Elsőéves U23-asként dobbantott nagyot Rugonfalvi-Kiss Janka

Rugonfalvi-Kiss Janka három korosztályos világ- és egy Európa-bajnoki címmel zárta 2023-as szezont, amellyel minden előzetes várakozását felülmúlta. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia (KKNKKA) 19 éves versenyzője emellett élete első felnőtt nemzetközi versenyén is bizonyíthatott, a női kajak négyes tagjaként döntőzött a májusi szegedi világkupán. Janka jelenleg Sevillában készül a jövő évi megmérettetésekre.

Eredményes szezont zárhatott Rugonfalvi-Kiss Janka, amely mindenképpen nagy motivációt és erőt ad a fiatal versenyző számára. Kezdésként életében először kapott lehetőséget felnőtt nemzetközi versenyen a bizonyításra, a májusi szegedi világkupán egyesben és négyesben is rajthoz állt 500 méteren. A Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra és Rugonfalvi-Kiss Janka alkotta hajó bravúros teljesítménnyel beküzdötte magát a K-4 500 méteres döntőbe, ahol az U23-asokból álló egység kilencedikként csapott célba.

„Az elmúlt szezonból mindenképpen kiemelném a világkupás négyesünket, ami nagyon sokat jelentett nekem. – kezdte a KKNKKA 19 éves tehetsége. - Ez volt az első nemzetközi felnőtt döntőm, sokat tudtam belőle tanulni és biztos vagyok benne, hogy nagy lendületet adott a szezonra, a korosztályos versenyekre. Élveztem a világkupát, hiszen úgy álltunk oda, hogy tanulni szeretnénk és tapasztalatot szerezni, talán emiatt is volt, hogy nem ijedtünk meg a feladattól. Szegeden a lehető legjobbat sikerült kihozni magunkból, mindannyian még utánpótláskorúak vagyunk és jó volt látni, hogy így is helyt tudunk állni a felnőttek között.”

Elsőéves U23-asként dobbantott nagyot Rugonfalvi-Kiss Janka

A szezon eleji lendület az egész idényben kitartott, teljesítményével és eredményeivel az auronzói korosztályos világbajnokságon három számban is kivívta az indulási jogot. Elsőéves U23-aként ez is nagy dolog, de Janka ezt is tudta még fokozni, K-2 és K-4 500 méteren, valamint mix K-2 500 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott.

„Nagyon kemény szezonon vagyok túl, nem gondoltam volna, hogy három számban tudok menni majd a vb-n. Igazából idén meg akartam nézni, letesztelni, hogy hol vagyok az U23-asok között. Kiskó Réka személyében nagyon jó párom volt, jól kiegészítettük egymást. A négyes volt talán a legnehezebb fejben, ott izgultam a legjobban, viszont szuper csapatunk volt, a verseny előtt is támogattuk egymást, így végül azt a számot is tudtam élvezni. A mix páros pedig egy teljesen új élmény volt számomra, örültem, hogy ott is lehetőséget kaptam.”

Elsőéves U23-asként dobbantott nagyot Rugonfalvi-Kiss Janka

A csapathajós világbajnoki sikerek után a montemori korosztályos Eb-n egyesben is letette a névjegyét. Portugáliában K-1 500 méteren állt rajthoz és be is zsebelte első U23-as Európa-bajnoki címét.

„Az Eb egyes nagy ajándék volt, hiszen először indulhattam egyest nemzetközi versenyen. Nem volt egyszerű, mivel a vb-n csak csapathajóban indultam, így előtte az edzéseken ezekre készültünk. A két verseny közötti rövid időszakban tudtam az egyesre koncentrálni, szerencsére jól sikerültek az edzések, ami bíztató volt a montemori Eb előtt.”

Elsőéves U23-asként dobbantott nagyot Rugonfalvi-Kiss Janka

A mindössze 19 éves kajakos elmondása szerint az idei sikerekből táplálkozva egy sokkal keményebb és komolyabb felékszülést kezdtek meg szeptemberben csapattársaival.

„Úgy érzem, hogy sokkal keményebb és másabb az a munka, amit most szeptemberben elkezdtünk. Az utánpótlás edzésekből egyre inkább a felnőtt felé kanyarodunk, sokkal profibb edzésmunkát végzünk. Közel 15-en vagyunk a lányokkal, így jókat tudunk meccselni egymással. Nincs olyan edzés, amit ne kellene komolyan venni és ez mindenképpen a javunkra fog válni. Mindenkinek megvan az a táv, ami jobban megy, így tudjuk húzni egymást az edzéseken.”

Elsőéves U23-asként dobbantott nagyot Rugonfalvi-Kiss Janka

Hozzátette, úgy érzi a felkészülés ezen szakaszán még nehéz konkrét célokat kitűzni, de mindenképpen szeretne ott lenni a korosztályos nemzetközi versenyeken jövőre is.

„A felnőtt mezőnybe is szeretnék próbálkozni, Párizs viszont nekem még lehet egy kicsit korai lenne. A korosztályos vb-n és Eb-n látva az idei eredményeket, mindenképpen szeretnék majd kijutni ezekre a versenyekre.”

Elsőéves U23-asként dobbantott nagyot Rugonfalvi-Kiss Janka

A munka pedig már javában zajlik, a Gintl Andrea és Beéné Samu Andrea által irányított női kajakos csapat jelenleg a spanyolországi Sevillában edzőtáborozik.

„Vasárnap érkeztünk meg Sevillába, a következő két hetet itt töltjük. Csapathajó orienált edzéseink vannak, napi egy csapathajós és egy egyes edzésünk van, emellett pedig van kiegészítő, szárazföldi edzésünk is. Nagyon ideális az idő, 18 fok körül van még itt, így az edzések után be tudunk menni a városba is, ami elég közel van az edzőtáborhoz.” – zárta Rugonfalvi-Kiss Janka.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók