Mégse

Sztárparádé és rekordlétszám a Balaton-átevezésen

Több mint kétezren evezték át a Balatont szombaton a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényén. A Fonyódról indult, mintegy kilenc kilométeres távot surfkajakkal, kenuval, SUP-pal és sárkányhajóval is megtették. A kiváló hangulatú tömegsportrendezvényen bárki elindulhatott, és együtt evezhetett több olimpiai és világbajnokkal, például Szabó Gabriellával, Dombi Rudolffal, Hegedüs Róberttel vagy Boros Gergellyel.

Hír

Reggel kilenc órakor rajtolt el az idei átevezés, és bár 13 óráig bármikor el lehetett volna indulni, nagyon sokan a korai kezdést választották, így hatalmas tömeg sorakozott fel a startnál szombaton Fonyódon. Nem csoda, hiszen rendkívül nagy meleget jósoltak, a nyílt vízen pedig árnyék hiányában okosabb volt reggel rajthoz állni. Szélcsend is volt, így a hullámok sem nehezítették a résztvevők dolgát, minden körülmény adott volt.

Volt azonban olyan háromszoros olimpiai bajnok kajakos, aki így is izgult a rajt előtt. „Tavaly a versenyek miatt nem indultam itt el, ráadásul eddig egyszer eveztem surfkajakban, szóval azért izgulok egy kicsit” – mondta Szabó Gabriella, aki a többszörös világbajnok Hegedüs Róberttel párosban vágott neki a távnak. Hegedüs viszont rendkívül tapasztaltnak számít, hiszen egyrészt sokat evez surfkajakban (a nemrég megrendezett Harbour Summit versenyt is megnyerte mindkét távon), másrészt tavaly kétszer is átevezte a Balatont.

„Az idén is ezt tervezem, délután a feleségemmel is átmegyek Badacsonyba és vissza” – mondta a világbajnok kajakos.

Szabó Gabriella 40 perc körüli idővel szerette volna teljesíteni a távot, ezt a 42 perces eredménnyel sikerült is, amellyel megnyerték a vegyespárosok versenyét a surfkajakosok között. „Fantasztikusan éreztem magam, ha tehetem, biztos, hogy jövök jövőre is. Sokkal jobban tetszett a surfkajak is így, hogy nem egyesben, hanem párosban mentünk. Hiába, csak jobban megy az egyesnél a páros kajak” – utalta nevetve arra, hogy csapathajóban szerezte mind a három olimpiai bajnoki címét.

Rajtuk kívül rajthoz álltak egykori klasszisok, ott volt például London olimpiai bajnoka, Dombi Rudolf, aki a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökével, Ferencváros polgármesterével, Bácskai Jánossal vágott neki a távnak.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója, a korábbi világbajnok kajakos, Boros Gergely is elveszítette „Balaton-átevezéses szüzességét”.

„Nagy élmény volt, kicsit el is fáradtam, hiszen egy éve nem eveztem. Nagyon örülök neki, hogy ennyien eljöttek. Külön öröm volt látni, hogy akik régen kajakoztak, azok közül is sokan itt vannak. Ez is mutatja, hogy mennyire népes a kajak-kenu társadalom” – mondta Boros Gergely.

Szimbolikus volt a Schmidt Gábor, Csampa Zsolt páros indulása is. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Vívó Szövetség is világbajnokságot rendez az idén hazánkban, a két szervező bizottság szorosan együttműködik, a két szervezet elnöke tehát eddig képletesen, most pedig már ténylegesen is egy hajóban evezett.

„Óriási élmény volt nekem is, mint ahogy annak a több mint kétezer embernek is, aki teljesítette a távot – kezdte a célbaérés után Schmidt Gábor. – Nagy öröm számomra látni, hogy özönlenek át az emberek Badacsonyba kajakokkal, kenukkal, sok evezős és SUP-os is volt. Egy nagy ünnep ez a nap nekünk. Csampa Zsolttal nagyon jó volt együtt evezni, remekül adta az ütemet, a vízen is ugyanolyan szinkronban voltunk, mint amilyen szinkronban van a két világbajnokság szervező bizottsága. Innen is biztatok mindenkit, hogy látogasson ki az idén a vívó- és a kajak-kenu vébére is!”

„Sok időnk volt a vízen, így át tudtuk beszélni a két világbajnokság előkészületeit – vette át a szót Csampa Zsolt. – De komolyra fordítva a szót, gratulálok Schmidt Gábor elnök úrnak ehhez a nagyszerű rendezvényhez, hogy több ezren elindultak itt Badacsony felé. Nagyon fontos ez az olimpiai sportágaknak is, hogy szabadidős tevékenységekben is meg tudják mozgatni az embereket. Fantasztikus dolog, hogy ennyien eveznek, én láttam közben olyan embert, aki mintha a vízen járt volna, úgy közlekedett a Balatonon.”

A szervezők sok újítással készültek, hogy minél gördülékenyebben menjen a nevezés és a vízreszállás. Berényi Péter, az esemény főszervezője kiemelte, hogy a tavalyinál jóval többen indultak el, ezért is kellett mindent tűpontosan megszervezni. „Már az előnevezésben látszott, hogy nagy az érdeklődés, és ezt a részvételi számot igazolták. Közel 900 hajó, több mint 2000 fő vett részt az átevezésen, ez közel 30 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A legtöbben már a reggeli rajtnál ott voltak, 10 órára megtelt a víz, 11-re az evezők nagy része már vízen volt. Nagyon örülök neki, hogy ilyen kiválóan sikerült a második Balaton-átevezés, jövőre is várunk mindenkit Fonyódra!”

Duplázás mindkét számban

Szolnokon kettős győzelemmel kezdte a szezont férfi kajakpárosban 1000 méteren a Noé Zsombor, Dombvári Bence duó, a kenusoknál pedig hibátlan teljesítmény nyújtott Adolf Balázs Fejes Dániellel. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint már az első edzésverseny sok kérdést megválaszolt.

Hír

A “zártkapus” szolnoki tesztversenyen nézők természetesen nem, újságírók viszont annál többen jelentek meg, a célban legalább három-négy fotós, valamint hat-hét tévéstáb várta, hogy elinduljon minden idők legfurcsább kajak-kenu szezonja, amelyben az első tétversenyeket a koronavírus járvány miatt augusztus végén bonyolítják le.

Férfi kajak párosban ezen a viadalon versenyzett először Kammerer Zoltán Varga Ádámmal. A háromszoros olimpiai bajnok az első tesztversenyen tavalyi párjával, Gál Péterrel ült volna össze, de a szolnoki kajakos balesete miatt nem állt rajthoz, így Varga Ádám debütált a legrutinosabb magyar versenyző mögött.

Ígéretesen is kezdett a friss páros, de féltávnál robbantott a Noé Zsombor, Dombvári Bence kettős, szereztek egy hajó előnyt, amiből néhány centit a célig meg tudtak tartani, így megnyerték az első fordulót Kammererék előtt. A második futamon a cél előtt 200 méterrel még több mint egy hajónyival vezetett a Kammerer, Varga duó, Dombváriék pedig a harmadik-negyedik helyről óriásit hajrázva nyertek, ismét néhány centivel.

“Ezekkel a tesztversenyekkel fent tudjuk tartani a normális ütemet, annak ellenére, hogy egyelőre nincs túl nagy tétje a dolognak. Két taktikát is kipróbáltunk ma Zsomborral, folytatjuk a munkát” – mondta Dombvári Bence.

“Még jobb lett volna, ha többet készülünk együtt Zolival, összesen három közös edzésünk volt eddig” – mondta Varga Ádám, aki Kammerer Zoltánnal együtt hisz abban, hogy ennek az egységnek van jövője.

C-2 1000 méteren a rutinosabb egységek legnagyobb kihívója Adolf Balázs és Fejes Dániel volt. A két fiatal kenus tudatosan készült az elmúlt hónapokban a párosra annak ellenére, hogy mindketten a jobb oldalon eveznek, így kevesen hittek bennük. Ma az első és a második futamban is simán győztek a Sáfrán, Bakó duó előtt, az első 1000 méteren a rutinos Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros lett a harmadik, a másodikon pedig a tavaly válogatót nyerő Kiss Balázs, Dóri Bence futott be a harmadik helyen.

“Edzéseken is próbálgattuk a balos szelet, mert számítottunk arra, hogy ez várhat ránk – mondta a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerző Adolf Balázs. – Megoldottuk, igyekeztem segíteni Daninak a kormányzásban. Ha együtt maradhatunk, és továbbra is lelkiismeretesen dolgozunk, akkor bízom abban, hogy

a sors majd megjutalmaz bennünket

egy jobbos hátszéllel. Olyan viszonyok között még gyorsabbak is lehetünk, mint a klasszikus párosok.”

“A kenusoknál ez

a fiatal duó kivívta az elismerésem,

szépen versenyeztek, kimagaslottak a mezőnyből, a második 500 méteren esélyt sem adtak a többi egységnek. Férfi kajakban két hajó lógott ki a mezőnyből felfelé. Nem mindig jó jel, ha két egyforma párosunk van, de a következő hónapokban még variáljuk az összeállításokat. Terveim szerint Dombvári Bencét legközelebb összeültettem mással, a Kammerer, Varga duót elindítom ugyanígy, hogy meglegyen a viszonyítási alap, aztán a harmadik próbán megnézzük a Kammerer, Dombvári egységet.”

A tesztversenyek Szolnokon egy hét múlva női C-1 200, C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren folytatódnak.

Néhány aranyéremmel kevesebb

Ketten együtt valósággal letarolták a nemzetközi versenyeket, mindketten nyertek világbajnoki aranyérmet egyesben, párosban, négyesben, valamint a maratoni szakágban is. Rendessy Eszter 2018 őszén ifjúsági olimpiai bajnok lett, Kőhalmi Emese pedig tavaly mindhárom 500 méteres számban uralkodott az év legfontosabb utánpótlás versenyén. Ők ketten egymás legnagyobb riválisai itthon, párosban és négyesben pedig elválaszthatatlanok, ám utolsó éves ifiként idén nem gyarapíthatják tovább érmeik számát a világbajnokságon, mert a verseny a koronavírus-járvány miatt elmarad.

Hír

Az első szombati 5000 méteres felmérőt Rendessy Eszter nyerte Kőhalmi Emese előtt, a második egyéni indításos futamban pedig helyet cserélt a két versenyző. Lényeg, hogy mindketten jelezték, hogy idén is kiváló formában vannak.

“Mindig jó összemérni magunkat egymással,

de ezek az idők még nem számítanak igazán, majd a a tétversenyeken dől el minden” – kommentálta az eredményeket Kőhalmi Emese.

Nem esett túl jól a két 5000 méter, de túl vagyok rajta, és ennek örülök – mondta a felmérő végén Rendessy Eszter. – Idén egyébként még nem volt gyorsításunk, szinte csak hosszúkat evezünk, több időm lesz a felkészülésre, és így gyorsabb lehetek.”

“Tényleg lehet ez kedvező – veszi vissza a szót Emese. – Több időnk van most a technikát csiszolni, van néhány plusz hónapunk a felkészülésre.”

Az ORV-vel kapcsolatban, ahol idén az utolsó éves ifik is elindulhatnak, Rendessy Eszter azt mondta, hogy szívesen rajthoz áll majd Szegeden, a szeptemberi versenyen. Erre a lányoknak nemcsak K-1-ben, hanem párosban is lehetőségük lehet, hiszen idén tovább csiszolgatják a tavalyi világbajnok egységet.

“Emesével helyet cseréltünk a párosban, most én ülök elől, és

így is jónak tűnik”

folytatta az UTE versenyzője. Kőhalmi Emese pedig a párossal kapcsolatban arról beszélt, hogy nagyon szeretnének idén is együtt indulni nemzetközi versenyen, ő ugyanakkor nagyon bánja, hogy elmarad az ideje utánpótlás világbajnokság.

“Ez az utolsó ifi évünk

– sajnálkozott a május 31-én 18. születésnapját ünneplő KSI-s sportoló. – jó lett volna kijutni az ifjúsági vébére, reménykedtem benne, hogy idén is sikerül” – tette hozzá Kőhalmi Emese.

A lányok jövő héten szombaton 2000 méteren versenyeznek egymással hasonló időmérésen, július közepén pedig már a klasszikus gyorsasági számokkal folytatódik a korosztály edzésverseny-sorozata.