Kőhalmi Emese és Sellyei Csanád váltóban aratott győzelmével zártuk a világbajnokságot

A mix ötezer méteres váltókkal ért véget a korosztályos világbajnokság Plovdivban. Négy számban két érmet szereztünk, U23 kajakban Sellyei Csanád és Kőhalmi Emese győzött, ifjúsági kenuban Marenec-Dózsa Zsombor és Sárkány Réka második lett. Ifjúsági kajakban és U23 kenuban balszerencsések voltunk, de így is le a kalappal a komplett magyar csapat előtt, hiszen 9 arany mellett 14 ezüst- és 5 bronzéremmel zárták a világbajnokságot.

Tavaly Auronzóban rendeztek először mix ötezer méteres váltót a korosztályos világbajnokságon, és idén is e szám döntői zárták a hétvégét Plovdivban. A szám lényege, hogy a versenyzők váltóban teljesítik a távot, a váltás ráadásul kiszállással és némi futással történik. Összesen három váltás van és négy kört kell teljesíteni.

A sort az ifjúsági kenusok kezdték, mi Marenec-Dózsa Zsombornak és Sárkány Rékának szurkolhattunk. Előbbi rajtolt el és a kínai, valamint a német hajó mögött harmadikként érkezett meg az első váltáshoz. Az ázsiaiak utolérhetetlenek voltak, Sárkány Réka azonban folyamatosan közeledett a németek hölgy versenyzőjére. A harmadik körben Zsombi fel is jött a második helyre, majd az utolsó váltás után Réka be is hozta az egységet az ezüstérmes pozícióba.

Rendkívül balszerencsésen alakult az U23-as kenusok versenye Buday Domonkos és Benkucs Kíra számára. A fiúk rajtoltak el, Buday pedig rögtön az élre állt és úgy tűnt meg is tudja szilárdítani a helyét. A fordulónál azonban borult a törökbálinti versenyző, de becsületére legyen mondva, vissza szállt és a mezőny legvégéről folytatta a versenyt. Kírával együtt igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni a távból és sikerült megelőzniük a moldáv, a japán és az ukrán váltót is, így a nyolcadik helyen zártak. De mint kiderült utólag kiderült ezt az eredményt is elvették a magyar csapattól, diszkvalifikálták az egységünket.

Kajakban nagyon sűrű volt a mezőny, ifjúsági korosztályban 21 nemzet indított váltót. Auronzóban egy éve Kaed Ádám és Debreczeni Lora nyerte ezt a számot. Ádám ezúttal is ott volt, váltótársa ezúttal Reisz Janka volt. Az első váltást követően Reisz Janka jött el elsőként a beszállás után, de jött mögötte szorosan a svéd és az argentin hajó is.

Együtt érkeztek meg a második kiszálláshoz, majd a nagy tumultus végén az argentin srác jött el elsőként, őt követte Kaed Ádám. Ők ketten együtt érkeztek meg az utolsó váltáshoz is ekkor jött a dráma: a lányok indulásakor kiderült, hogy mind Janka, mind Martina Catalano kormánya megsérült. Az argentin rögtön ki is állt, Janka viszont sérült kormánnyal is küzdött tovább. Végül a tizenegyedik helyen hozta be a hajót, de egy ilyen balszerencse után az is csoda, hogy sikerült egyáltalán célba érnie. Azonban a verseny után az üzbég egységet kizárták, így eggyel előrébb lépett a mix csapat.

A világbajnokság utolsó számában, U23 kajakban Sellyei Csanád és Kőhalmi Emese váltója bizonyíthatott. A sűrű mezőnyben Sellyei az első váltáskor a negyedik-ötödik helyen „adta át” a képzeletbeli stafétát. Kőhalmi Emese következett és rögtön igazolta klasszisát, egyetlen kör alatt az élre tört és elsőként szállt ki a következő váltásnál.

Következett újra Csanád, aki az argentin sráccal együtt haladva teljesítette a kört. Másodikként ért ki és váltott Mesivel. A KKNKKA tehetsége az utolsó 150 méteren indította meg a hajrát és ez elégnek bizonyult a győzelemhez és a magyar csapat kilencedik aranyérméhez.

Magyarország így 9 arany-, 14 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta a 2024-es plovdivi ICF Ifjúsági, U23 Világbajnokságot. A csapat legeredményesebb versenyzője Opavszky Réka lett, aki két arany és egy ezüsttel térhet haza. Mellette az ifjúsági korosztályban induló Pető Hanna és Samu Péter is két aranyat szerzett, utóbbi ráadásul mindent összevetve ötszörös ifjúsági világbajnokként lép fel jövőre az U23-asok közé.

Szívből gratulálunk versenyzőinknek és az őket felkészítő edzőknek!

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók