Adolf Balázs és Kőhalmi Emese Európa-bajnok ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot

A zárónap délutánjára már csak az ötezer méteres távok maradtak a szegedi Európa-bajnokságon. Magyar szempontból ezúttal sem lehet ok a panaszra, hiszen férfi kenuban Adolf Balázs, női kajakban pedig Kőhalmi Emese is Európa-bajnok lett. Varga Ádám hatalmas csatában ezüstérmet szerzett a férfi kajakosok döntőjében, a női kenusoknál pedig Kisbán Zsófia a dobogó legalsó fokára állhatott fel. A magyar gyorsasági válogatott összességében 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, amivel az éremtáblázat élén végzett.

Adolf Balázs már harmadik versenyszámában állt rajthoz Szegeden, és négy világbajnoki cím után, megszerezte első Európa-bajnoki aranyérmét is. Az FTC kenusa ötezer méter abszolút esélyeseként szállt vízre, legnagyobb kihívója pedig a független színekben induló Ivan Patapenka volt, aki a rajt után majdnem hibázott, amikor a kiskörhöz kihelyezett bójánál akart elfordulni. Hamar rájött azonban, hogy nem jó irányba halad és még vissza tudott menni Balázs elé. Adolf végig együtt haladt riválisával és arra várt, hogy elérjenek az utolsó kör utolsó fordulójához. Ekkor kenusunk az élre állt és meg sem állt a győzelemig. Adolf négy világbajnoki cím után megszerezte felnőtt pályafutása első Európa-bajnoki címét, ráadásul hazai közönség előtt.

"A fehérorosz srác nem nagyon akarta, hogy előre menjek. Ezt kihasználtam, pihentem a vizén, szerintem ez tanulságos volt számára és többször ebbe a hibába nem fog beleesni. Én azt éreztem, hogy pihent vagyok, egyedül a meleg és kiszáradás okozott némi gondot. A végére is hagyhattam volna a döntést, de inkább a biztonságra mentem, és az utolsó kör elején előztem" - nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros kenusa.

Női K-1 5000 méteren Kőhalmi Emese címvédőként várta a startot, hiszen a tavalyi krakkói Európa-bajnokságnak minősülő Európa Játékokon nem szerepelt ez a szám, előtte 2022-ben pedig a KKNKKA versenyzője tudott győzedelmeskedni. Az élbolyban Emese mellett svédek „mindenevő” tehetsége Melina Andersson, norvég Maria Virik és a spanyol Miriam Vega evezett. Emese a tőle megszokott okos versenyzést hozta, ő is kivárt az utolsó háromszáz méterig és ekkor indította meg a hajrát. Az utolsó métereken minden erejére szüksége volt, hiszen nagyon jött mellette Melina Andersson, de végül fiatal kajakosunk érte el előbb a célvonalat.

"Fantasztikus volt, hogy hazai közönség előtt tudtam versenyezni, minden egyes körben, amikor eljöttem előttük, hallottam a buzdítást és nagy erőt tudtam belőle meríteni. Reménykedtem benne, hogy az utolsó fordulónál el tudok jönni és akkor már csak a többiekre kell figyelnem, hogy mennyire jönnek fel a végén. Előtte próbáltam pihenni a többiek vizén, szerintem elég jól sikerült" - mondta a Kovács Katalin Akadémia világbajnok versenyzője.

Varga Ádám legutóbb a 2020-as magyar bajnokságon versenyezett K-1 5000 méteren, akkor Noé Bálint mögött a második helyen végzett. Az immár kétszeres Európa-bajnok klasszis vasárnap délután olyan ellenfelekkel szállt harcba, mint a portugál Fernando Pimenta, vagy éppen a dánok maratonspecialistája, Mads Pedersen. 4700 méter után együtt érkeztek meg az utolsó háromszázhoz és egy igazán látványos véghajrát láthattak a szurkolók. A három kajakos szorosan egymás mellett vágtázott, végül a középen haladó Pimenta volt az, aki győztesen ki ebből. Ádám és Pedersen szinte egyszerre értek be, csak a célfotó után vált hivatalossá, hogy a KSI versenyzője állhat fel a dobogó második fokára.

"Valóban nagyon izgalmas volt, mert egészen a végéig nem sikerült leszakítanunk a mezőnyt, folyamatos volt a forgás, ment a harc a vizekért. Én pont ezért indultam el ötezren, hogy ilyen csatákban legyen részem. Teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, az volt a célom, hogy ott legyek az első bolyban és végig harcban legyek, ez sikerült" - értékelt Varga Ádám.

Az Európa-bajnokság zárásaként a nap legegyoldalúbb versenyét láthattuk női C-1 5000 méteren. Kisbán Zsófia egyik volt annak a három versenyzőnek, akinek sikerült megszöknie a többiektől, de ezután hamar szétszakadt az élboly is. A Lágymányosi Spari kenusa harmadik helyre betonozta be magát, amit senki sem veszélyeztett, így a 2024-es szegedi Európa-bajnokság magyar szempontból egy bronzéremmel ért véget.

"Teljesen ki tudtam magam evezni. A múlt hétig gyorsítottam 200-ra és 500 méterre, úgyhogy onnan átmenni az ötezerre kicsit nagy falatnak tűnt, de mindent megtettünk az edzőmmel, úgyhogy nem vagyok csalódott" - értékelt a Lágymányosi Spari sportolója.

Ezzel a számmal hivatalosan is befejeződött a 2024-es szegedi ECA Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Európa-bajnokság. Gyorsasági csapatunk 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtáblázat élén zárt. Para csapatunk egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg SUP szakágban 2 arany, 3 ezüst és 2 bronz volt a magyar termés. Gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük mindazoknak, akik a helyszínen, vagy a képernyők előtt szurkoltak!

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók