Szuper kezdés Dél-Afrikában: öt magyar arany!

Taroltak a magyar versenyzők a pietermaritzburgi maratoni világbajnokság nyitónapján. Ifjúsági kajakban Csikós Zsóka és Fekete Dorina vívott nagy csatát az elsőségért, az U23-asoknál Mihalik Sára arany-, Czéllai Vörös Zsófia ezüstérmes lett. Ifjúsági kenuban a lányoknál Bragato Giada nyert, a fiúknál Adolf Balázs arany-, Simon Sebestyén ezüstérmet szerzett, míg a fiú kajakosoknál Varga Ádám állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Csillagos ötös
Hír

Öt arany és három ezüst – így nyitottak fiataljaink a pietermaritzburgi maratoni világbajnokságon. Kezdésként Csikós Zsóka és Fekete Dorina páratlan összecsapását izgulhattuk végig, a lányok szépen összedolgoztak a verseny során, s a finisben döntötték el az elsőség sorsát – az aranyérmet minimális különbséggel az esztergomi Csikós Zsóka szerezte meg.

„Taktikám nem igazán volt, a futásokat szerettem volna jól megcsinálni, illetve a ki- és beszállásokat, ami volt, hogy nem annyira sikerült – mondta Csikós Zsóka. – Az első két kört keményebbnek éreztem, mert ott akartunk ellépni a többiektől, hogy a végén egymás között dönthessük el a versenyt. Nyerni azért tudtam, mert egyrészt nagyon jól sikerült a felkészülésem, amit edzőmnek, Pjatacsuk Vitalijnak köszönhetek, másrészt pedig végig ott voltam fejben a versenyen. Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok, az idei évem eddig száz százalékos, és még hátra van az Olimpiai Reménységek Versenye Racicében, amelyen öt számban indulok, és szeretnék minél több éremmel hazatérni.”

Pályafutása első világbajnoki aranyérmével térhet haza az U23-as kajakosok között szereplő Mihalik Sára, aki már a táv elejétől kiemelkedett a mezőnyből a másik magyar indulóval, a végül második helyen záró Czéllai-Vörös Zsófiával együtt.

„Zsófival megbeszéltük a rajt előtt, hogy összedolgozunk, sikerült is elég hamar, az első futásnál ledobni mindenkit – mondta Mihalik Sára. – Onnantól kezdve váltott vízen mentünk, és a végét én bírtam jobban. Ami nehézséget jelentett, hogy délben, 37 fokban rajtoltunk, iszonyú hőség volt. A negyedik futásnál úgy begörcsölt az egyik alkarom, hogy a beszállásnál a másik kezemmel próbáltam szétfeszíteni az ujjaimat, és rátenni valahogy a lapátra. Utána kicsit visszavettem és tartalékoltam a finisre, nehogy megint begörcsöljön. Nagyon sokat dolgoztam egész évben, nagyon kemény volt a verseny is, de mindenért kárpótol az érzés, amikor elsőként értem célba. Ez az első világbajnoki címem, és ez leírhatatlan érzés.”

Az ifjúsági fiú kenusoknál is kettős magyar siker született: a versenyt Adolf Balázs nyerte meg Simon Sebestyén előtt.

„Nagyon nehéz volt ez a verseny, az utolsó futószakasznál nem hittem volna, hogy én nyerem meg” – mondta Adolf Balázs.

„Ahogy a többi magyar induló, mi is összedolgoztunk végig, de Balázs a végén rettentően gyors volt” – tette hozzá Simon Sebestyén.

A fiú kajakosok versenyében elmaradt a „közös munka”, egy darabig együtt haladt Varga Ádám és Lukács István, ám gyorsan megmutatkozott, hogy Varga más kategóriát képvisel a mezőnyben. Az utolsó körre több mint két és fél perces előnnyel fordult a KSI fiatalja, aki senkitől sem veszélyeztetve nyerte meg az aranyat. Lukács István az utolsó futásnál nem tudta tartani a lépést brit és dél-afrikai riválisával, így végül a negyedik helyen zárt.

„Szerettem volna már az elején eljönni, mert minél kevesebben vagyunk a futószakasznál, annál kisebb a hibázási lehetőség. Gyors volt az első két-három köröm, de ez kellett ahhoz, hogy előnyt szerezzek, és vissza tudjak venni a táv közepén. Bíztam benne, hogy meg tudom nyerni ezt a versenyt, ám arra magam sem számítottam, hogy ekkora fölénnyel leszek első” – mondta a versenyt követően Varga Ádám.

A nap folyamán az ifjúsági lány kenusok között Bragato Giada is az első helyen zárt, ám mivel négy induló volt a mezőnyben, így ez nem számít világbajnoki versenyszámnak.

„Mindenesetre jó, ugyanakkor kemény bemelegítés volt ez számomra a szombati felnőtt verseny előtt, amelyen szintén rajthoz állok” – mondta Giada a versenyt követően.

„Kilencvenkilenc százalékosan teljesített ma a csapat, egy szám kivételével elhoztuk az arany- és az ezüstérmet is, ennél jobb nyitónapot nem is kívánhatnék magunknak. Ez jó jel a többi versenyre nézve” – tette hozzá Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi kapitánya.

Pénteken az ifjúságiak páros versenyeivel, valamint az U23-as férfi kajakosok és kenusok összecsapásával folytatódik a világbajnokság.

Holnap Nagy Hideg-hegy!

A hagyományok szerint a szövetség szombaton ismét megrendezi a Nagy Hideg-hegy futást, amelyre több mint 1200 nevezés érkezett.

Hír

Szombaton az MKKSZ ismét megrendezi az őszi-téli felkészülést indító közös eseményét, a Nagy Hideg-hegy futást. A meredek terepen zajló közel 7.5 kilométeres futásra 46 tagszervezet több mint 1200 versenyzője adta le nevezését. Többek között rajthoz áll az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel, a világbajnok Vasbányai Henrik, Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág és több U23-as és ifjúsági világbajnoki érmes is. Az eseményen más sportágak, így az evezés, az atlétika, a triatlon képviselői is tiszteletüket teszik majd.

A szervezők a célban teával és egy szelet csokival fogadják majd a futókat. A szövetség pedig a futáson résztvevő kajak-kenu szakosztályok között egy-egy darab kajakot és kenut sorsol ki.

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.