Döntőben a női kajak négyes, férfi kajakosaink már délelőtt letudták a mai napot

A nap amelyre három éve vártunk! Kedden délelőtt az első előfutamokkal megkezdődtek a gyorsasági kajak-kenu versenyek a párizsi olimpián. A Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban már az első napon biztossá vált, hogy a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra alkotta női négyes ott lesz a csütörtöki döntőben. Férfi kajakosaink is elégedettek lehetnek, négyesünk és párosaink is rögtön az előfutamból a középfutamba jutottak. Nincs még azonban vége számunkra a napnak, hiszen kenu, valamint női kajak párosainknak a reményfutamban szurkolhatunk délután.

Már a hivatalos kezdés előtt egy másfél órával nagy volt a nyüzsgés a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban. Ez nem is csoda, hiszen mától kezdve egészen szombatig lehet itt szurkolni a világ legjobb kajakosainak és kenusainak. Kedden és szerdán előfutamokat, illetve reményfutamokat rendeznek, csütörtöktől pedig jönnek a középfutamok és a döntők.

Visszatérve a kedd reggelhez, 9 órakor 20 fok, napsütés és szélcsend volt a pályán. A versenyzők melegítettek, vízen és szárazföldön egyaránt,szép számmal érkeztek a szurkolók, a fotósok és újságírók is szép lassan elfoglalták helyüket.

Délelőtt hat számban rendeztek előfutamokat, a cél pedig a miegységeink számára az egyenes ági középfutamba jutás volt, hogy lehetőség szerint elkerüljék a délutáni reményfutamokat. Ehhez az első két hely valamelyikén kellett végezni, kivéve a női négyeseknél, ahol a futamok első három helyezettjei már a csütörtöki döntőbe kvalifikálták magukat. Lássuk mi történt kedd délelőtt:

Remek kezdés! Középdöntős a férfi kajak négyes!

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli istván, Tótka Sándor alkotta világbajnoki ezüstérmes egység nyitotta a magyar résztvevők sorát, rögtön az első előfutamban. A mieink az ötös pályáról indulva Kanadával, Szerbiával, Dániával és Ukrajnával és Litvániával csaptak össze. A srácok remekül kapták el rajtot, a szerbekkel együtt rögtön kiemelkedtek a mezőnyből. Féltávhoz érve a második helyen haladt a magyar négyes és ezt viszonylag simán sikerült megtartani a végéig is, 1:21.18-as idővel csaptak a célba. Nádasék már biztos ott lesznek a csütörtöki középfutamban, amit egy mosollyal nyugtáztak a célbaérkezést követően. Bencét és Tótka Sanyit egyébként hamarosan párosban is láthatjuk és már biztos, hogy egy pályát sikerült megspórolniuk a mai napból. Bravó Srácok!

"Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert azért nem volt egy extra jó pálya, sőt gyakorlatilag az utolsó 100 méteren majdhogynem 50 százalékon mentünk. Ha jól látom, negyedik időnk van, tehát lőtávon belül vagyunk, úgyhogy szomorkodni semmiképpen nincs okunk.” - fogalmazott a futamot követően az M4 Sportnak Kuli István.

„Ez egy tipikus első pálya, nagyon klisés, de én mindig ezt szoktam mondani. Négy-öt napja nem hajtottunk úgy, mint most. - tette hozzá Csizmadia Kolos. - Új, friss víz, meg voltunk talán egy picit illetődve is. Az utolsó 100 méterünk nem is volt tökéletes, úgyhogy én azt mondtam a srácoknak, hogy ne lógassuk az orrunkat, azért nagy reményekkel jöttünk ide az előfutamba is. Akartunk volna dominálni egy időbeni eredménnyel, de úgy is jól mentünk szerintem, hogy nem mentünk igazán jó pályát, úgyhogy én igazából pozitívan zárom ezt a futamot.”

Ránk ijesztett az elején, de olimpiai döntős a női kajak négyes!

A férfiak után jöttek a hölgyek négyes előfutamai is méghozzá a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra egységgel. Ebben a számban nincs reményfutam, ellenben a két előfutam első három helyezettjei egyből döntőbe jutnak. Tamiék a második előfutamban erős ellenfelekkel, az ausztrálokkal, a kínaiakkal, a németekkel és a kanadaiakkal kezdtek. A rajt nem sikerült a legjobban, a negyedik helyre soroltak be a lányok a németek a kínaiak és az ausztrálok mögé. Féltvánál előbbi kettő nagyon távolinak tűnt és az ausztrálok megelőzéséhez is nagy hajrára volt szükség. Szerencsére volt mit előszedni a "tarsolyból" száz méterrel a vége előtt már a harmadik helyen álltunk, sőt az utolsó húzásokkal még a kínaiak előtt sikerült becsúzni a második helyen, ezzel együtt a csütörtöki fináléba is. Az első feladat teljesítve, azonban még nincs vége a napnak, hamarosan párosban is érdekeltek lesznek Tamiék. Hajrá, lányok!

Negyedik az Adolf, Balázs, Hajdu Jonatán páros C-2 500 méteren, jöhet a reményfutam!

Európa-bajnoki negyedik férfi kenu párosunk is megkezdte szereplését a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban. A srácok kemény előfutamba kerültek, többek között a németekkel, az olaszokkal, a brazilokkal és független színekben induló egységgel szemben kellett elérniük az első két hely valamelyikét, hogy ne kelljen ma már többet hajóba térdelni. Talán a legjobban jött el a rajtból a magyar páros, azonban hamar eléjük került a két szélen haladó brazil és független egység, illetve az olaszok is. Féltávnál is a negyedik helyen haladtak és bár a végét láthatóan megnyomták, nem sikerült pozíciót nyerniük, így délután a reményfutamban biztosíthatják be helyüket a középfutamba. Hajrá, fiúk!

„Kimondottan első pályás volt ez a futam. Nem volt egy nagy élmény, nem éreztem úgy, hogy nagyon egyben lennénk. Szerintem egy kicsit én stresszeltem is az első pályánk miatt miatt, mert azért jó pár hete nem versenyeztünk. Nekem mindig nehéz elkezdeni. De nézem az eredményeket, az olaszok lettek a másodikak, és nem voltunk tőlük igazából nagyon távol. Ez egy vállalható pálya volt, de ennél mindenképpen jobbat is tudunk és jobbat is fogunk csinálni.” - értékelte a futamot az M4 Sportnak Adolf Balázs.

„Délután mindenképpen jobb formában leszünk, bár én azért nem teljesen értek egyet Bazsival. Szerintem az első 250-et nagyon jól, kontrolláltan, jó iramban, jó technikával megcsináltuk. A végén az indításunk is jól sikerült. Nem olyan érzés volt, mint otthon az edzéseken, úgyhogy ilyen értelemben tudok csatlakozni Bazsihoz, hogy első pályás volt.” - tette hozzá Hajdu Jonatán.

Harmadikként kezdett a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros, őket is láthatjuk még ma!

A friss Európa-bajnok magyar páros mindkét tagja most debütált az olimpián. Ági és Bia a második előfutam ötös pályájáról várhatta a rajtot, két erős rivális, a spanyol és a kanadai duó között. Jobban sikerült a rajt az említett riválisoknak, 150 méter után a mieink a harmadik helyen álltak. Féltávhoz érve fél hajóra voltak Biáék a második kanadaiaktól. A Sloan Mackenzie, Katie Vincent duó végül megnyerte a futamot, a mieink az Antía Jacome, Maria Corbera egység mögött értek be a harmadik helyen, így őket is láthatjuk a későbbi reményfutamban. Gyerünk csajok!

A négyes után a párost is kipipálhatja Nádas Bence és Tótka Sándor

Két párosunk közül elsőként az Európa-bajnok Nádas Bence, Tótka Sándor egység mutatta meg magát. A fiúknak szűk két órájuk volt átállni a sikerrel megvívott négyes előtfutam után, de velük hasonló "cipőben" volt a német Max Rendschmidt, Tom Liebscher-Lucz kettős is akik ugyanebben a futamban álltak rajthoz. Sanyiék fantasztikusan rajtoltak, a németekkel együtt rögtön kiemelkedtek a mezőnyből. A továbbjutás lényegében itt eldőlt a kérdés csak az volt, hogy a mieink, avagy Liebscherék nyerik a futamot. Féltávnál még két tizeddel a magyar hajó volt előrébb de a végén tudtak előzni a németek. Bence és Sanyi pacsival nyugtázta az eredményt és mi is elégedettek lehetünk, a fiúk két számban is már biztos résztvevői a középfutamnak.

"Talán ez nem volt meg, ezt a szakmai igazgatónk is látta kintről. Ennek ellenére, ha egy ilyen rossz pályával tudtunk ilyen jól menni, az nem rossz, és ha a hibák felét ki tudjuk javítani, akkor alig várom, hogy megnézzük, mire lesz ez elég." - fogalmazott Tótka Sándor.

A párosról szólva elárulta, annak ellenére, hogy Nádassal ez volt az első vízre szállásuk, nagyon jól sikerült az előfutam.

"Egy rosszabb pályával jót menni még mindig jobb, mint fordítva. Ez mindenféleképpen pozitívum - nyilatkozta Nádas, aki szerint mindig az első futamon dől el, hogy ki, mit hozott magával, hol tart, és eldől, kiben milyen potenciál van. - Azt kell mondjam, mindkét egységgel jól állunk, a középfutamra és a döntőre egyre jobb és jobb teljesítményt fogunk leadni, nagyon megnyugodtam a mai naptól." - jelentette ki a világ- és Európa-bajnok szegedi kajakos.

Futammásodikként középfutamos a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros

Kérdőjelekkel vártuk a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros a déli előfutamban. Na nem azért, mert nem bíznánk az ezer méter két királyában, inkább azért, mert most először láthattuk őket párosban, egymás mögött ülve versenyezni. Nem sikerült jól a rajtjuk, féltávnál csak az ötödik helyen haladtak. Szépen lassan kúsztak fel azért a többiekre és bár a bombaerős ausztrálok utolérhetetlenek voltak, a második helyet nagy csatában legyőzve a cseheket sikerült megszerezni, így Ádiék is már a középfutamra készülhetnek. Szép volt fiúk!

„Ez volt az első éles pályánk ellenfelekkel együtt, verseny szempontjából. Egyben volt a párosunk, ami fontos. Úgy éreztem, hogy megvolt a közös mozgás, a szinkron, kicsit a fizikai erőnlét még nem volt tökéletes, de nem is volt túl sok időnk összecsiszolódni, főleg, hogy teljesen más technika, amit Ádám visz, meg amit én. De elégedett vagyok ezzel, amit most tudtunk hozni.” - árulta el az M4 Sportnak Kopasz Bálint.

„Habár ötszázon igazából nincsen iram, de próbáltuk úgy felépíteni a pályát, hogy egy kicsit iramosabb tempót jövünk, és a végén tudjunk majd ráemelni. Belülről is azt éreztem, hogy főleg az ausztrálok nagyon-nagyon gyorsan kezdtek, de a többiektől is egy picit, még egy fél hajóval le voltunk maradva, és a végén tudtunk egy nagyon nagyot menni. Nem robbantottunk nagyot, hanem szépen beleadtuk az erőt, és fölcsúsztunk a második helyre, ami mindenképp jó, mert ez egy hosszú, hatnapos verseny lesz. Jó volt az is, hogy első versenyünkön nem volt baki benne, mindent egész jól tudtunk csinálni és reménykedünk benne, hogy csak fejlődünk.” - mondta Varga Ádám.

Harmadik lett a Csipes Tamara, Gazsó Dorka páros!

Női kajak párosaink közül a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra duót láthattuk elsőként. Érdekesség, hogy az Európa-bajnoki bronzérmes egységben helycsere történt, Tami lett ugyanis a vezérevezős. A futamban többek között ott volt a Lisa Carrington Alicia Hoskin duó is. A rajt sajnos ezúttal sem sikerült jól, ezt azonban sikerült hamar korrigálni, féltávnál az új-zélandiak mögött a második helyen haladtak. Carringtonékat nem lehetett befogni, sőt közben megérkeztek a pihentebb belgák is (ők nem mentek négyest két órával korábban), végül be is tudtak jönni a második helyre. Dorkáékra így ma még vár egy megoldandó feladat az előfutamban. Hajrá lányok!

Kevés hiányzott az egyenes ági továbbjutásnak, de így is remekül kezdett Fojt Sára és Pupp Noémi párosa

Az előfutamos délelőtti program zárásaként a Pupp Noémi, Fojt Sára párosnak szurkolhattunk. Fiatal párosunknak sem volt túl sok ideje pihenni a négyes követően, de ugyanezt elmondhatja magáról a lengyel Naja, Pulawska és a német Paszek, Hale kettes is. A rajt után még így is ez a három egység emelkedett ki a mezőnyből, Sáriék nagyszerűen tartották az iramot a németekkel, sőt 250 méternél a második helyen álltak. A továbbjutásért a lengyelekkel volt szoros küzdelemben a magyar hajó, a 2022-es világbajnok egység azonban csak a legvégén tudott picivel a mieink elé kerülni. Nagyon szép kezdés volt ez így is Sáriéktól, reméljük hasonló lesz a délutáni folytatás is a reményfutamban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók