Szuper kezdés Dél-Afrikában: öt magyar arany!

Taroltak a magyar versenyzők a pietermaritzburgi maratoni világbajnokság nyitónapján. Ifjúsági kajakban Csikós Zsóka és Fekete Dorina vívott nagy csatát az elsőségért, az U23-asoknál Mihalik Sára arany-, Czéllai Vörös Zsófia ezüstérmes lett. Ifjúsági kenuban a lányoknál Bragato Giada nyert, a fiúknál Adolf Balázs arany-, Simon Sebestyén ezüstérmet szerzett, míg a fiú kajakosoknál Varga Ádám állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Csillagos ötös
Hír

Öt arany és három ezüst – így nyitottak fiataljaink a pietermaritzburgi maratoni világbajnokságon. Kezdésként Csikós Zsóka és Fekete Dorina páratlan összecsapását izgulhattuk végig, a lányok szépen összedolgoztak a verseny során, s a finisben döntötték el az elsőség sorsát – az aranyérmet minimális különbséggel az esztergomi Csikós Zsóka szerezte meg.

„Taktikám nem igazán volt, a futásokat szerettem volna jól megcsinálni, illetve a ki- és beszállásokat, ami volt, hogy nem annyira sikerült – mondta Csikós Zsóka. – Az első két kört keményebbnek éreztem, mert ott akartunk ellépni a többiektől, hogy a végén egymás között dönthessük el a versenyt. Nyerni azért tudtam, mert egyrészt nagyon jól sikerült a felkészülésem, amit edzőmnek, Pjatacsuk Vitalijnak köszönhetek, másrészt pedig végig ott voltam fejben a versenyen. Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok, az idei évem eddig száz százalékos, és még hátra van az Olimpiai Reménységek Versenye Racicében, amelyen öt számban indulok, és szeretnék minél több éremmel hazatérni.”

Pályafutása első világbajnoki aranyérmével térhet haza az U23-as kajakosok között szereplő Mihalik Sára, aki már a táv elejétől kiemelkedett a mezőnyből a másik magyar indulóval, a végül második helyen záró Czéllai-Vörös Zsófiával együtt.

„Zsófival megbeszéltük a rajt előtt, hogy összedolgozunk, sikerült is elég hamar, az első futásnál ledobni mindenkit – mondta Mihalik Sára. – Onnantól kezdve váltott vízen mentünk, és a végét én bírtam jobban. Ami nehézséget jelentett, hogy délben, 37 fokban rajtoltunk, iszonyú hőség volt. A negyedik futásnál úgy begörcsölt az egyik alkarom, hogy a beszállásnál a másik kezemmel próbáltam szétfeszíteni az ujjaimat, és rátenni valahogy a lapátra. Utána kicsit visszavettem és tartalékoltam a finisre, nehogy megint begörcsöljön. Nagyon sokat dolgoztam egész évben, nagyon kemény volt a verseny is, de mindenért kárpótol az érzés, amikor elsőként értem célba. Ez az első világbajnoki címem, és ez leírhatatlan érzés.”

Az ifjúsági fiú kenusoknál is kettős magyar siker született: a versenyt Adolf Balázs nyerte meg Simon Sebestyén előtt.

„Nagyon nehéz volt ez a verseny, az utolsó futószakasznál nem hittem volna, hogy én nyerem meg” – mondta Adolf Balázs.

„Ahogy a többi magyar induló, mi is összedolgoztunk végig, de Balázs a végén rettentően gyors volt” – tette hozzá Simon Sebestyén.

A fiú kajakosok versenyében elmaradt a „közös munka”, egy darabig együtt haladt Varga Ádám és Lukács István, ám gyorsan megmutatkozott, hogy Varga más kategóriát képvisel a mezőnyben. Az utolsó körre több mint két és fél perces előnnyel fordult a KSI fiatalja, aki senkitől sem veszélyeztetve nyerte meg az aranyat. Lukács István az utolsó futásnál nem tudta tartani a lépést brit és dél-afrikai riválisával, így végül a negyedik helyen zárt.

„Szerettem volna már az elején eljönni, mert minél kevesebben vagyunk a futószakasznál, annál kisebb a hibázási lehetőség. Gyors volt az első két-három köröm, de ez kellett ahhoz, hogy előnyt szerezzek, és vissza tudjak venni a táv közepén. Bíztam benne, hogy meg tudom nyerni ezt a versenyt, ám arra magam sem számítottam, hogy ekkora fölénnyel leszek első” – mondta a versenyt követően Varga Ádám.

A nap folyamán az ifjúsági lány kenusok között Bragato Giada is az első helyen zárt, ám mivel négy induló volt a mezőnyben, így ez nem számít világbajnoki versenyszámnak.

„Mindenesetre jó, ugyanakkor kemény bemelegítés volt ez számomra a szombati felnőtt verseny előtt, amelyen szintén rajthoz állok” – mondta Giada a versenyt követően.

„Kilencvenkilenc százalékosan teljesített ma a csapat, egy szám kivételével elhoztuk az arany- és az ezüstérmet is, ennél jobb nyitónapot nem is kívánhatnék magunknak. Ez jó jel a többi versenyre nézve” – tette hozzá Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi kapitánya.

Pénteken az ifjúságiak páros versenyeivel, valamint az U23-as férfi kajakosok és kenusok összecsapásával folytatódik a világbajnokság.

Először rendez SUP-vébét az ICF

Az idén először a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) is rendez SUP-világbajnokságot közvetlenül a kajak-kenu világbajnokság után, ugyancsak Portugáliában.

SUP
Hír

Az ICF tavaly vette fel szakágai közé a deszkán evezést, és az idén az augusztus 22. és 26. között a portugáliai Montemor-o-Velhóban tartandó gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot követően, augusztus 30. és szeptember 2. között a szintén portugáliai Esposendében rendezi meg a SUP-vébét.

Az MKKSZ részt kíván venni az ICF világbajnokságán, amelyre válogató verseny kerül majd kiírásra, ennek időpontjáról és helyszínéről rövidesen döntés születik, így biztosan lesz magyar csapat a portugáliai eseményen.

Hazánkban a Magyar Kajak-kenu Szövetség égisze alatt tavaly májusban a sárkányhajós évadnyitó versenyen mutatkozott be a sportág. Ez annyira jól sikerült, hogy a május végi szegedi gyorsasági kajak-kenu világkupán is helyett kapott az új szakág. Akkor 200 méteres versenytávon próbálhatták ki magukat az állva evezők a maty-éri pályán három kategóriában, nyolc-nyolc fős mezőnnyel. Az év eleji sikereken felbuzdulva a csepeli SUP kupát még két SUP kupa követte, június 10-én Sukorón és szeptember 2-án Nőtincsen. Átlagban 30 versenyző állt rajthoz női és férfi kategóriában.

Szabadidős tevékenységként túrákon, fesztiválokon pedig több százan űzik már hazánkban az egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot.

Önfeledt jégkorongozás Miki bácsi tiszteletére

Az I. Séra Miklós Jégkorong Bajnokságon egyik legnagyobb hobbijuknak hódolhatnak kajak-kenusaink. A korábbi legendás edző tiszteletére február harmadikán rendeznek rendhagyó hokitornát a Megyeri úti jégcsarnokban.

Séra Miklós
Hír

Világbajnoki ezüst- és bronzérmes ifjabb Foltán László fejéből pattant ki az ötlet, hogy az egykori legendás edző, Séra Miklós emlékére jégkorongtornát rendezzen. A 60 évesen, 2007-ben elhunyt szakember kajak-kenu és jégkorong szakedzői diplomát is szerzett, és volt az ifjúsági jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya is. Kajak-kenus tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó, hétszeres világbajnok Fehérvári Vince és az ötszörös világbajnok Beé István is az ő irányításával készült

„Miki bácsi előszeretettel vitte le a versenyzőket télen kiegészítő mozgásként jégkorongozni, és bár abból a korosztályból már sokan kiöregedtek, de hobbi szinten még mindig nagyon sokan lejárunk játszani, ezért arra gondoltam, hogy a tiszteletére rendezzünk egy tornát – kezdte a főszervező Foltán László. – Miki bácsi ráadásul hagyományt teremtett, mert azóta is több edző beépíti a téli felkészülésébe heti egy-két alkalommal a jégkorongozást, mint egy futóedzést, mivel rendkívül jól fejleszti a mozgáskoordinációt és a robbanékonyságot, valamint színesebbé is teszi a monoton téli felkészülést.”

A jégkorong alapvetően rendkívül kemény sport, ám egyrészt mindenki visel védőfelszerelést, másrészt itt vigyáznak egymásra – az emléktornán szabály, hogy mellőzik a test-test elleni küzdelmet, hiszen az aktív kajak-kenusoknak figyelniük kell a sérülésekre.

Eredetileg nyolccsapatosra tervezték a tornát, de már most 11 csapat jelezte részvételi szándékát. „Inkább átszervezem a lebonyolítást, de nem fogunk visszautasítani senkit. Olyan is volt, aki úgy hívott fel, hogy egyedül van, de járt le régen Miki bácsival, szeretne most is játszani, és szerezzünk neki egy csapatot. Örülök annak, hogy ez egy kicsit összerántja a kajak-kenus társadalmat így télen, amikor ebben a sportban nincs esemény, és versenyszezonon kívül, felszabadultan ki tudunk egy kicsit kapcsolódni” – mondta Foltán László.

Elárulta azt is, hogy lesz egy 12-13 éves gyerekekből álló csapat, de az egyik együttesben pályára lép Pápa Márton, az ERSTE Ligában szereplő Újpest jégkorongozója is, aki korábban serdülőként igazolt kajakos volt. Az aktív kajak-kenusok közül többen csak a lelátóról fogják nézni a mérkőzéseket, de olyan korábbi klasszisok, mint az olimpiai bajnok Horváth Gábor, a világbajnoki ezüstérmes Bozsik Gábor, az Eb-bronzérmes Németh Szabolcs vagy maga a főszervező, a vb-ezüstérmes Foltán László viszont jégre lép majd.

A február 3-án, a Megyeri úti jégcsarnokban rendezendő tornára január 24-ig lehet nevezni, a győztes egy vándorkupát kap.

Az esemény Facebook-oldalát itt lehet megtekinteni.

https://www.facebook.com/events/638252939898731/