Fejes Dániel: Párizs párosban

Edző-, klub-, és párosváltás. Ezekkel a szavakkal lehet jellemezni Fejes Dániel tavalyi szezonját. Olimpikonunk elmondása szerint 2023-ban az egyesre és a párosra is komoly figyelmet fordított, ám érzése szerint egyikben sem tudott maximális teljesítményt nyújtani. A fókusz idén Párizsra és C-2 500 méterre korlátozódik Kollár Kristóffal.

A Merkapt-Mekler László SE-től a Budapesti Honvéd Sportegyesülethez szerződött 2023 márciusában Fejes Dániel, majd addigi párostársával, Adolf Balázzsal szezon előtt úgy döntöttek, hogy nem indulnak együtt párosban. A 24 esztendős kenus végül Kollár Kristóffal térdelt össze, melynek eredménye, hogy az augusztusi világbajnokságon C-2 1000 méteren az ötödik helyen végeztek.

„Szerintem egészen jól sikerült menedzselnem a változásokat a tavalyi versenyszezonban – kezdte visszatekintését Dani. – Az edzőváltás nem tavaly kezdődött, igazából az olimpia után indult el, de végül csak tavaly év elején rendeződött. A partnerváltásom különösebben nem vett el nagyobb figyelmet, gyorsan lezajlott. Balázzsal nem vettünk jó rajtot, ezért nem éreztük azt, hogy versenyképes lennénk C-2 500 méteren.

Kristóffal viszont könnyen összerázódtam,

szóval nem volt semmi probléma.”

Ennek következtében ősszel már tiszta lappal tudta megkezdeni az alapozást a Honvéd kenusa.

„2023 őszén már körvonalazódott minden, az idei felkészülés során már nem kellett a változtatásokon gondolkodni. Tudjuk a feladatunkat és már csak készülni kell. Úgy kezdtük meg ősszel az alapozást, hogy sokat voltam Pakson Kristóf egyesületében. Az Atomerőmű SE-ben sokat párosoztunk. A telet nagyrészt külön csináltuk, én Pesten voltam, ő maradt Pakson. Ezt így is beszéltük meg, mindenki csinálta a saját dolgát, ami eddig bevált. A télen két edzőtáborban vettünk részt közösen és túl vagyunk már a harmadikon is, három hetet töltöttünk Dél-Afrikában. Sokat nem leszünk otthon, mert szombaton már indulunk is Törökországba, ahol szintén három hetet töltünk melegvízi edzőtáborban.”

Dél-Afrikában állítása szerint minden körülmény tökéletes volt ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kilométert tudjanak gyűjteni.

„Szerencsénk volt, mert csak egy vagy két alkalommal volt nagyon szeles az időjárás, a kisebb széllökések nem zavartak minket. A hőmérséklet nagyon jó volt. A végére bejött egy kicsivel hűvösebb idő, aminek én kifejezetten örültem, mert így még ideálisabb volt a hőmérséklet. De semmire sem lehetett panaszunk, tökéletesen tudtuk csinálni az edzéseket.”

A melegvízi edzőtáborok első időszakában főként egyesben eddzenek sportolóink, azonban fontos, hogy már most is összhangba kerüljenek partnereikkel, akivel a versenyszezonban is össze fognak térdelni. Kristófnak és Daninak már Dél-Afrikában is sikerült összehozni páros edzéseket.

„Szerencsére volt kint egy páros hajó. Nem olyan forma, mint amiben versenyezni fogunk, de arra, hogy itt egyszer-kétszer kicsússzunk tökéletes volt. Ebben a három hétben volt két páros edzésünk, de nagyrészt kilométergyűjtés volt egyesben. Majd Törökországban tervezünk nagyobb hangsúlyt fektetni a párosra, ott már kint lesz a saját hajónk.”

Olimpikonunk elmondása szerint 2023-ban a páros mellett az egyesre is egyaránt nagy hangsúlyt fektetett és talán emiatt sem sikerült kihoznia magából a maximumot.

„Tavaly az egyesre és a párosra is nagyon koncentráltam és így egyikben sem tudtam maximális teljesítményt nyújtani. Kristófnak és nekem is a páros a fő szám idén. Természetesen egyesben is elindulok, hiszen vannak olyan forgatókönyvek, hogy lehetőségem lesz azt menni az olimpián. Nem engedtem el, de

most a nagy fókusz az 500 pároson van.”

A 2021-es a tokiói olimpián ezer párosban és ezer egyesben is indulhatott. Az ott megszerzett tapasztalatokat Párizsban is tudná majd kamatoztatni.

„A válogatókon a megszokott dolgok lesznek, oda szerintem nem kell senkinek olimpiai tapasztalat. Viszont kint Párizsban előnyből indulhatok, ha kijutok, mivel egyszer már átéltem ezeket a körülményeket. Tudom mik azok a dolgok, amikre figyelnem kell.” – emelte ki Dani az idei nyár legnagyobb világversenyével kapcsolatban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók