Fókuszban a sportpszichológia

Többszörös túljelentkezés volt a Baky Dániel által vezetett sportpszichológiai workshop sorozatra. Az edzőknek szánt előadássorozat olyan sportpszichológiai témákat boncolgat, amelyekkel a szakemberek a mindennapi élet során találkozhatnak. Az interaktív előadásokon csoportos feladatokon keresztül osztják meg a résztvevők a gondolataikat, saját tapasztalataikat a csepeli Kolonics György Vízisport Központban.

Tavaly ősszel és télen nagy sikerrel zárultak a szülőknek szóló sportpszichológiai előadások, amelyet Baky Dániel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportpszichológusa tartott az érdeklődőknek. Ezúttal egy interaktívabb és nagyobb tudást átadó háromalkalmas workshop keretében nyújt segítséget az edzőknek.

„Egy pilot projektként fogtunk neki a workshop szervezésének, az előzetes elvárásokat felülmúlta a jelentkező szám, a tervezett egy csoport helyett négy csoportot indítottunk el, ami körülbelül 45-48 fő. Majd januárban ismét két csoport indul, csapatonként 12 fővel.” - kezdte Baky Dániel.

A jelentkezőket tekintve diverz csoportok alakultak ki, amely szintén a workshopok sikerességét szolgálja.

„Szerencsére minden korosztályból, minden szakágból érkeztek jelentkezők. Javarészt utánpótlásban dolgozó szakemberekről beszélünk, akik az ország számos egyesületéből érkeztek. Mivel Budapesten tartjuk az alkalmakat, így érezhető, hogy a Budapest és Budapest környéki egyesületekből több a jelentkező, de több vidéki klub szakemberét is köszönthettük a résztvevők között.”

Fókuszban a sportpszichológia

Az edzőknek szóló sportpszichológiai workshop témáinak tervezését egy előzetes kérdőív alapján állították össze, így az egyes alkalmak olyan témákra koncentrálódnak, amelyek a legtöbb edző számára fontosak és érdekesek.

„Korábban készítettünk egy kérdőívet, amelyben megkérdeztük az edzőket, hogy milyen problémákkal állnak szemben, miben lenne segítségükre egy ilyen workshop, mik azok a témák, amelyekről szívesen beszélgetnének.”

A háromalkalmas programsorozat során 5 modult dolgoznak fel a résztvevők:

Fókuszban a sportpszichológia

Az alkalmak során folyamatosan csoportos feladatokban dolgoznak a kollégák, majd a feladatok feldolgozása után közös megbeszélés, tapasztalatcsere folyik a résztvevők között.

„Fontosnak tartottuk, hogy egy csoport együtt menjen végig az alkalmakon, 

hiszen így alakul ki egyfajta bizalmi kör a résztvevők között. 

Mindenki tiszteli a másikat, jó hangulatban telt eddig mindegyik workshop. A versenyek alkalmával nem feltétlenül beszélgetnek ilyen témákról az edzők egymás között, így már azért megérte ez az egész, hogy elinduljunk egy másik típusú kommunikáció is a szakemberek között. Úgy látom, hogy minden edző nyitott a sportpszichológiai témákra, különösen az elmúlt időszakban szerencsére egyre nagyobb figyelmet és érdeklődést kap ez a terület.” - mondta a workshop sorozatot vezető sportpszichológus.

Hozzátette, a jövőben mindenképpen szeretnék folytatni ezt a kezdeményezést, az első évfolyam után nyomon követést, visszamérést fognak végezni annak érdekében, hogy minél hasznosabb alkalmakat tudjanak majd szervezni a jövőben.

Az októberben induló programsorozat már a második találkozónál tart, amelynek a legfőbb témakörei például a motiváció, a karriermenedzsment, a versenyszorongás vagy a kiégés, túledzettség. A résztvevők elmondása szerint nagy szükség van az ilyen típusú továbbképzésekre, hiszen edzőként nap, mint nap szembesülnek ezekkel a problémákkal.

„Úgy gondolom egyrészt a továbbképzés mindig kell, valamint szerintem edzői kötelesség, hogy mélyebben és jobban foglalkozzunk ezekkel a sportpszichológiai témákkal. A kollégákkal olyan szakmai és bizalmi beszélgetéseket tudunk folytatni, amely a hétköznapokban ilyen körülmények között nem tud megvalósulni.” - mondta Dóri Bence, a BKV Előre kenus edzője, korábbi válogatott kenus.

Fókuszban a sportpszichológia

Jenei Virág, az Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesület kajakos edzője, valamint Porteleki Zsolt, a DKSE kenus edzője is maximálisan elégedett a workshop alkalmakkal.

„Azt gondoltam, hogy sokkal formálisabb, előadásra koncentrált alkalmak lesznek, így az előzetes elvárásaimat maximálisan túlszárnyalták az eddigi találkozók. Az első alkalom során még kicsit ismerkedtünk, összeszoktunk, mostanra azonban már összeszoktunk, bátrabban osztja meg mindenki a gondolatait, tapasztalatait. A csoportos feladatok nagyon érdekesek és izgalmasak.” - mondta Jenei Virág.

„Nagyon jó beszélgetések, tapasztalatcserék zajlanak az alkalmakon, folyamatosan tudunk egymástól tanulni. Mindenki a saját tapasztalatain és példáin keresztül tud kapcsolódni az adott témához. A sportpszichológia egy nagyon fontos terület, amivel minél többet kell foglalkoznunk, hiszen meghatározzák a hétköznapjainkat.” - egészítette ki Porteleki Zsolt.

A sportpszichológiai workshop sorozat utolsó, harmadik alkalmait januárban rendezik meg

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók