Boros Adrián az Ocean Racing Európa-bajnokságon hangol a szezonra

Világ- és Európa-bajnok maratonistánk meghívást kapott a Portugliában, azon belül az Azori-szigeteken április 12-14. között sorra kerülő ECA Ocean Racing Európa-bajnokságra. Ez lényegében a tengeri kajakosok kontinensviadala, amely a győri versenyző számára a felkészülés egyik utolsó állomása. Nem támaszt magával szemben magas elvárásokat, de reményei szerint az első tíz hely egyikét is elcsípheti jelenlegi formája alapján.

„Szerintem elég távoli helyszínre tették ezt az Európa-bajnokságot, illetve még mindenki a felkészülési időszakában van – mondta el az Azori-szigetek partjáról Boros Adrián. - Nem volt elég indulójuk, és emiatt ilyenkor minden országból meg szoktak hívni egy pár embert. Idén nekem volt szerencsém eljönni.”

Boros Adrián számára pont jól is jött ez a meghívás, hiszen elmondása szerint, a maratoni szezonra való felkészülésébe tökéletesen beleillik ez a tengeri kajakos verseny.

„Maratonista vagyok, nekem abszolút beleillett a felkészülésembe ez a 25 kilométeres verseny. Úgy gondolom, hogy minden versenyszituáció előrébb visz, ráadásul jó, hogy itt még a mi válogatóink előtt jó pár héttel hamarabb kerül megrendezésre. Ha valamin változtatni kell, akkor azt most tudjuk még eszközölni. Ráadásul a jövő héten még utazok Amszterdamba, szintén egy meghívásos versenyre, szóval a következő két hetem csak a futamokról fog szólni.”

Bár Adrián számára nem ismeretlen ez a különleges szakág, de utoljára több évvel ezelőtt vett részt hasonló eseményen. A verseny során akár négy méteres hullámok is nehezíthetik majd a dolgát.

„Az Ocean Racing egy nyíltvízi surfkajak verseny, amelyen egyesben indulok. A körülmények teljesen másak, mint otthon, ahol K-1 maratoni távokon szoktam versenyezni. A meghíváskor felhívták rá a figyelmünket, hogy szeretnék, ha mindenki végig tudna menni a teljes 25 km-es távon. Ezt főleg a természeti körülmények miatt emelték ki, hiszen elég nagy hullámok vannak. Tegnap voltam kint először a vízen és 2,5-3 méteres hullámok között kellett eveznem, de volt, ahol akár 4 métert is elérhette a hullám nagysága. Nyilván én már találkoztam ilyen körülményekkel, hiszen korábban Ausztráliában és Hongkongban is versenyeztem. Otthon nem tudtam ilyenekre gyakorolni, de nagyon jó visszatérni az ilyen szituációkhoz is.”

Nagy jóslásokba nem mert bocsátkozni, de ha az első tíz hely egyikén végezne, akkor nem távozna csalódottan Portugáliából.

„Jó formában érzem magam az otthoni teljesítményem alapján, de itt minden attól függ ki, hogy tud azonosulni a vízzel, milyen hullámokat tudunk elkapni, milyen az időjárás. Ha csendesebb időt fogunk ki holnap, akkor az inkább segíthet nekem, mintha óriási nagy viharban vagy szélben kéne eveznem. De különösebb elvárások nincsenek magammal szemben, de egy ilyen egy tíz körül, hogyha be tudnék jönni, az jó lenne. Itt nem csak az számít, hogy te milyen formában vagy, hanem hogy a többiek, hogy tudnak a hullámokkal azonosulni. Össze kell sakkozni a hullámokat. Itt azok, akik tengeren vagy óceánon edzenek, azok nagy előnyt élveznek.”

A Graboplast Győri VSE kiválósága elégedett a jelenlegi formájával, gőzerővel készül a mararton szakág idei szezonjára. Elmondása szerint a következő két hétben még tisztább képet kap, hogy miként sikerült az alapozás a nemzetközi mezőnyhöz képest.

„A felkészülésem jól sikerült, de minden majd csak a versenyszezonban dől el. Azért jók ezek a versenyek, amiken most megyünk, mert egy nemzetközi eseményen kapunk egy képet arról, hogy hol is tartunk. Ahogy már mondtam, Amszterdam után lesz még jó pár hetünk a felkészülési időszakból, amikor is sok mindent tudunk még korrigálni. Az év elején egyest is és párost is szeretnék menni. Párosban – előző évvel ellentétben nem Kolozsvári Brúnóval – hanem Erdélyi Tamással megyek majd. A válogatón meglátjuk, hogy miként sikerült a felkészülés” – tekintett előre Adrián.

A futamot az időjárási körülmények miatt április 12-ről 13-ra helyezték át.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók