Három magyar arany az egyetemi világbajnokság első napján

Augusztus 21-24. között Montemor-o-Velhóban rendezik az idei FISU Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságot. A nyitónapot a hat magyar éremnek is örülhettünk, három arany, két ezüst és egy bronz elosztásban.

A Portugáliában zajló verseny első napján kétszáz és ötezer méteren rendeztek döntőket, szám szerint tizenkettőt.

Utóbbi távon négy futamból hármat is magyar versenyző zárt az első helyen. Női C-1 5000 méteren Zagyvai Borka óriási fölénnyel húzta be győzelmet. A fiatal váci kenus több mint másfél percet vert a második helyen végző cseh Alzbeta Veverkovára.

Férfi kenuban Uhrin Dávid brillírozott. A Merkapt-Mekler SE kiválósága is kimagaslott a mezőnyből, több mint 29 másodpercet adott az ezüstérmes brit Thomas Lambertnek.

Férfi kajakban Halmy Lőrinc állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az UTE 2003-as születésű versenyzője a kenusokhoz képest jóval szorosabb csatában, de ugyanolyan megérdemelten győzött, három másodperccel megelőzve a második helyen célbaérő brit Finn Cadellt.

A győri Rumi Gergő szerezte, aki C-1 200 méteren a második helyen ért célba. A fiatal tehetség három évvel ezelőtt az ifjúsági világbajnokságon már felállhatott a dobogóra Montemorban, most ez az egyetemi vb-n is megadatott neki. Nála csak a cseh Petr Tettinger volt volt gyorsabb, de ő is csak 126 ezredmásodperccel, Rumi 43.213-as idővel zárt.

Decsi Dorina is ezüstéremmel zárta a napot. A Szolnoki Kajak-Kenu Klub versenyzője női K-1 200 méteren állhatott fel a dobogó második fokára, kereken 45 másodperces idővel zárt. Az olasz Lucrezia Zironi legyőzhetetlen volt, de a második helyezés is kiváló eredmény kajakosunktól.

Női C-2 200 méteren a Szemán Linett, Hegedűs Karolina alkotta egység a harmadik helyen csapott a célba.

További döntős eredmények:

  • 4. hely: Gönczöl Laura (női C-1 200 méter)

  • 5. hely: Gyányi Levente, Szilágyi Balázs (férfi C-2 200 méter)

  • 7. hely: Szmrytka Rebeka, Szendy Lilla (női K-2 200 méter)

  • 7. hely: Kádas Nikol (női K-1 5000 méter)

  • 7. hely: Lászlófalvi Dominik, Tomatás Péter (férfi K-2 200 méter)

  • 9. hely: Kollek Bálint (férfi K-1 200 méter)

A szombatig tartó verseny csütörtökön az ezer méteres számokkal folytatódik.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók