Szuper kezdés Dél-Afrikában: öt magyar arany!

Taroltak a magyar versenyzők a pietermaritzburgi maratoni világbajnokság nyitónapján. Ifjúsági kajakban Csikós Zsóka és Fekete Dorina vívott nagy csatát az elsőségért, az U23-asoknál Mihalik Sára arany-, Czéllai Vörös Zsófia ezüstérmes lett. Ifjúsági kenuban a lányoknál Bragato Giada nyert, a fiúknál Adolf Balázs arany-, Simon Sebestyén ezüstérmet szerzett, míg a fiú kajakosoknál Varga Ádám állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Csillagos ötös
Hír

Öt arany és három ezüst – így nyitottak fiataljaink a pietermaritzburgi maratoni világbajnokságon. Kezdésként Csikós Zsóka és Fekete Dorina páratlan összecsapását izgulhattuk végig, a lányok szépen összedolgoztak a verseny során, s a finisben döntötték el az elsőség sorsát – az aranyérmet minimális különbséggel az esztergomi Csikós Zsóka szerezte meg.

„Taktikám nem igazán volt, a futásokat szerettem volna jól megcsinálni, illetve a ki- és beszállásokat, ami volt, hogy nem annyira sikerült – mondta Csikós Zsóka. – Az első két kört keményebbnek éreztem, mert ott akartunk ellépni a többiektől, hogy a végén egymás között dönthessük el a versenyt. Nyerni azért tudtam, mert egyrészt nagyon jól sikerült a felkészülésem, amit edzőmnek, Pjatacsuk Vitalijnak köszönhetek, másrészt pedig végig ott voltam fejben a versenyen. Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok, az idei évem eddig száz százalékos, és még hátra van az Olimpiai Reménységek Versenye Racicében, amelyen öt számban indulok, és szeretnék minél több éremmel hazatérni.”

Pályafutása első világbajnoki aranyérmével térhet haza az U23-as kajakosok között szereplő Mihalik Sára, aki már a táv elejétől kiemelkedett a mezőnyből a másik magyar indulóval, a végül második helyen záró Czéllai-Vörös Zsófiával együtt.

„Zsófival megbeszéltük a rajt előtt, hogy összedolgozunk, sikerült is elég hamar, az első futásnál ledobni mindenkit – mondta Mihalik Sára. – Onnantól kezdve váltott vízen mentünk, és a végét én bírtam jobban. Ami nehézséget jelentett, hogy délben, 37 fokban rajtoltunk, iszonyú hőség volt. A negyedik futásnál úgy begörcsölt az egyik alkarom, hogy a beszállásnál a másik kezemmel próbáltam szétfeszíteni az ujjaimat, és rátenni valahogy a lapátra. Utána kicsit visszavettem és tartalékoltam a finisre, nehogy megint begörcsöljön. Nagyon sokat dolgoztam egész évben, nagyon kemény volt a verseny is, de mindenért kárpótol az érzés, amikor elsőként értem célba. Ez az első világbajnoki címem, és ez leírhatatlan érzés.”

Az ifjúsági fiú kenusoknál is kettős magyar siker született: a versenyt Adolf Balázs nyerte meg Simon Sebestyén előtt.

„Nagyon nehéz volt ez a verseny, az utolsó futószakasznál nem hittem volna, hogy én nyerem meg” – mondta Adolf Balázs.

„Ahogy a többi magyar induló, mi is összedolgoztunk végig, de Balázs a végén rettentően gyors volt” – tette hozzá Simon Sebestyén.

A fiú kajakosok versenyében elmaradt a „közös munka”, egy darabig együtt haladt Varga Ádám és Lukács István, ám gyorsan megmutatkozott, hogy Varga más kategóriát képvisel a mezőnyben. Az utolsó körre több mint két és fél perces előnnyel fordult a KSI fiatalja, aki senkitől sem veszélyeztetve nyerte meg az aranyat. Lukács István az utolsó futásnál nem tudta tartani a lépést brit és dél-afrikai riválisával, így végül a negyedik helyen zárt.

„Szerettem volna már az elején eljönni, mert minél kevesebben vagyunk a futószakasznál, annál kisebb a hibázási lehetőség. Gyors volt az első két-három köröm, de ez kellett ahhoz, hogy előnyt szerezzek, és vissza tudjak venni a táv közepén. Bíztam benne, hogy meg tudom nyerni ezt a versenyt, ám arra magam sem számítottam, hogy ekkora fölénnyel leszek első” – mondta a versenyt követően Varga Ádám.

A nap folyamán az ifjúsági lány kenusok között Bragato Giada is az első helyen zárt, ám mivel négy induló volt a mezőnyben, így ez nem számít világbajnoki versenyszámnak.

„Mindenesetre jó, ugyanakkor kemény bemelegítés volt ez számomra a szombati felnőtt verseny előtt, amelyen szintén rajthoz állok” – mondta Giada a versenyt követően.

„Kilencvenkilenc százalékosan teljesített ma a csapat, egy szám kivételével elhoztuk az arany- és az ezüstérmet is, ennél jobb nyitónapot nem is kívánhatnék magunknak. Ez jó jel a többi versenyre nézve” – tette hozzá Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi kapitánya.

Pénteken az ifjúságiak páros versenyeivel, valamint az U23-as férfi kajakosok és kenusok összecsapásával folytatódik a világbajnokság.

Mindent vitt a Römi

Lezárult a sárkányhajó bajnokság Sukorón, és mindent vitt a Römi KKSK. A csepeliek 200 és 2000 méteren, valamint összetettben is megnyerték a bajnoki aranyérmet.

Sárkány
Hír

A sárkányhajó magyar bajnokság ötödik, egyben záró fordulóját rendezték meg vasárnap. A program a 200 méterekkel indult, amelyben a Römi KKSK szerezte meg a győzelmet az ESMTK és a Szegedi Sárkányhajó SE előtt. Reményi Péter csapata 2000 méteren sem talált legyőzőre, az egység a Dunai Sárkányok Vác csapatát, valamint Szegedi Sárkányhajó SE-t utasította maga mögé. Ezzel 200 és 2000 méteren, valamint az összetett versenyben is a legjobb lett a Römi, amely az esztendő során 320 pontot gyűjtött, a szegediek a második, a Dunai Sárkányok Vác csapata a harmadik helyet szerezte meg.

„A bajnoki sorozat utolsó állomását rendeztük meg Sukorón, szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, mert bár borús idő volt, nem esett az eső. A viadal előtt a szegedieknek még matematikai esélyük volt arra, hogy az összetett versenyben legyőzzék a Römi csapatát, de a 200 méteres verseny megnyerésével eldőlt minden, s később 2000 méteren is a legjobbnak bizonyultak Reményi Péterék” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kiemelte az önkéntesek hétvégi munkáját, és köszönetet mondott Ladányi Szabolcsnak a szakágban végzett egész éves munkájáért.

Magyar bajnokság, 5. forduló, Sukoró

200 m: 1. Römi KKSK 49,82, 2. ESMTK 50,84, 3. Szegedi Sárkányhajó 50,96. 2000 m: 1. Römi KKSK 9:23,20, 2. Dunai Sárkányok Vác 9:38,08, 3. Szegedi Sárkányhajó Klub 9:43,70. Az összetett verseny végeredménye: 1. Römi KKSK 320 pont, 2. Szegedi Sárkányhajó SE 277, 3. Dunai Sárkányok Vác 260

Nagydíj. Nők. Senior 10-es 200 m: 1. Óbudai Sárkányok 1:03,68, 2. Körös Dragon SE 1:04,36, 3. ESMTK 1:04,48. Masters 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 1:04,62, 2. Óbudai Sárkányok 1: 05,06, 3. A-HIDragon 1:05,30. Férfiak. Senior 10-es 200m: 1. Lapátolók 57,14, 2. Vadkörte 57,76, 3. Körös Dragon 58,36. Masters férfi 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 54,68, 2. Körös Dragon SE 57,38, 3. Vadkörte 57,44

Bajnoki Tabella 5 Forduló Után 2017

A Sulisárkányokra a nap is sütött Sukorón

A sukorói sárkányhajó Nagydíj szombati versenynapján a Sulisárkány, valamint a Roadshow sorozat döntőit rendezték meg. 31 iskolai csapat vetélkedet, a Roadshow-n a Százhalombatta, a Nagydíj váltójában az ESMTK nyert.

Sárkány
Hír

Jó idő fogadta szombat délelőtt a sukorói Sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőit, a Sulisárkányok az elmúlt évek esői után végre napsütésben tudtak vízre szállni, és a felnőttekhez hasonló komoly csatákat vívtak az érmekért.

„Két darab kétszáz méteres időfutamot teljesítettek az egységek, az összetett idejük alapján hirdettünk győzteseket. A középiskolások között a Vajda Dragons, a hetedik-nyolcadik osztályosok korcsoportjában a Fejedelem sárkányai, míg az ötödik-hatodikosok között a Feketés sárkányfiókák nyertek. Jó volt látni, hogy milyen profin működnek ezek a kicsi csapatok is, és boldog vagyok, hogy ilyen nagy létszámban voltak itt Sukorón” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője.

A Roadshowban a Százhalombatta csapata nyert, a Zoltek Dragons és a Tuzsér száz csapás csapata előtt.

„A százhalombattaiak régi motorosok a mezőnyben, remekül összeszokott társaság, míg a bronzérmes tuzsériak először indultak a döntőben. Ők a vásárosnaményi Roadshowról jutottak tovább, s jó látni, hogy a Felső-Tiszán zajló fejlesztéseknek, a szabadidős bázis szélesítésének a mi szakágunkban már érzékelhető az eredménye” – magyarázta Patyi Melinda.

A délután zajló Nagydíjon a váltóversenyek, valamint a 4000 méter került megrendezésre, amelyek látványos küzdelmeket hoztak.

„A váltóban kétszer kétszáz métert teljesítettek a csapatok, a tízüléses mix hajók adták a váltóbotot a húszas egységeknek. Érdekes volt látni, hogy ki, milyen váltást választ, s nagyon izgalmas összecsapások zajlottak. A versenyt az ESMTK nyerte meg a Dunakeszi sárkánylégió és a Tatai Hódy előtt. Ez a szám igazán össze tudja kovácsolni a csapatokat” – folytatta a szakember.

A 4000 méteres távon a senioroknál sok ütközéssel és izgalmas előzésekkel ment a futam. Az első fordulóra a hat hajó szinte egyszerre ért oda, a Römi egység egy picit kilógott a mezőnyből, de ahogy megpróbált ráfordulni a fordítóra összeakadt két másik hajóval, így szinte teljesen keresztbe állt a sárgák hajója. Az ütközésből a körösiek jöttek ki jól, a Römi egység pedig az ötödik helyről verekedte fel magát az ezüstérmes pozícióba. A mastersek versenyében a Dragon Aqua nyert, a körösiek, valamint a Dunakeszi Sárkány Légió előtt.

Az eredmények

Sulisárkányok. III. korcsoport (középiskolások): 1. Vajda Dragon 2:05,36, 2. Dunakeszi Radnóti M. Gimnázium 2:07,16, 3. Feketesereg 2:09,52. II. korcsoport (általános iskolások 7-8. osztály): 1. Fejedelem sárkányai 2:09,38, 2. Ultrahidra1 2:11,90, 3. Kőrösi sárkányok 2:13,16. I. korcsoport (általános iskolások 5-6. osztály): 1. Feketés sárkányfiókák 2:20,74, 2. Sárkányvár 2:20,78, 3. Süsü a sárkány 2:22,56

Roadshow: 1. Százhalombatta 1:49,88, 2. Zoltek Dragons 1:50, 94, 3. Tuzsér száz csapás 1:51,94

Nagydíj. Váltó (2×200 m): 1. ESMTK 1:48,84, 2. Dunakeszi Sárkánylégió 1:52,88, 3. Tatai Hódy 1:52,98

4000 m. Seniorok: 1. Körös Dragon, 2. Römi, 3. Tatai Hódy. Mastersek: 1. Dragon Aqua, 2. Körös Dragon, 3. Dunakeszi Sárkány Légió