Kettőből kettő Bragato Giada pénteki mérlege

A Tiszaújvárosi KKSE versenyzője a délelőtti ezer egyes után, délután ötszázon is döntőbe jutott a szamarkandi világbajnokságon. Férfi K-1 500 méteren Kurucz Levente kiváló középfutamos teljesítménnyel A-döntős, csakúgy, mint a fiatal Kiskó Réka, Szegedi Angelina egység K-2 200 méteren, illetve a Takács Kincső, Hajdu Jonatán fémjelezte mix páros C-2 500 méteren. Fejes Dániel férfi C-1 500 méteren B-döntőbe jutott.

Kenu egyes 500 méteren csak az előfutamok első helyezettjei juthattak be egyből a fináléba, a többieknek szűk két órával később a középfutamban kellett újra bizonyítaniuk. A férfiak mezőnyében Fejes Dániel is így járt, miután futamában az ezer egyes friss olimpiai bajnoka, Martin Fuksa volt a leggyorsabb. A Honvéd kenusa harmadikként kezdett, majd a középfutamot szoros csatában a negyedik helyen zárta, így a B-döntőben állhat majd rajthoz.

A hölgyeknél Bragato Giada második lett előfutamában, így neki is túlóráznia kellett. Ezt a feladatot azonban tökéletesen oldotta meg, a chilei Mailliarddal hamar elléptek a mezőnytől, ketten csatáztak a futamgyőzelemért. A hajrá a tiszaújvárosi kenusnak jött ki jobban, aki a délelőtti ezer méter után így ötszázon is finalista.

Férfi K-1 500 méteren négy előfutamot is rendeztek, így ebben a számban nem lehetett egyből az A-döntőbe jutni. Kurucz Levente valószínűleg ennek tudatában is spórolt az előfutamban, amit a negyedik helyen zárt. Ezzel szemben a középfutamban valósággal szárnyalt, több mint három és fél másodperccel evezett jobb időt, mint szűk másfél órával korábban. Levi végig harcban volt a futamgyőzelemért, végül a norvég Gunnar Eide mögött másodikként kvalifikált a vasárnapi fináléba.

Női K-2 200 méteren két felnőtt világbajnoki újonc, a mindössze 19 éves Kiskó Réka és a csupán 17 esztendős Szegedi Angelina egysége képviselte a magyar színeket. A versenyszám legfiatalabb párosa az előfutamban egy negyedik hellyel kezdett. A középfutamnak az ötös pályáról vághattak neki és bár 100-150 méternél még távolinak tűnt a továbbjutás, az utolsó ötven méteren óriási hajrát produkáltak a lányok. A szlovákokat megelőzve, a dánok és a kazahok mögött a harmadik helyen csúsztak be a vasárnapi döntőbe.

A mix kenu párosok versenyszámában magyar részről két párizsi olimpikon, Takács Kincső és Hajdu Jonatán térdelt össze. A kettes az előfutamban elért negyedik hely után, a középfutamban már az első helyen ért célba. Kincsőék ez utóbbiban erősen kezdtek, féltávnál már hajóhossznyi előnyük volt az üldözőkkel szemben. A hajrában ugyan a kínaiak, a kolumbiaiak és az ukránok is közelebb jöttek, de csak megszorongatni tudták a mieinket, akik sikerüknek köszönhetően a vasárnapi döntőben is rajthoz állhatnak.

Szombaton magyar idő reggel hat órától jönnek az újabb előfutamok. Ezután 11 óra 4 perctől jönnek az első A-döntők, amelyeket az M4 Sporton élőben lehet követni. A finálékat követően további középfutamokat is rendeznek, amelyeket a reggeli előcsatározásokkal együtt az Eurovision Sport-on lehet figyelni.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók