Mégse

Szuper kezdés Dél-Afrikában: öt magyar arany!

Taroltak a magyar versenyzők a pietermaritzburgi maratoni világbajnokság nyitónapján. Ifjúsági kajakban Csikós Zsóka és Fekete Dorina vívott nagy csatát az elsőségért, az U23-asoknál Mihalik Sára arany-, Czéllai Vörös Zsófia ezüstérmes lett. Ifjúsági kenuban a lányoknál Bragato Giada nyert, a fiúknál Adolf Balázs arany-, Simon Sebestyén ezüstérmet szerzett, míg a fiú kajakosoknál Varga Ádám állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Csillagos ötös
Hír

Öt arany és három ezüst – így nyitottak fiataljaink a pietermaritzburgi maratoni világbajnokságon. Kezdésként Csikós Zsóka és Fekete Dorina páratlan összecsapását izgulhattuk végig, a lányok szépen összedolgoztak a verseny során, s a finisben döntötték el az elsőség sorsát – az aranyérmet minimális különbséggel az esztergomi Csikós Zsóka szerezte meg.

„Taktikám nem igazán volt, a futásokat szerettem volna jól megcsinálni, illetve a ki- és beszállásokat, ami volt, hogy nem annyira sikerült – mondta Csikós Zsóka. – Az első két kört keményebbnek éreztem, mert ott akartunk ellépni a többiektől, hogy a végén egymás között dönthessük el a versenyt. Nyerni azért tudtam, mert egyrészt nagyon jól sikerült a felkészülésem, amit edzőmnek, Pjatacsuk Vitalijnak köszönhetek, másrészt pedig végig ott voltam fejben a versenyen. Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok, az idei évem eddig száz százalékos, és még hátra van az Olimpiai Reménységek Versenye Racicében, amelyen öt számban indulok, és szeretnék minél több éremmel hazatérni.”

Pályafutása első világbajnoki aranyérmével térhet haza az U23-as kajakosok között szereplő Mihalik Sára, aki már a táv elejétől kiemelkedett a mezőnyből a másik magyar indulóval, a végül második helyen záró Czéllai-Vörös Zsófiával együtt.

„Zsófival megbeszéltük a rajt előtt, hogy összedolgozunk, sikerült is elég hamar, az első futásnál ledobni mindenkit – mondta Mihalik Sára. – Onnantól kezdve váltott vízen mentünk, és a végét én bírtam jobban. Ami nehézséget jelentett, hogy délben, 37 fokban rajtoltunk, iszonyú hőség volt. A negyedik futásnál úgy begörcsölt az egyik alkarom, hogy a beszállásnál a másik kezemmel próbáltam szétfeszíteni az ujjaimat, és rátenni valahogy a lapátra. Utána kicsit visszavettem és tartalékoltam a finisre, nehogy megint begörcsöljön. Nagyon sokat dolgoztam egész évben, nagyon kemény volt a verseny is, de mindenért kárpótol az érzés, amikor elsőként értem célba. Ez az első világbajnoki címem, és ez leírhatatlan érzés.”

Az ifjúsági fiú kenusoknál is kettős magyar siker született: a versenyt Adolf Balázs nyerte meg Simon Sebestyén előtt.

„Nagyon nehéz volt ez a verseny, az utolsó futószakasznál nem hittem volna, hogy én nyerem meg” – mondta Adolf Balázs.

„Ahogy a többi magyar induló, mi is összedolgoztunk végig, de Balázs a végén rettentően gyors volt” – tette hozzá Simon Sebestyén.

A fiú kajakosok versenyében elmaradt a „közös munka”, egy darabig együtt haladt Varga Ádám és Lukács István, ám gyorsan megmutatkozott, hogy Varga más kategóriát képvisel a mezőnyben. Az utolsó körre több mint két és fél perces előnnyel fordult a KSI fiatalja, aki senkitől sem veszélyeztetve nyerte meg az aranyat. Lukács István az utolsó futásnál nem tudta tartani a lépést brit és dél-afrikai riválisával, így végül a negyedik helyen zárt.

„Szerettem volna már az elején eljönni, mert minél kevesebben vagyunk a futószakasznál, annál kisebb a hibázási lehetőség. Gyors volt az első két-három köröm, de ez kellett ahhoz, hogy előnyt szerezzek, és vissza tudjak venni a táv közepén. Bíztam benne, hogy meg tudom nyerni ezt a versenyt, ám arra magam sem számítottam, hogy ekkora fölénnyel leszek első” – mondta a versenyt követően Varga Ádám.

A nap folyamán az ifjúsági lány kenusok között Bragato Giada is az első helyen zárt, ám mivel négy induló volt a mezőnyben, így ez nem számít világbajnoki versenyszámnak.

„Mindenesetre jó, ugyanakkor kemény bemelegítés volt ez számomra a szombati felnőtt verseny előtt, amelyen szintén rajthoz állok” – mondta Giada a versenyt követően.

„Kilencvenkilenc százalékosan teljesített ma a csapat, egy szám kivételével elhoztuk az arany- és az ezüstérmet is, ennél jobb nyitónapot nem is kívánhatnék magunknak. Ez jó jel a többi versenyre nézve” – tette hozzá Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi kapitánya.

Pénteken az ifjúságiak páros versenyeivel, valamint az U23-as férfi kajakosok és kenusok összecsapásával folytatódik a világbajnokság.

Szétlövést ért a Kárász, Kozák páros űrideje

A hétvégi, második világbajnoki válogató egyik fénypontjának számító versenyében, női K-2 500 méteren a frissen összeült Kárász Anna, Kozák Danuta páros hatalmas fölénnyel nyert Szolnokon, így ebben a számban szétlövés dönt. Összefoglaló a vasárnapi történésekről.

Hír

A hétvége egyik legizgalmasabb versenyét és párosát a Kárász Anna, Kozák Danuta egység szolgáltatta, amely az első válogató győztesének, Medveczky Erikának és Csipes Tamarának méltó kihívója lett. Olyannyira méltó, hogy nagyon nagy fölénnyel, egészen fantasztikus, 1 perc 36,541 mp-es űridővel győzött Szolnokon.

„Nem gondoltam, hogy ilyen jó időt megyünk – kezdte Kozák Danuta. – Túl sokat nem edzettünk együtt, az indításokat lehetne még csiszolni, a lábmunkánk nem állt még össze. Van egy nagyon jó új-zélandi páros, de

a mienk fel tudná venni vele a versenyt a vébén.

Az egyes és a páros között nagyon rövid az idő, de még a vb-sorsolástól is sok függ, egyelőre nem tudom, hogy milyen számokban indulok Portugáliában.”

Az, hogy melyik páros indulhat majd a vébén, hétfőn 14 órakor derül ki, amikor szétlövést rendeznek közöttük Szolnokon.

Férfi kajak egyes 500-on az első válogató győztese, Kopasz Bálint nem indult el, és ki is jelentette, hogy az idén már nem versenyez ebben a számban, így pedig Nádas Bence két csapattársát, Tótka Sándort és Kuli Istvánt is megverve győzött, és harcolta ki várhatóan a vb-indulást.

„Éreztem, hogy jó formában vagyok, és nagyon élveztem a versenyzést. Jó volt, hogy a középfutamban nem kellett kihajtanom magam. Remélem, hogy én képviselhetem majd a magyar színeket a vébén, ahol csak ebben az egy számban indulnék, így mentálisan és fizikálisan is csak erre kellene koncentrálnom” – mondta Nádas Bence.

Egy másik olimpiai számban, női kenu 500 párosban szinte csak U23-as egységek voltak a mezőnyben a toronymagas esélyes Balla Virág, Takács Kincső kettősön kívül, így nem csoda, hogy az Európa-bajnok magyar egység a második válogatót is simán behúzta.

„Szerencsénk van, mert klubunkban férfi kenusokkal tudunk készülni, akik egyesben körülbelül olyan gyorsak, mint a párosunk, így megfelelően fel tudunk készülni a világbajnokságra. Az egyes új kihívás lesz a vébén, de a párost jobban várom, szeretnénk dobogósok lenni Portugáliában” – mondta Balla Virág, aki 200 párosban is nyert Takács Kincsővel a második válogatón.

A férfi kenusok 500 egyesében Kiss Balázzsal nagy csatát vívva a második válogatót is megnyerte Fekete Ádám, így elvileg ő indulhatna a vébén. A párosok 500-as versenyében azonban Hajdu Jonatánnal is győzött Szolnokon, és várhatóan 200-on és 500-on is ők képviselik a magyar színeket, egyesben pedig lemond az indulás jogáról Fekete Ádám (vélhetően Kiss Balázs javára).

„Az egyesre nem tudtam úgy ráhangolódni, mint az első válogatón, csak az volt a pozitívum, hogy megnyertem. Sokat beszélgettünk arról, hogy az egyest vagy a párost válasszam a vébén, mert ütköznek egymással a vb-programban, de inkább a párosra koncentrálunk. Mindkét távon fel szeretnék állni a dobogóra Portugáliában” – mondta Fekete Ádám. A második válogatót C-1 200-on Korisánszky Dávid nyerte, az elsőn Hajdu Jonatán győzött, aki azonban az említett két páros szám miatt várhatóan egyesben nem indul a vb-n, így ott elmarad a szétlövés.

A Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros megpróbálhatja megvédeni tavaly megszerzett világbajnoki címét, ugyanis a második válogatót is megnyerte 200 méteren, pedig olyan ellenfelei voltak, mint a Medveczky Erika, Csipes Tamara és a Douchev-Janics Natasa, Lucz Dóra kettős.

Balaska Márk és Birkás Balázs ugyancsak vb-címvédőként utazhat Portugáliába, ugyanis a második válogatón sem akadt legyőzőjük K-2 200-on. „Az elején még egy kicsit csiszolunk, és akkor teljes lesz a pálya. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e a címvédésre, de ígérem, hogy ezen leszünk” – mondta Balaska Márk.

Társa, Birkás Balázs nem sokkal később Csizmadia Kolos ellen ismét rajthoz állt 200 egyesben, hiszen az első válogatót ő, a másodikat pedig Csizmadia nyerte, a szétlövésben azonban Birkás magabiztosan győzött, így ő képviseli hazánkat ebben a számban is a világbajnokságon.

A nap végén, az 5000 méteres döntőkben egy versenyszámot leszámítva mindenhol más eredmény született, mint az első válogatón, kenu egyesben Szegeden Kiss Tamás, Szolnokon Koleszár Zoltán nyert, kajak egyesben a férfiaknál előbb Varga Ádám, majd Noé Bálint győzött, míg a nőknél Takács Tamara korábbi sikere után vasárnap Bodonyi Dóra örülhetett. Itt később születik döntés arról, hogy ki kerül be a magyar válogatott keretébe, amelyet az érintett versenyzőkkel, edzőkkel és a szakmai bizottsággal egyeztetve várhatóan bő egy hét múlva hirdet ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Addig nem vehető hivatalosnak egyetlen versenyző világbajnoki indulása sem. Női kenuban nem történt meglepetés, Lakatos Zsanett az első válogatót követően a második válogatót is megnyerte, ezzel biztossá vált, hogy 5000 méteren ő képviseli a magyar színeket a világbajnokságon.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.