Sztárparádé és rekordlétszám a Balaton-átevezésen

Több mint kétezren evezték át a Balatont szombaton a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényén. A Fonyódról indult, mintegy kilenc kilométeres távot surfkajakkal, kenuval, SUP-pal és sárkányhajóval is megtették. A kiváló hangulatú tömegsportrendezvényen bárki elindulhatott, és együtt evezhetett több olimpiai és világbajnokkal, például Szabó Gabriellával, Dombi Rudolffal, Hegedüs Róberttel vagy Boros Gergellyel.

Reggel kilenc órakor rajtolt el az idei átevezés, és bár 13 óráig bármikor el lehetett volna indulni, nagyon sokan a korai kezdést választották, így hatalmas tömeg sorakozott fel a startnál szombaton Fonyódon. Nem csoda, hiszen rendkívül nagy meleget jósoltak, a nyílt vízen pedig árnyék hiányában okosabb volt reggel rajthoz állni. Szélcsend is volt, így a hullámok sem nehezítették a résztvevők dolgát, minden körülmény adott volt.

Volt azonban olyan háromszoros olimpiai bajnok kajakos, aki így is izgult a rajt előtt. „Tavaly a versenyek miatt nem indultam itt el, ráadásul eddig egyszer eveztem surfkajakban, szóval azért izgulok egy kicsit” – mondta Szabó Gabriella, aki a többszörös világbajnok Hegedüs Róberttel párosban vágott neki a távnak. Hegedüs viszont rendkívül tapasztaltnak számít, hiszen egyrészt sokat evez surfkajakban (a nemrég megrendezett Harbour Summit versenyt is megnyerte mindkét távon), másrészt tavaly kétszer is átevezte a Balatont.

„Az idén is ezt tervezem, délután a feleségemmel is átmegyek Badacsonyba és vissza” – mondta a világbajnok kajakos.

Szabó Gabriella 40 perc körüli idővel szerette volna teljesíteni a távot, ezt a 42 perces eredménnyel sikerült is, amellyel megnyerték a vegyespárosok versenyét a surfkajakosok között. „Fantasztikusan éreztem magam, ha tehetem, biztos, hogy jövök jövőre is. Sokkal jobban tetszett a surfkajak is így, hogy nem egyesben, hanem párosban mentünk. Hiába, csak jobban megy az egyesnél a páros kajak” – utalta nevetve arra, hogy csapathajóban szerezte mind a három olimpiai bajnoki címét.

Rajtuk kívül rajthoz álltak egykori klasszisok, ott volt például London olimpiai bajnoka, Dombi Rudolf, aki a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökével, Ferencváros polgármesterével, Bácskai Jánossal vágott neki a távnak.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója, a korábbi világbajnok kajakos, Boros Gergely is elveszítette „Balaton-átevezéses szüzességét”.

„Nagy élmény volt, kicsit el is fáradtam, hiszen egy éve nem eveztem. Nagyon örülök neki, hogy ennyien eljöttek. Külön öröm volt látni, hogy akik régen kajakoztak, azok közül is sokan itt vannak. Ez is mutatja, hogy mennyire népes a kajak-kenu társadalom” – mondta Boros Gergely.

Szimbolikus volt a Schmidt Gábor, Csampa Zsolt páros indulása is. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Vívó Szövetség is világbajnokságot rendez az idén hazánkban, a két szervező bizottság szorosan együttműködik, a két szervezet elnöke tehát eddig képletesen, most pedig már ténylegesen is egy hajóban evezett.

„Óriási élmény volt nekem is, mint ahogy annak a több mint kétezer embernek is, aki teljesítette a távot – kezdte a célbaérés után Schmidt Gábor. – Nagy öröm számomra látni, hogy özönlenek át az emberek Badacsonyba kajakokkal, kenukkal, sok evezős és SUP-os is volt. Egy nagy ünnep ez a nap nekünk. Csampa Zsolttal nagyon jó volt együtt evezni, remekül adta az ütemet, a vízen is ugyanolyan szinkronban voltunk, mint amilyen szinkronban van a két világbajnokság szervező bizottsága. Innen is biztatok mindenkit, hogy látogasson ki az idén a vívó- és a kajak-kenu vébére is!”

„Sok időnk volt a vízen, így át tudtuk beszélni a két világbajnokság előkészületeit – vette át a szót Csampa Zsolt. – De komolyra fordítva a szót, gratulálok Schmidt Gábor elnök úrnak ehhez a nagyszerű rendezvényhez, hogy több ezren elindultak itt Badacsony felé. Nagyon fontos ez az olimpiai sportágaknak is, hogy szabadidős tevékenységekben is meg tudják mozgatni az embereket. Fantasztikus dolog, hogy ennyien eveznek, én láttam közben olyan embert, aki mintha a vízen járt volna, úgy közlekedett a Balatonon.”

A szervezők sok újítással készültek, hogy minél gördülékenyebben menjen a nevezés és a vízreszállás. Berényi Péter, az esemény főszervezője kiemelte, hogy a tavalyinál jóval többen indultak el, ezért is kellett mindent tűpontosan megszervezni. „Már az előnevezésben látszott, hogy nagy az érdeklődés, és ezt a részvételi számot igazolták. Közel 900 hajó, több mint 2000 fő vett részt az átevezésen, ez közel 30 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A legtöbben már a reggeli rajtnál ott voltak, 10 órára megtelt a víz, 11-re az evezők nagy része már vízen volt. Nagyon örülök neki, hogy ilyen kiválóan sikerült a második Balaton-átevezés, jövőre is várunk mindenkit Fonyódra!”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók