók